Woensdag 27/10/2021

Agnes Goyvaerts wordt overdonderd aan de Brusselse zavel

Als ik proef van het spek gegaard in hooi met kool en jeneverbes, word ik van mijn sokken geblazen. Dat zijn nog eens smaken

Trouwe lezers van deze rubriek weten wellicht dat ik geen automens ben. Ja, ik wil me wel eens laten ontvoeren in een bevriende Maserati of MG, maar mijn dagelijks vervoer heet TTB (trein tram bus). Indien ik niet zou weten wie er achter bar-restaurant WY zit, zou ik er niet aan dénken om er binnen te stappen. Het is onderdeel van de Mercedes-showroom aan de Brusselse Zavel, een blinkende wereld op wielen. Ik zou ongelijk gehad hebben, want ik heb er verrukkelijk gegeten. En het menu wordt wat prijs-kwaliteit betreft in deze buurt niet geëvenaard.

Twee mannen, opgeteld drie Michelinsterren, slaan de maat. Uitbater is Bart De Pooter van Pastorale in Reet door GaultMillau in 2012 uitgeroepen tot 'Chef van het jaar', en getypeerd als 'gezond rusteloos'. Zijn uitstap naar de hoofdstedelijke drukte wekt dan ook geen verwondering. De dagelijkse leiding van de keuken is in handen van Wouter van der Vieren, die hoge ogen gooide met zijn Clandestino in Temse. Hij werkte vroeger in de Pastorale en wist dus met wie hij in zee ging.

We wandelen tussen de wagens door naar het al even blinkende restaurant met grote open keuken. De gastvrouw ontvangt ons ongedwongen en gastvrij in het Nederlands. Er is een driegangenmenu voor 36 euro, een vijfgangenmenu voor 60 euro en een korte kaart. Omdat het bijna allemaal lekker klinkt, vragen we advies. De gastvrouw wijst ons op de signatuurgerechten van de chef. Ze toont ons een zwartgeblakerde witte kool die ik-weet-niet-hoeveel uren in de oven heeft doorgebracht, en daardoor een delicate rooksmaak heeft verkregen. Ze vertelt wat het pas vernieuwde driegangenmenu inhoudt. Het begint met tartaar van kalf, vervolgens snoekbaars, wilde eend of duif, en een chocoladedessert. Maar eerst aperitief. De huischampagne is Bollinger, een zekerheid, en omdat een champagnemaker me ooit zei dat "vrouwen onmiddellijk sterretjes in de ogen krijgen bij rosé", doe ik dat maar. De Acteur is in gin-tonicmood, er is een kaart met liefst twintig verschillende soorten gin. Hij vraagt raad en het wordt een kruidige Monkey 47.

Er komen huisgemaakte grissini op tafel met een dip van pompoen en curry, twee schattige hapjes en een heerlijke Gillardeau-oester in dashibouillon met ijzerkruid. De wijnkaart is met kennis van zaken samengesteld, maar deprijzen zijn 'chique'. Je moet goed zoeken om iets onder de 40 euro te vinden, de meeste wijnen kosten rond de 60 euro. Bij de menu's zijn wel arrangementen met aangepaste wijnen verkrijgbaar, en er is ook een mooie selectie per glas (8 euro). Er zijn enkele Oostenrijkers die mij aantrekken en we kiezen Ignis van het bekende Weingut Josef Ehmoser, een blend van zweigelt, merlot en cabernet sauvignon . Hij geurt heerlijk kruidig en smaakt naar zwarte kersen.

Hier komen de voorgerechten. Ik krijg een mooie cirkel grof gehakt rauw kalfsvlees met garnaaltjes erop, gerookte eierdooier en saus van koolrabi in het kuiltje. Lekker. Maar als ik proef van het spek gegaard in hooi met de fameuze kool en jeneverbes, word ik van mijn sokken geblazen. Dat zijn nog eens smaken.

Hetzelfde gebeurt met het hoofdgerecht van de Acteur, Holsteiner zesrib met aubergine, aardappel en bearnaise. "Dat is de lekkerste aubergine die ik in mijn leven heb gegeten", hoor ik, en ik kan aanvullen dat dit tot de zaligste duivenborsten behoort die al op mijn bord hebben gelegen. Alles heeft krachtige smaken, maar blijft fris en elegant.

Hiermee vergeten we een beetje het kille interieur met veel witte kunststof en glas, waar ook de akoestiek onder lijdt. Maar daar wordt aan gewerkt, verzekert chef De Pooter, die zoals elke dag even poolshoogte komt nemen.

Moet ik nog zeggen dat het dessert mooi en lekker is? Stukjes peer, ganache van chocolade en ijs van karnemelk. Een juweeltje, en zo denkt mijn gezelschap ook over de fijne cognac bij zijn koffie. En met de Mercedes-man van De Canvascrack zeg ik: "Dat is antwoord A, klasse."

• Bar-restaurant WY, Bodenbroekstraat 22-24 Grote Zavel, 1000 Brussel,

02 400 42 63.

Elke dag open vanaf 9u. Zondagse brunch van 10-14 uur.

• PrijzenMenu drie gangen 36 euro, met wijnen + 16 of + 24 euro. Menu vijf gangen 60 euro, met wijnen + 40 euro. A la carte 18-36 euro.

Agnes Goyvaerts vindt prijs-kwaliteit aan de Brusselse Zavel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234