Zondag 24/10/2021

Agnes Goyvaerts komt zeker nog eens terug op de zuivelmarkt

Ik zou liegen indien ik zei dat ik een goed bewaard geheim had ontdekt. In Hasselt en wijde omtrek is De Goei Goesting een begrip, maar voor wie van de andere kant van het land komt, is het toch een prettige verrassing. Het is een hedendaagse brasserie gelegen in een autovrije straat in het centrum van winkelstad Hasselt. Vooraan is een terras om mensjes te kijken en achteraan een tweede voor wie rustiger wil zitten. Om van het ene naar het andere (of naar het toilet) te gaan, passeer je de wijnkasten waarin enkele indrukwekkende kleppers liggen, zoals magnums Ca' del Bosco.

Wat me van op afstand aan de Goei Goesting had aangetrokken, waren de formules, die perfect aansluiten bij de noden van vandaag. De actie 'zomerlunch' bestaat uit verschillende lunchvoorstellen (18, 20, 22 en 24 euro, telkens voor- en hoofdgerecht plus een glas wijn) en een kaart waaruit je ook kleine gerechten in degustatieformaat kunt kiezen, (9 tot 15 euro). Je wordt wel verondersteld er minimum twee per persoon te bestellen. Er is ook wat voor de kinderen, en dat is fijn want we hebben een elfjarige mee.

De voortekenen zijn goed: op het zonnige terras zijn de tafels gedekt met gesteven witte lopers en dito servetten, al uitzonderlijk in een doorsnee brasserie. Er staat een schaaltje met fijne sneetjes salami klaar, er komt lekker bruin brood bij, met een potje tapenade. De drankenkaart is geen kaart, maar een iPad, wat in de zon iets minder handig is, maar we vinden er toch onze weg in. Ter ere van Limburg zoeken we een plaatselijke wijn. We hebben een goede herinnering aan Genoels Elderen blauw, maar die blijkt niet tot de Limburgse te behoren. Wanneer we informeren bij de kelner, gaat hij het fluks natrekken en inderdaad, hij komt van net over de provinciegrens. Zulke puristen zijn we nu ook niet, we kiezen de chardonnay (27 euro) en nemen ons voor een volgende keer een andere Limburger te leren kennen.

Het is moeilijk kiezen uit de degustatiegerechten, er staat veel lekkers op, gaande van drie Gillardeau-oesters of krokant gebakken scampi met verse look, tot duo van Texellam met courgette, tomaat en feta. De jongste heeft al snel zijn keuze gemaakt; geen kindergerecht voor Zowie, maar een sushi speciaal (18 euro). Voor ons worden het open ravioli met kingcrab, gebakken zeebaars met inktvis, gebakken coquilles met buikspek en steak tartaar met een slaatje en frieten.

Lang hoeven we niet te wachten. De bediening gebeurt zangerig en gezwind door kelners met lange schort en de Acteur heeft maar net de tijd om aan de overkant van de straat, waar asbakken zijn neergezet op hoge tafels, een sigaretje op te steken. Als we met onze ogen mogen eten, dan is het veelbelovend, alle gerechten zijn voortreffelijk gepresenteerd. De sushi liggen op een rechthoekig bord met aparte bakjes gember, wasabi en sojasaus. Ook onze minigerechten zijn met zorg geschikt en fris. De krokante inktvisjes maken de zeebaars interessant, de coquilles zijn precies gebakken en vergezeld van korenaarasperges, gelakt buikspek en romanescosla.

Wij waren er van uitgegaan dat twee gerechtjes wel te weinig zou zijn, maar dat is niet zo. Bij de Acteur kan er nog een kleine koffie bij, bij mij een stuk nogal droge kaastaart met heerlijk kersenijs en blauwe bessen. Zowie verslindt zijn twee flensjes met suiker en slagroom even enthousiast als de sushi.

Kom ik hier terug? Als ik in de buurt ben, zeker. Hier kan ik terecht voor een hele dag honger, van ontbijt tot avondmaal, met pannenkoeken en ijs in de namiddag. De keuken is hedendaags en gevarieerd, zorgvuldig gepresenteerd. De gerechten in tapaportie zijn een schot in de roos, maar mocht ik het op een avond wat langer willen laten duren, zou ik opteren voor een van de meer uitgebreide menu's. In de zomer trekken vooral de terrassen veel volk. Binnen zorgt de strakke inrichting voor een grootsteeds gevoel zonder drukte.

• Brasserie De Goei Goesting, Zuivelmarkt 18, 3500 Hasselt, 011/32 52 82

• Alle dagen open

Hedendaagse keuken, gevarieerd en zorgvuldig gepresenteerd.

• Van twee kleine hapjes voor 20 euro tot een vijfgangenmenu met wijnen voor 52 euro + 28 euro voor gepaste wijnen.

• Interessante wijnkaart met vooral Italiaanse en Limburgse flessen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234