Vrijdag 30/07/2021

Agfa schrapt 750 jobs in Mortsel

Besparen voor digitale investeringen

Van de 4.000 jobs die bij Agfa-Gevaert wereldwijd op de tocht staan, moeten er 750 sneuvelen in Mortsel, het hoofdkwartier van de beeldvormingsgroep.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Dat Agfa-Gevaert zwaar ging snoeien in de 22.000 mensen die het in 40 landen in dienst heeft, had de groep eind juni al bekendgemaakt. Toen zei Ludo Verhoeven, de nieuwe voorzitter van het directiecomité, dat Agfa wilde bezuinigen om meer te kunnen investeren in digitale beeldvormingstechnologie, een activiteit waarin het veel meer groei ziet dan in de traditionele, analoge, beeldvorming.

Maar toen Agfa gisteren de concrete cijfers van zijn Horizon-plan bekendmaakte, bleken die toch zwaarder uit te vallen dan aangekondigd. Zo zei Agfa in juni dat het 250 miljoen euro (ruim 10 miljard frank) wilde bezuinigen op zijn werkkapitaal, kapitaal dat nu 'vast' zit in voorraden en kredieten en klanten. Gisteren bleek dat de groep door minder voorraden aan te houden en klanten aan te manen sneller te betalen tegen 2003 500 miljoen euro (20 miljard frank) wil gaan besparen.

Naast die eenmalige bezuiniging wil Agfa zijn operationele kosten ook sterk laten dalen. Dat zou de groep vanaf 2003 elk jaar 550 miljoen euro (22 miljard frank) moeten opleveren.

Om efficiënter te werken en te besparen op kosten, raamt Agfa Gevaert dat het 4.000 banen zou moeten schrappen. Zo bestudeert de groep welke van haar veertig productiecentra ze kan sluiten en hoe ze haar logistieke proces kan verbeteren. "De studie daarover is nog volop bezig", zegt Christian P.Vermeulen, de directeur corporate communications van Agfa-Gevaert. "Maar het is wel duidelijk dat we de analoge productiecapaciteit willen aanpassen."

Agfa stelde het Horizon-plan gisteren eerst aan zijn werknemers voor. De werknemers van Mortsel kregen de cijfers te horen op een ondernemingsraad om zeven uur 's ochtends. Om 7.30 uur volgde een Europese ondernemingsraad. Later op de dag werden de werknemers in de Agfa-vestigingen in Mortsel, Edegem, Wilrijk en Heultje ingelicht.

Agfa moet vandaag met de bonden aan een informatie- en consulatieronde over zijn herstructureringsplan beginnen. Pas later wordt er concreet onderhandeld hoeveel mensen moeten afvloeien. Agfa heeft een bedrag van 550 miljoen euro (22 miljard frank) voorzien voor herstructureringskosten. Het hoopt in november rond te zijn met de gesprekken over het Horizon-plan.

De vakbonden stelden gisteren al meteen dat gedwongen ontslagen voor hen "onbespreekbaar" waren. Ze vroegen ook dat Agfa het Horizon-plan snel invult. "De doelstellingen van Horizon moeten concreter. Waar in het bedrijf, in welke bedrijfseenheden de ontslagen vallen, is momenteel onbekend", zei Paul Schoeters van ACV-Chemie aan het persagentschap Belga.

Dat er geen naakte ontslagen vallen, kan Agfa nu nog niet garanderen, zegt Vermeulen.

Toch hebben de werknemers in Mortsel al een beetje houvast. Zo sloot Agfa eerder dit jaar een collectieve arbeidsovereenkomst met de vakbonden voor zijn 5.260 werknemers in België. Daarin was voorzien werd dat 350 mensen met brugpensioen konden. Van de voorlopig geplande 750 te schrappen banen blijven er daardoor nog 400 jobs over die bedreigd zijn.

Terwijl de vakbonden voorlopig geen acties plannen en vandaag in de ondernemingsraad op details over het plan hopen, reageerden analisten en beleggers gisteren enthousiast op het Horizon-plan.

Onmiddellijk na het nieuws schoot de koers van het aandeel zelfs 13,6 procent omhoog. Agfa sloot 3,6 procent hoger af op 12,75 euro. Het aandeel is dit jaar al gehalveerd. De Bel 20 is in dezelfde periode met 'slechts' 17 procent gezakt.

Dirk Pattyn, een analist bij Bank Degroof noemde het een "ambitieus plan". "Eindelijk handelt Agfa heel sterk gezien de moeilijke marktomstandigheden waarin het actief is", zei René Clerix, een fondsbeheerder bij Cordius aan Bloomberg. Daarmee verwees hij naar de moeilijkheden in de grafische sector, die zwaar getroffen is door de vertraging in de advertentiemarkt. Ook andere beeldvormingsgroepen als Kodak en Fuji hebben het daardoor erg moeilijk.

Agfa heeft dit jaar al slechte resultaten moeten bekendmaken. Zo is de halfjaarwinst met 61 procent gezakt tegenover dezelfde periode van 2000. Voor het volledige jaar gaat Agfa uit van een daling van de bedrijfswinst met 35 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234