Dinsdag 24/11/2020

Update

Agfa heeft begrip voor staking, "niet voor gijzeling"

Beeld BELGA

De directie van Agfa-Gevaert hoopt een echt fysiek conflict op de site van Mortsel nog steeds te vermijden, ondanks de gespannen situatie van vanochtend. Dat heeft CEO Christian Reinaudo verklaard op een persconferentie in Antwerpen. Reinaudo stelt begrip te hebben voor de stakende arbeiders, maar niet voor het feit dat zij de toegang tot het bedrijf versperren voor werkwillige bedienden. "Dit is een gijzeling", vindt hij.

Reinaudo betreurt de houding van de vakbonden en de stakende arbeiders omdat zij zich in zijn ogen "vastklampen aan een situatie uit het verleden", met name aan de brugpensioenregeling, terwijl de wereld en de economische realiteit intussen veranderd zijn. "Wij hebben als directie geen slechte bedoelingen, maar doen wat we kunnen en moeten doen voor het voortbestaan van het bedrijf", zegt hij. "We waren op dat vlak op het goede spoor en ook de internationale economische situatie is aan het verbeteren, dus daarom is dit conflict des te betreurenswaardiger."

De CEO herhaalde dat hij geen oorlog wil binnen het bedrijf - "onze echte strijd blijft die tegen onze concurrenten" - en drukte de hoop uit dat verder overleg tot een ontmijning van de situatie zal leiden. "Er zal gesproken worden op alle niveaus, ook de politieke wereld is bijvoorbeeld wakker geschud door de recente gebeurtenissen", aldus Reinaudo, die tevens het belang van de Mortselse vestiging benadrukte. "Het gaat hier om de hoofdzetel van het bedrijf, waar ook heel wat onderzoek gebeurt. Op deze manier wordt Agfa wereldwijd hard getroffen."

Beeld @CKokken/Twitter

Sproeiwagen
De directie van Agfa-Gevaert had eerder op de dag de eerder ter plaatse gestuurde deurwaarders gevraagd hun opdracht stop te zetten. De vakbonden houden de stakingsposten wel verder aan. Een groot deel van de politie, inclusief de sproeiwagen, heeft de site intussen verlaten. Ook bedienden die voor de stakingspiketten stonden te wachten, keren terug naar huis.

"Er zal een soort bemiddeling gaan plaatsvinden, we schorsen de activiteiten van de deurwaarders", zegt de woordvoerder van de beeldvormingsgroep. "De eerste contacten vinden wellicht in de loop van de dag plaats." Volgens de vakbonden gaat het om een sociaal bemiddelaar vanuit de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. De directie zelf sprak zich nog niet uit over hoe het nieuwe overleg er zal uitzien.

De directie had deurwaarders gestuurd om het recht op werken te garanderen. Onder politiebegeleiding werd geprobeerd van een aantal stakers de identiteit vast te stellen, maar de geviseerde personen werden door medestakers beschermd. Daarop werden stakingsposten gerust gelaten en stonden verschillende honderden bedienden voor de poorten.

"We vernemen dat er door de directie gevraagd is om de staking te breken", zegt vakbondssecretaris Bruno Verlaeckt voor de ABVV-arbeiders. "Het zou ongelooflijk erg zijn dat men de eigen werknemers zou laten wegslaan. Het zou ook onverantwoord zijn om 65 procent van uw mensen te negeren. Dat doe je zeker niet met het waterkanon." Volgens ABVV bedroeg de dwangsom voor mensen aan de stakingsposten 5.000 euro per persoon, iets wat de directie niet wil bevestigen.

De staking is het gevolg van een conflict over een nieuw voorgestelde brugpensioenregeling, die minder gunstig is. Vrijdag bleek na een stemming dat de vereiste tweederdemeerderheid bij de arbeiders om het plan af te keuren net niet werd gevonden. In principe is het voorstel daarmee goedgekeurd, maar de bonden kondigden vrijdag meteen aan voort te staken.

Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234