Maandag 10/05/2021

Agfa haalt grove borstel door top

Anne Vleminckx en Werner Vanderhaeghe golden als beschermelingen en getrouwen van Ludo Verhoeven, de opstappende voorzitter van de groep, en moeten daarom wellicht vertrekken

Financieel directeur Anne Vleminckx en algemeen secretaris Werner Vanderhaeghe moeten opstappen bij de beeldvormingsgroep Agfa. Gedelegeerd bestuurder Jo Cornu vervangt in hoog tempo de getrouwen van zijn voorganger Ludo Verhoeven.

DE TIJD

MORTSEL l Het wordt steeds duidelijker dat er een radicale nieuwe wind waait bij de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. De top van het bedrijf ondergaat voor de zevende keer sinds de zomer van vorig jaar een belangrijke wijziging.

Na de benoeming van een nieuwe topman in december, Jo Cornu, het vertrek eind april van ex-CEO en bestuursvoorzitter Ludo Verhoeven en de recente herschikkingen in de raad van bestuur, worden nu ook financieel directeur Anne Vleminckx en algemeen secretaris Werner Vanderhaeghe opzij geschoven. Vleminckx en Vanderhaeghe worden door externe waarnemers beschouwd als bondgenoten en vertrouwelingen van Ludo Verhoeven. "Vanderhaeghe was zijn rechterhand", zegt een bron. Vanderhaeghe was niet in loondienst bij Agfa, maar had er een contract via zijn consultingbedrijf.

Vleminckx wordt vervangen door Kris Hoornaert. Die oefende tussen 2000 en 2007 topfuncties uit bij InBev, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor fusies en overnames. Hij heeft ook ervaring met kostenbesparingen.

"Het is een beslissing van de raad van bestuur. Die is op zoek gegaan naar een nieuw profiel dat beter beantwoordde aan de noden van het bedrijf." Zo luidde de officiële uitleg van Agfa bij het ontslag van de financieel directeur.

Pijnlijker kan een verklaring over het ontslag van een directielid moeilijk zijn. Anne Vleminckx was al sinds januari 2005 financieel directeur. Al die tijd voldeed de voormalige woordvoerster blijkbaar wel aan "de noden van het bedrijf", dat ook toen volop saneerde en herstructureerde.

Vandaag is dat om een of andere reden plotseling niet meer het geval. Van de ene dag op de andere wordt Vleminckx bedankt voor bewezen diensten, over haar toekomst of eventuele nieuwe uitdagingen wordt met geen woord gerept.

Hetzelfde verhaal geldt blijkbaar voor Werner Vanderhaeghe, de jurist die al sinds 2001 aan boord was en in 2005 benoemd werd tot secretaris-generaal van Agfa. Insiders vertellen allemaal hetzelfde verhaal: Vleminckx en Vanderhaeghe golden als beschermelingen en getrouwen van Ludo Verhoeven, de opstappende voorzitter van de groep.

Verhoeven, oud-gedelegeerd bestuurder van de beeldvormingsgroep, vertrekt zelf na de aandeelhoudersvergadering van 29 april. Van zijn job als gedelegeerd bestuurder deed hij al in december afstand.

Verhoeven & co. laten een bedrijf in woelig water achter. Agfa heeft het moeilijk met de overgang van de analoge, chemische beeldtechnologie naar digitale toepassingen. Plannen om de groep op te splitsen en de divisies te verzelfstandigen liepen op de klippen.

De benoeming van de oud-Alcateltopman Jo Cornu tot gedelegeerd bestuurder moet de groep nu uit het slop halen. Hoewel hij de derde gedelegeerd bestuurder is in een goed halfjaar, lijkt Cornu meer dan zijn voorganger Marc Olivié de vrijheid te hebben om voor verandering te zorgen. Waarnemers zien daarvan een bewijs in het ontslag van Vleminckx en het vertrek van Vanderhaeghe. Cornu haalt in zijn kielzog een reeks Alcatelmanagers binnen. Zo is de begin dit jaar benoemde nieuwe topman van de medische divisie, Christian Reinaudo, een Alcateloudgediende. Verwacht wordt dat er nog Alcatelmanagers naar Agfa komen. Ook de opvolger van Verhoeven als voorzitter, Julien Dewilde, komt van dat bedrijf.

Verhoeven (63) gaf zijn hele carrière aan Agfa. Hij werkt al sinds 1973 bij het bedrijf aan de Septestraat in Mortsel en maakte Agfa mee groot. De interne stoelendans, de kwakkelende resultaten en de gekelderde beurskoers maken dat de trotse oud-voorzitter van het VEV "zijn" bedrijf moet verlaten op een lastig moment.

Verhoeven kan misschien inspiratie putten uit de woorden van zijn voorganger André Leysen. Toen die in 2002 Agfa verliet in een moeilijke situatie, wenste hij zijn opvolgers laconiek veel succes toe met de woorden: "Ook ik ben begonnen in een moeilijke periode. Waarom zouden zij het makkelijker hebben dan wij?"

Met het ontslag van financieel directeur Anne Vleminckx heeft Agfa-Gevaert de belangrijkste actiepunten die Deminor opstelde, uitgevoerd. In opdracht van een aantal ontevreden investeerders nam Deminor eind vorig jaar de gang van zaken bij Agfa onder de loep.

Op basis van dat onderzoek kwam de organisatie met radicale voorstellen: een nieuwe gedelegeerd bestuurder en financieel directeur en veranderingen in de raad van bestuur. "Het is interessant om vast te stellen dat de meeste van onze actiepunten uitgevoerd zijn", zegt Erik Bomans van Deminor. Ook de raad van bestuur verandert grondig. Julien De Wilde volgt Ludo Verhoeven op als voorzitter. Op de komende aandeelhoudersvergadering worden Michel Akkermans (Clear2Pay), Horst Heidsieck en Roland Junck (ex-Arcelor) voorgedragen als nieuwe bestuurders. Ferdinand Chaffart, André Oosterlinck en Ludo Verhoeven verdwijnen uit de raad van bestuur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234