Donderdag 12/12/2019

Agfa-Gevaert koerst fors hoger door interesse van Gores

Ashley Abdo (Gores):

Op Euronext Brussel werd Agfa-Gevaert gisteren bijna 7 procent duurder nadat de Amerikaanse investeringsgroep Gores haar interesse voor de beeldvormingsgroep uit Mortsel had getoond.

DE TIJD

MORTSEL l 'We vinden Agfa een interessant bedrijf met enkele geweldige activa en we staan klaar om te spreken over een partnership of een aankoop', zei Ashley Abdo, de voorzitter van RealDolmen en bij Gores verantwoordelijk voor fusies en overnames in Europa. Abdo raakte bij ons bekend omdat hij de informaticadienstengroep Real Software, later herdoopt tot REAL, weer op de rails kreeg. Nadien orkestreerde hij de fusie met de vroegere Colruytdochter Dolmen.

Onex (Carestream), McKesson, Platinum, Gores, CompuGroup, GE. Het zijn maar enkele namen van financiële en industriële spelers die rond Agfa cirkelen om een belang in HealthCare te nemen. Dat Gores gisteren spontaan boven water kwam, duwde de koers van Agfa-Gevaert 6,8 procent hoger tot 5,125 euro.

Ashley Abdo, bij Gores verantwoordelijk voor fusies en overnames in Europa, bevestigde de interesse van de Amerikaanse private-equitygroep in Agfa HealthCare. "Gores heeft een sterke achtergrond in dat domein. Voor ons is HealthCare dan ook het interessantste onderdeel van Agfa-Gevaert", zei Abdo. Toch staat Gores ook open om te praten over andere delen van de groep, zei Abdo, maar het spreekt voor zich dat de medische divisie de inzet is. Agfa-Gevaert is in Europa een topspeler in informaticasystemen en beeldverwerking voor ziekenhuizen.

De naam Gores circuleert al een tijdje bij Agfa-Gevaert zonder dat het tot nu toe tot echte gesprekken kwam. Abdo benadrukt dat Gores zelf het initiatief nam de zakenbank Lazard te benaderen. Die werd onlangs aangesteld als adviseur van Agfa-Gevaert.

Abdo voegt daaraan toe dat het dossier zich nog in een prille fase bevindt. "We hebben ons huiswerk voorlopig enkel op basis van publieke informatie gemaakt. Voor een boekenonderzoek is het nog te vroeg. We hebben ook nog maar één contact gehad met Lazard. Met de top van Agfa-Gevaert hebben we nog niet gepraat." Abdo denkt dat de strategische oefening die Lazard doet bij Agfa-Gevaert meerdere maanden in beslag zal nemen.

De medische divisie van Agfa-Gevaert is in toenemende mate een IT-gebeuren geworden en Gores heeft de competentie om dat vanuit een globale visie te organiseren en uit te bouwen. De grote vraag is of Gores de middelen heeft voor een grote brok als Agfa Healthcare. Abdo zegt in een interview met het zakenblad Trends dat dat geen probleem is.

Officieel zoekt Agfa-Gevaert voor zijn medische divisie een 'referentieaandeelhouder'. Dat kan men met een belang van pakweg 30 procent ook zijn, maar het lijkt waarschijnlijk dat een investeerder op zijn minst statutaire beslissingsmacht zal willen over de te volgen strategie. Ook op vlak van management heeft Agfa-Gevaert niet bepaald een stevige staat van dienst en zal een partij als Gores op zijn minst gezamenlijke controle eisen.

Gores is echter niet de enige kandidaat voor Healthcare. Volgens specialisten is de Canadese groep Onex Corporation, een van de grootste Canadese private-equity-investeerders, zowel een geïnteresseerde als logische partij.

Onex Corp kocht Carestream, de medische divisie van Eastman Kodak en een directe concurrent van Agfa-Gevaert. 'Yellow cake' was de code bij Agfa-Gevaert waarmee men aangaf dat de inzet was marktaandeel van Kodak af te snoepen. Het probleem is dat zo'n directe concurrent vooraleer een cheque uit te schrijven inzage in de interne keuken wil en zicht krijgt op contracten waar hij zelf op aast. Bovendien kunnen zich problemen met de concurrentieautoriteit stellen.

McKesson is een grote Amerikaanse industriële groep die in het verleden wel al contacten had met Agfa-Gevaert, maar tot nu toe een afwachtende houding aannam. McKesson is net als Agfa zowel actief in globale informaticasystemen als in beeldverwerking voor ziekenhuizen.

Het Duitse CompuGroup en het Amerikaanse GE behoren eveneens tot de industriële concurrenten. Agfa kaapte bijvoorbeeld in Duitsland GWI voor de neus van GE weg. De Amerikanen kunnen nu alsnog hun gram halen. Het Amerikaanse Cerner is in essentie een op de VS gerichte ziekenhuisinformaticagroep maar heeft ook belangstelling voor Europa. I-soft is nog de moeilijke fusie met IBA aan het verteren. Het Angelsaksische fonds Silver Lake dat vorig jaar favoriet was, is niet meer in beeld.

We staan klaar om te spreken over een partnership of een aankoop

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234