Woensdag 14/04/2021

Milieu

Agentschap Natuur & Bos hakt in aantal inspecteurs: "Betrapping op heterdaad wordt onmogelijk"

Een boswachter op controle in een bos. De natuurinspectie moet het met minder personeel doen, en dat heeft gevolgen. Beeld ID / CARLO COPPPEJANS
Een boswachter op controle in een bos. De natuurinspectie moet het met minder personeel doen, en dat heeft gevolgen.Beeld ID / CARLO COPPPEJANS

Niet alleen de Vlaamse milieu-inspectie, ook de natuurinspectie heeft gesnoeid in het aantal inspecteurs. Het gevolg is gelijkaardig: minder aanmaningen en minder processen-verbaal. "Betrapping op heterdaad wordt onmogelijk."

De natuurinspectie van het Vlaams Agentschap Natuur & Bos kijkt toe op de naleving van de natuurwetgeving, of het nu gaat om bos, wildbeheer, openbare visserij of natuur. Volgens natuurorganisatie Natuurpunt lukt het de inspectie steeds moeilijker om overtreders op heterdaad te betrappen, bij gebrek aan inspecteurs.

"Enkele weken geleden nog meldde een vrijwilliger dat een landbouwer water oppompte uit natuurgebied, maar er kon niet onmiddellijk een inspecteur ter plekke komen", zegt Laurie Braet, juriste bij Natuurpunt. "Dat is niet door kwade wil, maar een kwestie van capaciteit."

Kwart minder processen-verbaal

Uit cijfers die De Morgen heeft opgevraagd bij het Agentschap Natuur & Bos blijkt dat in 2017 de inspecteurs 512 processen-verbaal hebben opgesteld voor inbreuken, tegenover 692 in 2015. Een daling met 26 procent, of een kwart minder processen-verbaal in drie jaar tijd.

Voor kleinere overtredingen, zoals wandelen met een loslopende hond in een bos of natuurgebied of wandelen waar dat niet is toegelaten, geven inspecteurs een schriftelijke aanmaning. Afgelopen jaar waren er 806 aanmaningen, in 2015 ging het nog om 1.155 aanmaningen. Een daling met 30 procent.

"Die dalingen zijn het gevolg van gewijzigde wetgeving en prioriteiten, maar ook van een verminderd personeelsaantal", zegt Mark Van den Meersschaut, diensthoofd van de natuurinspectie. "Als je het met minder moet doen, dan heeft dat ongetwijfeld een impact."

Terwijl er in 2010 nog 45 voltijdse equivalenten werkten bij de natuurinspectie, zijn het er nu nog 34. Dat betekent dat een inspecteur in 2010 waakte over 38.000 hectare en nu over 48.000.

Volgens Van den Meersschaut hoeft dat niet te betekenen dat de natuurinspectie minder efficiënt is geworden. "Als de pakkans kleiner is, maar de bestraffing groter, dan is de afschrikking even groot", zegt hij. "De sancties zijn de laatste jaren effectief verhoogd en ook het parket laat de dossiers minder blauwblauw."

Maar bijvoorbeeld als het op stroperij aankomt, gaf het Agentschap eerder dit jaar in het Vlaams Parlement al toe dat de besparing op personeel een invloed heeft. "Capaciteitsprobleem en manier van stropen maken betrapping op heterdaad bijzonder moeilijk", zo stond in de presentatie. "De stroperij en illegale jacht gebeurt steeds vaker door georganiseerde bendes, waardoor inspecteurs om veiligheidsredenen minstens met twee moeten zijn bij een betrapping", verklaart Laurie Braet.

De natuurinspectie kampt dus met de gevolgen van een krimpend personeelsbestand, net zoals de milieu-inspectie, die controleert of bedrijven de milieuwetgeving naleven, waarover we vorige week hebben bericht.

"Het is een keuze van de Vlaamse regering geweest om het aantal ambtenaren terug te dringen, in alle departementen overigens", zegt Van den Meersschaut.

Het kabinet van bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) ontkent dat. "Dit is een keuze van het agentschap Natuur & Bos geweest. De minister heeft geen vraag gekregen van het agentschap voor extra personeel, omdat ze bepaalde taken niet kan vervullen. De natuurinspectie is wel degelijk een kerntaak voor een agentschap."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234