Donderdag 09/12/2021

interview

"Agenten worden te veel aan hun lot overgelaten"

Politiecommisaris Jinnih Beels maakt de overstap van het korps van Antwerpen naar het korps van Mechelen. Beeld ID / Jonas Roosens
Politiecommisaris Jinnih Beels maakt de overstap van het korps van Antwerpen naar het korps van Mechelen.Beeld ID / Jonas Roosens

Ze wil niet natrappen, wel vooruitkijken. Vanaf 1 oktober pakt Jinnih Beels het diversiteitsprobleem aan in de politiekorpsen in Mechelen. En dat op een zachte manier. "Met controles en sancties verander je een mentaliteit niet."

"Ik geloof weer dat alles mogelijk is." Jinnih Beels (39) is enthousiast - en dat is wellicht nog een understatement - over haar nieuwe job. Nog een paar weken werkt ze als adjunct-regiomanager Noord voor de lokale politie in Antwerpen. Dan verhuist ze naar Mechelen. Korpschef Yves Bogaerts en burgemeester Bart Somers hebben geduld moeten uitoefenen. Zij vroegen Beels al in mei om te doen wat ze ooit in Antwerpen deed: de dienst diversiteit leiden. "Hoe sneller ik bij hen was, hoe beter, vonden ze."

Zijn de problemen in Mechelen dan zo prangend?

"Daar heb ik op dit moment nog geen zicht op. Maar dat er een diversiteitsprobleem is, staat vast. Denk nu niet dat er alleen maar racisten werken, of dat dit een exclusief Mechels probleem is. Ongeveer alle instellingen worstelen hiermee. Ook die in de privésector.

"De berichten over aanslagen en de groeiende polarisatie maken het moeilijk om elkaar te vertrouwen. De job van politieagenten is ook niet evident. Ze komen met zoveel miserie in aanraking dat hun beeld verkleurd raakt."

Bogaerts en Somers hebben u carte blanche gegeven. Wat voor beleid zult u voeren?

"Ik ben geen diversiteitszot. Ik ga niet op dag één vijftig allochtone agenten aanwerven. Kwaliteit staat boven kwantiteit. En ook: een korps moet daar klaar voor zijn.

"Uit mijn ervaringen als commissaris kan ik tot nog toe zeggen dat er veel onwetenheid is onder de mensen. Sommigen hebben ooit eens een paar zinnen gelezen over de islam en over onderworpen vrouwen. Vervolgens stellen ze dat een boerkini moet worden verboden. Zoiets kan niet. Met zo'n uitspraak verlies je grip op 40 procent van de bevolking.

"Voor mij is het belangrijk dat dialoog bovenaan staat. Dat is veel belangrijker dan sanctioneren en controleren. Daarmee verander je een mentaliteit niet. Je hebt opleiding nodig, en vooral intensieve coaching. Nu worden veel agenten aan hun lot overgelaten. Een interventie loopt uit de hand door een burger en toch moeten zij het achteraf uitleggen. Dat zorgt voor veel frustratie."

In Antwerpen had u het vaak over het probleem van 'ethnic profiling'. Wat kan een oplossing daarvoor zijn?

"We moeten beseffen dat we allemaal vooroordelen hebben, dat die van nature in ons zitten. Met dat gegeven moet je rekening leren houden. Er moet een alarmbel afgaan als je bij een actie rond woninginbraken alleen gekleurde mensen tegenhoudt en bij een alcoholcontrole alleen mannen.

"In New York en Londen gaan ze daar op een goede manier mee om. Elke agent die er een burger aanhoudt, moet op een formulier verklaren waarom hij precies die burger aanhoudt. Die verantwoording mag in het begin tijdrovend zijn, ze heeft een bijzonder positief effect: de agent wordt gedwongen stil te staan bij wat hij doet. Dat werkt geruststellend: de agent weet dat hij zijn job heeft gedaan en de burger weet wat er aan de hand is. Zoiets zorgt voor veel minder klachten."

Hoe gaat u meer mensen met een andere achtergrond in de korpsen krijgen?

"Door hen te laten zien dat we hen niet in de steek laten. Veel allochtone jongeren hebben negatieve ervaringen met de politie. Ze horen dat ze hun paspoort mogen afgeven omdat de agent dat zo wil. Dat schept geen vertrouwen. Aan die band moet je werken door aanwezig te zijn op straat, door met hen in gesprek te gaan. Een goede manier is om hen via de jeugdverenigingen te benaderen.

"We moeten ook voor deftige rolmodellen zorgen. De allochtonen die hebben gestreden om een plekje in een politiekorps, die moeten vaak ook in dat korps blijven vechten. Die verhalen komen ook bij hun vrienden en familie terecht."

Hoe realiseerbaar is dat allemaal? Bent u niet te utopisch?

"Ik ben gewoon heel enthousiast over mijn nieuwe, propere lei. Ik kan hier uren over praten. Over wat ik wil doen. Over de buitenlandse contacten die ga leggen. Over de uitdagingen. Maar het belangrijkste nu is dat ik die lange en moeilijke weg weer ga bewandelen. Ik ben zeker dat er een aantal snelle overwinningen kunnen worden geboekt, maar dit is vooral een langdurig engagement dat ik aanga. Bel me misschien over een jaar nog eens terug, om te horen waar we staan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234