Dinsdag 21/05/2019

Securail

Agenten NMBS dan toch niet bij federale politie

Agenten van Securail in Brussel-Zuid. Beeld BELGA

De agenten van Securail worden dan toch niet geïntegreerd in de federale politie. Minister Jan Jambon (N-VA) was dat van plan, maar de regering komt daar nu op terug. “Zolang Securail onze taken maar niet inneemt”, waarschuwt Vincent Houssin van politievakbond VSOA.

Tot voor kort wilde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de beveiligingsdivisie van de NMBS – de rode uniformen die patrouilleren in stations en treinen – volledig integreren in de spoorwegafdeling van de federale politie. Zo zou de politie over meer personeel beschikken en zouden de 540 Securail-agenten niet alleen wapens mogen dragen, maar ook fouilleren en identiteitscontroles uitvoeren. Desnoods moest de politie maar samenwerken met de private sector om de beveiliging van stations te verbeteren.

Maar zover komt het dus niet. Binnen de regering is namelijk een akkoord om Securail toch binnen de NMBS te houden. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op een parlementaire vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Het wordt ook bevestigd op het kabinet-Jambon, al is het uitstel volgens hen geen afstel. "Op dit moment is de integratie gewoon praktisch onmogelijk", klinkt het.

“Het is belangrijk om een veiligheidsdienst te behouden die losstaat van de traditionele politiediensten”, zegt Bellot. “De agenten van Securail hebben veiligheidsopdrachten die afwijken van de klassieke opdrachten van de politie.” Zo weten de agenten bijvoorbeeld hoe ze tickets moeten controleren en hoe ze moeten ingrijpen na een treinongeval.

Voor de NMBS is dit goed nieuws, want de directie liet de regering vorig jaar al weten dat ze de inkanteling niet zag zitten. De vrees was dat de integratie de afstand tussen Securail en de burger zou vergroten. Op dit moment krijgt het hoofdkwartier van Securail, van waaruit de patrouilles worden aangestuurd, ongeveer 80.000 oproepen per jaar.

Pseudo-politie

Lahaye-Battheu vindt wel dat de regering consequent moet zijn. Als Securail dan toch een aparte veiligheidsdienst blijft, dan moet die voldoende slagkracht krijgen. Op dit moment mogen de agenten bijvoorbeeld geen wapen dragen en mogen ze hun getrainde politiehonden enkel inzetten als ontradend middel. Aan de leiband, gemuilkorfd, en niet op de trein.

“Als Securail wordt opgeroepen door een treinbegeleider om een situatie op de trein te kalmeren, dan moet de hondenbegeleider verplicht op het perron blijven staan terwijl zijn collega de interventie alleen en zonder bescherming moet uitvoeren. Aan boord van de trein mogen ze immers ook geen spray gebruiken”, zegt ze. Securail moet volgens haar meer middelen en vrijheid krijgen om de veiligheid te garanderen.

Vincent Houssin van politievakbond VSOA is geen voorstander van een uitbreiding van het takenpakket. Hij waarschuwt voor het ontstaan van een pseudo-politie die de taken van de echte politie inneemt. 

“Wij stellen vast dat deze regering al een tijdje probeert om de spoorwegpolitie af te bouwen”, zegt Houssin. “Voor ons mag Securail gerust blijven bestaan, maar politietaken horen bij de politie. Het is dan ook een brug te ver om Securail-agenten een vuurwapen te geven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.