Dinsdag 31/01/2023

NieuwsJustitie

Agenten die Lamine Bangoura arresteerden ook in beroep vrijuit

Lamine Bangoura was ooit een talentrijke spits bij de jeugd van Club Brugge. Beeld dm
Lamine Bangoura was ooit een talentrijke spits bij de jeugd van Club Brugge.Beeld dm

Acht agenten zijn definitief buiten vervolging gesteld voor de op zijn dood uitgedraaide aanhouding van Lamine Bangoura in Roeselare. Over een op vraag van zijn familie in de rechtszaal vertoond filmpje, 11 minuten voor zijn dood, zegt het arrest: ‘Het betreffen hier geen nood- of hulpkreten, maar gekrijs en geroep die zijn agressie illustreren.’

Douglas De Coninck

De 27-jarige Lamine Bangoura, ooit een talentrijke spits bij de jeugd van Club Brugge, kwam op 7 mei 2018 om het leven bij een uithuiszetting in een sociale woning in Roeselare. Hij werd gewekt door een deurwaarder, bijgestaan door twee wijkagenten van politiezone Riho. De man had een huurachterstand van 1.609 euro en post van de vrederechtbank ongeopend gelaten.

Op achteraf geopenbaarde radiocommunicatie is te horen dat Bangoura niet meteen zijn woning wil verlaten en er om 11.41 uur bijstand wordt gevraagd. Om 11.50 uur zegt een van de agenten op de radio: “Momenteel zit die mens teruggetrokken in zijn woning met een hond. Ie had initieel ook een mes vaste. Allez, dat is nu achterwege.”

Enkele minuten later stuurt Bangoura zijn staffordshireterriër naar de achtertuin en sluit de deur. Meteen daarna wordt hij overmeesterd door meerdere agenten. Om 12.20 uur stelt een ambulancier zijn overlijden vast. Onmiddellijk daarna belegde de korpsleiding een debriefing met alle betrokken agenten. Alle agenten kwamen tegenover het Comité P met een relaas over hoe Bangoura hen zou hebben bedreigd met een mes, iets waar behalve in de hoger vermelde passage niks over te horen viel in de radiocommunicatie.

Filmpje

De raadkamer in Kortrijk stelde de acht in juni al buiten vervolging, dinsdag bevestigde de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling die beslissing. Het arrest zegt: “Dat een debriefing plaatsvond, is een gelukkige evolutie om politiebeambten die (ook) met een traumatisch gebeuren worden geconfronteerd bij te staan.”

In een door een ooggetuige met zijn smartphone gemaakt filmpje, eerder verspreid op demorgen.be, en vertoond in de rechtszaal, is te zien hoe meerdere agenten om 12.08 uur bovenop Lamine Bangoura gaan zitten, terwijl hij al geboeid is. De man lijkt 11 minuten voor zijn dood aan te geven dat hij in levensnood verkeert, maar de KI interpreteert de beelden anders: “In tegenstelling tot wat burgerlijke partijen poneren, betreffen het hier geen nood- of hulpkreten, maar – en daar zijn alle aanwezigen op het ogenblik van de feiten over eens – gekrijs en geroep die zijn agressie, minstens zijn onwil om zich bij de situatie neer te leggen, illustreren.”

Achteraan in het arrest staat: “Anderzijds kan niet ontkend worden dat de acties van enkele agenten – waarbij het overigens vrijwel onmogelijk is aan te duiden welke handeling van wie – mede aan de basis liggen van het overlijden van Bangoura.”

Begrafenisondernemer

Joris Van Cauter, advocaat van een van de acht, tweette gisterochtend: “Grondig gemotiveerd eerherstel voor de politiemensen. Correct politieoptreden en geen sprake van racisme. Jarenlange oneerlijke framing in de media staat in deze toch geen eerlijk proces in de weg.” En even later: “Wel benieuwd of de buitenvervolgingstelling (en de motieven daartoe) in de media evenveel aandacht zal krijgen als de foute betichtingen.”

Marthe Bangoura, de moeder van Lamine: “Wij laten de schouders niet zakken. Dit is totaal onbegrijpelijk. God staat ons bij. Wij blijven vechten voor de waarheid.”

Begin februari voerden demonstranten nog actie voor Lamine Bangoura.  Beeld BELGA
Begin februari voerden demonstranten nog actie voor Lamine Bangoura.Beeld BELGA

De familie Bangoura kon het lichaam nog niet begraven. Het werd niet meteen vrijgegeven door de onderzoeksrechter, met als gevolg dat het nog steeds in een mortuarium ligt en de factuur bij de begrafenisondernemer is opgelopen tot meer dan 30.000 euro. Elk van de acht agenten kan nu 720 euro aan rechtsplegingsvergoeding terugvorderen van de familie.

Alexis Deswaef, advocaat van de familie: “Mijn cliënt wil echt naar Cassatie, en desnoods het Europees hof in Straatsburg. Zij voelen zich totaal in de steek gelaten door de autoriteiten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234