Zondag 03/07/2022

Politie

Agente mag ‘makak’ en homo roepen naar burgers (omdat ze haar straf drie dagen te laat kreeg)

Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Zuid: 'Dit doet het imago van de politie geen goed.' Beeld Bas Bogaerts
Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Zuid: 'Dit doet het imago van de politie geen goed.'Beeld Bas Bogaerts

Een politievrouw die tijdens een patrouille in Anderlecht burgers uitmaakt voor ‘makakken’ en homo’s komt er ongestraft vanaf. Ze heeft haar sanctie aangevochten. Niet dat ze de feiten ontkent – die waren dan ook gefilmd – maar volgens de letter van de wet kreeg ze haar straf drie dagen te laat.

BJM

“Pijnlijk. Dit doet het imago van de politie geen goed.” Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst), zit verveeld met het dossier van een van zijn inspecteurs. De voorganger van De Landsheer schorste de vrouw en hield voor één maand 25 procent van haar brutowedde in. Vervolgens kreeg de politievrouw van de tuchtraad haar definitieve straf: terugzetting in de weddeschaal – minder loon dus. Dat is een zware tuchtstraf, net onder het ontslag.

Alles begon op 22 oktober 2018. Die maandag stelde een commissaris een verslag op voor toenmalig korpschef Patrick Evenepoel. De commissaris schreef over “extreem ernstige feiten die de politiezone aanzienlijke problemen zouden kunnen opleveren”. Hij verwees naar een ingesloten filmpje, dat de commissaris was doorgespeeld. Op de beelden: twee politievrouwen op patrouille in Kuregem, de wijk in Anderlecht waar al vaker rellen uitbraken. Inspecteur Cindy B. zit aan het stuur van het politievoertuig, haar collega op de passagiersbank. Er weerklinken luide technobeats. Cindy B. en haar collega zingen en maken heupbewegingen. Op het Lemmensplein in Anderlecht zingt een van hen luid in het Frans: “Lemmens Lemmens, allemaal ‘makak’ (scheldwoord voor voornamelijk Noord-Afrikaanse migranten, BJM). Lemmens, we zijn niet bang. Fuck you!”

Afgaande op de beelden vervolgt de patrouille langs Clemenceau. Niet veel later komt het gemeentehuis van Anderlecht in beeld. Ze passeren een groepje mensen op straat. “Putain (scheldwoord dat letterlijk hoer betekent, BJM), bende homo’s”, klinkt het in de politiewagen. De agentes lachen. Wat verderop, in de Fiennesstraat richting Albertplein, zingt de agente op de passagiersbank op de maat van de muziek: “Albertplein, wat stinkt het hier.”

“De luide muziek, hun dansbewegingen en hun houding ontgingen het publiek niet”, staat in het verslag van de commissaris. Hij spreekt van onaanvaardbaar gedrag. Volgens hem gaat het vlakaf om racisme en vreemdelingenhaat. “Deze video zou mogelijk vijandige betogingen kunnen veroorzaken in de gevoelige wijken van Anderlecht”, schrijft hij nog aan zijn baas. Die aarzelt niet en legt de twee inspecteurs een voorlopige schorsing op van één maand, met een inkomstenverlies van 25 procent. De tuchtraad hakt even later de knoop door: terugzetting in de weddeschaal, waardoor ze het met een lager loon moeten doen. De inspecteur die op de passagiersbank zat, verlaat uiteindelijk zelf het korps. Ze zou intussen wel elders bij de politie werken.

Cindy B. vocht beide beslissingen aan bij de Raad van State. Ze klaagde dat de schorsing een aanslag was op haar reputatie en eer. Ze voerde ook aan dat ze door het inkomstenverlies haar facturen niet meer kon betalen en dat haar politiehond daar de dupe van was. De Raad van State volgde Cindy B. daar niet. Ze klaagde wel met succes de terugzetting in de weddeschaal aan. De tuchtwet voorziet namelijk strenge termijnen. Als die overschreden zijn, vervalt elke straf. En volgens de Raad van State kreeg Cindy B. haar straf drie dagen te laat. De politie van Anderlecht draait nu op voor alle gerechtskosten en haar advocaat. Ze gaan ervan uit dat ze ook haar inkomstenverlies van destijds moeten terugbetalen.

Cindy B. werkt vandaag nog altijd bij de politiezone Zuid. Ook het parket van Brussel werd ingelicht over haar wangedrag – aanzetten tot racisme is strafbaar. Maar dat dossier zou geseponeerd zijn.

De Anderlechtse korpschef pleit intussen voor het aanpassen van de tuchtprocedure. “Al te vaak gaan gesanctioneerde politiemensen achteraf alsnog vrijuit – meestal omdat de termijnen van de tuchtwet niet zouden zijn gerespecteerd. Dat die mensen soms zware feiten pleegden, is dan van geen tel. Ik vind dat we bij overduidelijk zwaar wangedrag onmiddellijk politiemensen zouden moeten kunnen ontslaan. Maar daarvoor moeten we van de minister en de syndicaten natuurlijk de tools krijgen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234