Donderdag 17/06/2021

Agalev, the day after

'wat ik ga doen? ik weet het niet'

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Door de implosie van Agalev moeten ministers, parlementsleden en gedoodverfde nieuwkomers terugkeren naar hun vorige leven. De schok komt dermate hard aan dat de meesten nog geen duidelijk beeld hebben van hun persoonlijke toekomst en die van hun partij.

De lijst van Agalev'ers die door de nederlaag op een politiek zijspoor belanden, is indrukwekkend. Ministers en ministeriabelen: Jef Tavernier, Eddy Boutmans, Magda Aelvoet. Parlementsleden: Joos Wauters, Fauzaya Talhaoui, Lode Vanoost, Meryem Kaçar, Jacinta De Roeck. Velen van hen zijn figuren die al jarenlang actief waren in de politiek en de Wetstraat. Zondag vielen ze in het zwarte gat.

Huidig staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans had gisteren nog niet echt nagedacht over zijn persoonlijke toekomst. "Als staatssecretaris ben ik momenteel de lopende zaken aan het afhandelen en daarna neem ik een sabbatperiode om een beetje van het leven te genieten en na te denken. Verder heb ik nog niet over mijn persoonlijke toekomst nagedacht. Of ik opnieuw advocaat word? We zullen zien, ik heb de balie verlaten om mij volledig op de politiek en mijn regeringswerk toe te leggen. In ieder geval zal ik mij als actieve burger en als actief lid met Agalev blijven bezighouden. Verder bouwen aan een politieke carrière? Neen, dat niet. Een nieuwe officiële functie in de Wetstraat lijkt me gezien wat er gebeurd is niet direct voorspelbaar."

Boutmans vreest wel dat een paarse regering zonder groen enkele cruciale aspecten zal verwaarlozen. "Ik denk aan het behalen van de Kyoto-normen. Binnen de vorige regering stond Agalev garant voor de verandering in het productieproces die nodig was voor Kyoto. Welke partij zal zich daar nu voor inzetten? Geen enkele, vrees ik. Hetzelfde geldt voor Ontwikkelingssamenwerking. Wie zal ervoor zorgen dat dat departement onafhankelijk blijft? Ook dat was een realisatie van Agalev. Nu zullen mensen als Louis Michel vrij spel krijgen om van het ontwikkelingsbeleid een verlengstuk te maken van de Belgische buitenlandse politiek. Ook voor het asiel- en migratiedossier doet zich een probleem voor: met Agalev uit de regering wijst alles erop dat vreemdelingen meedogenlozer dan ooit zullen worden behandeld."

Een andere minister die zondag een plots einde zag komen aan zijn politieke carrière was Jef Tavernier. "Ik ben al dertig jaar lid van Agalev en zit al twintig jaar in de politiek. Wat ik nu ga doen? Ik zal de lopende zaken correct afhandelen en daarna duik ik onder 'in de basis'. Daarmee bedoel ik dat ik eerst een welverdiende vakantie zal nemen en daarna als leraar economie zal terugkeren naar het onderwijs."

Tavernier gelooft nog in de levenskansen van Agalev. "We moeten ons voorbereiden op de Vlaamse verkiezingen van 2004 en een nieuwe generatie naar voren schuiven. Dat zal gebeuren met de steun van de oudere garde: Jos Geysels, ikzelf.... We kunnen die jonge mensen niet zomaar de woestijn insturen, ze hebben enige coaching nodig."

De jongste 24 uur probeerde Tavernier te achterhalen waar de oorzaken liggen voor de nederlaag. "Eén zaak is zeker: we slaagden er niet in om onze realisaties te verkopen. Het Irak-standpunt van de Belgische regering was een Agalev-doelpunt, maar omdat we per se ook de Amerikaanse wapentransporten wilden tegenhouden, kwamen we over als radicalen. Gevolg: Agalev verloor de discussie en Louis Michel en Guy Verhofstadt gingen met de pluimen lopen."

Nog een andere 'oude getrouwe' bij Agalev die zijn carrièreplanning in rook zag opgaan, is Brusselaar Lode Vanoost. "Voor mij is er geen politieke toekomst meer. Op een bepaald moment moet je kunnen zeggen: oké, ik houd de eer aan mezelf. Dat moment is nu gekomen. Wat ik ga doen? Ik weet het niet. Neen, ik word niet opnieuw boswachter (Vanoosts vorige beroep, KoV). Om privacyredenen wil ik liever niets zeggen over mijn volgende job." Ook Vanoost vindt dat een jongere generatie Agalev nu maar in handen moet nemen. "Als ik hen was, zou ik in geen geval toetreden tot het SPA-Spirit-kartel. Agalev heeft nog altijd een toekomst en hoeft niet te vervallen in het huidige populisme. De toekomst van de partij zal de komende maanden opgebouwd moeten worden vanuit het Vlaams Parlement." De jonge generatie bij Agalev was gisteren eveneens behoorlijk aangeslagen door de nederlaag. Zo ook Meryem Kaçar. Als eerste opvolgster voor de Senaat leek haar politieke toekomst verzekerd. Lijsttrekker Mieke Vogels zou voldoende stemmen voor minstens één zetel binnenhalen en vervolgens terugkeren naar de Vlaamse regering, waardoor Kaçar haar zetel zou innemen. "Dat alles valt nu weg. Ik ben er kapot van. Dit hebben we echt niet verdiend. Frustrerend is wel dat mijn mailbox vol berichten zit van sympathisanten die dachten dat het wel goed zou komen met mij en dan maar op de SPA hebben gestemd. Ze voelen zich schuldig. Ik weet niet wat ik hen moet antwoorden." Kaçar was advocate maar is momenteel geen lid meer van de balie: "Met mijn rechtendiploma en mijn ervaring als senator hoop ik snel een nieuwe job te vinden. Maar eerst ga ik uitrusten, want ik ben uitgeput." Kaçar is vooral boos op voormalig verkeersminister Isabelle Durant. "Haar onverantwoorde gedrag inzake de nachtvluchten heeft de Vlaamse groenen enorm veel schade berokkend."

Nog een jonge Agalev'ster die zo goed als zeker een zetel in het parlement ging veroveren, is de Limburgse Jacinta De Roeck. "Ik kan je vertellen dat het erg vreemd is wanneer je toekomstbeeld in enkele seconden compleet kantelt. Ik ga niet naar de Kamer, maar ben genoodzaakt om terug te keren naar mijn vorige leven als lerares Frans. Ik belde vandaag al met mijn directeur. Geen vanzelfsprekende zaak, want ik heb altijd lesgegeven in een streng katholieke school, terwijl ik in de Senaat voluit ijverde voor zaken als het homohuwelijk, de drugswet en de euthanasiewet. Ik weet dat die onderwerpen erg moeilijk liggen in mijn school. Maar goed, de directeur zei dat ik mag terugkomen, dat is alvast een geruststelling."

Meryem Kaçar Eerste opvolgster Senaat

21.015 voorkeurstemmenMagda Aelvoet Lijsttrekster Kamer Leuven

6.523 voorkeurstemmenJoos Wauters Tweede plaats Kamer Antwerpen

2.847 voorkeurstemmenFauzaya Talhaoui Lijsttrekster Kamer Antwerpen

12.650 voorkeurstemmenEddy Boutmans Derde plaats Kamer Antwerpen

5.148 voorkeurstemmenJef Tavernier Tweede plaats Kamer Oost-Vlaanderen

5.933 voorkeurstemmenJacinta De Roeck Lijsstrekster Kamer Limburg

3.290 voorkeurstemmenLode Vanoost Lijsstrekker Kamer Brussel-Halle-Vilvoorde

1.749 voorkeurstemmen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234