Woensdag 21/04/2021

Agalev en Ecolo blijven strijdmakkers

undefined

De politieke raden van Agalev en Ecolo zijn het eens over een gemeenschappelijke verklaring voor de komende verkiezingen. Of ze nu in de regering zullen zitten of niet, de Vlaamse en Franstalige groenen zullen blijven samenwerken.

Beide partijen blijven samenwerken via een gemeenschappelijke fractie in Kamer en Senaat. Deze uitgangspunten werden unaniem aangenomen, verklaarde Adelheid Byttebier namens Agalev.

Op institutioneel vlak erkennen ze dat België een federale staat is zoals in de grondwet omschreven. Grondwetswijzigingen moeten bijdragen tot de verdieping van de democratie en de rechten van de burgers. Een meertalige democratie brengt specifieke uitdagingen mee. De groenen hechten zeer veel belang aan de kennis van de andere landstaal en vinden het evident dat federale en Brusselse ministers tweetalig zijn. De structurele financieringsmechanismen van de sociale zekerheid dienen federaal te blijven.

Wat de gezondheidszorg betreft, verschillen Agalev en Ecolo wel van mening. De Vlaamse groenen zijn een defederalisering genegen, hun Franstalige collega's pleiten voor het behoud op het federale niveau.

Isabelle Durant, federaal secretaris van Ecolo, herhaalde dat zij het Franstalige front van traditionele partijen niet zag zitten. Ze had het met name moeilijk met de gespierde stellingname. Tegelijk verzette ze zich ook tegen de resoluties van het Vlaams Parlement inzake de komende staatshervorming.

Agalev en Ecolo benadrukken voorts dat de democratie verder uitgediept moet worden en de strijd tegen het racisme en fascisme moet worden opgevoerd. Daarvoor is een waterdicht cordon sanitaire nodig rond het Vlaams Blok, FN, Agir en alle andere extreem-rechtse partijen.

Beide partijen leggen in hun gemeenschappelijk programma de nadruk op sociale rechtervaardigheid. De groenen garanderen een recht op arbeid, en het vergroten van de autonomie van de werknemers. De arbeidsmogelijkheden voor laaggeschoolden moeten verhoogd worden. De sociale rechten en uitkeringen moeten aangepast worden aan de maatschappelijke ontwikkelingen, de financiering van de sociale zekerheid dient verbeterd te worden en in de gezondheidszorg moet werk gemaakt worden van een doorgedreven echelonnering. Tenslotte moet er een meer rechtvaardige belastingsherverdeling gebeuren.

Inzake democratie vragen de groenen aandacht voor het wegwerken, voorkomen en bestrijden van elke vorm van discriminatie, stemrecht voor niet-Belgen na een verblijf van vijf jaar in België, de invoering op elk niveau van bindende referenda en volksinitiatieven. Ook het asiel- en het justitiebeleid ten slotte moeten hervormd worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234