Zaterdag 10/04/2021

Agalev beleeft spannende dag in West-Vlaanderen en Antwerpen

undefined

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Vanochtend legt Agalev in de vijf Vlaamse provincies de kieslijst voor de Kamer vast. Zoals dat gaat in een basisdemocratie, krijgen de leden het laatste woord in een poll van de ontwerplijsten. Zeker in Antwerpen en Limburg valt een verrassing niet uit te sluiten.

Het belooft een drukke dag te worden voor de Agalev-basismilitant: 's ochtends meebeslissen over de kieslijst voor de Kamer, in de namiddag betogen voor vrede in Brussel. "Het beste bewijs dat bij ons de inhoud nog altijd primeert op de personen", noemt Agalev-partijleider Jos Geysels lachend de beslissing om de poll op een betogingsvriendelijk ochtendlijk uur te organiseren. Of iedereen 's middags nog even vrolijk mee zal marcheren, is evenwel zeer de vraag. Voor Agalev-kamerlid Leen Laenens, woordvoerder van de groenen in het Irak-debat, is er in Antwerpen maar een bescheiden onverkiesbare plaatsvoorbehouden. Laenens, die in de Kamer kwam als opvolgster van staatssecretaris Boutmans, wordt algemeen geprezen als een sterk parlementslid maar met buitenlands beleid haal je geen krantenkoppen.

"Leen is het slachtoffer van ons overtal aan sterke kandidaten uit het Antwerpse", zegt Geysels. Lijsttrekker op de ontwerplijst is Fauzaya Talhaoui, gevolgd door fractieleider Joos Wauters en staatssecretaris Eddy Boutmans. Die heeft tegelijk ook de eerste opvolgersplaats gekregen als politieke levensverzekering. Tweede opvolger is nieuwkomer Astrid Wittebolle. Of die volgorde vanochtend standhoudt is zeer de vraag. Met name Eddy Boutmans vindt dat zijn regeringslidmaatschap hem recht geeft op de tweede plaats. Tussen Boutmans en Joos Wauters kwam het de voorbije weken tot zware aanvaringen over de kwestie. Beiden mobiliseerden ze maximaal bij hun achterban om zoveel mogelijk leden de lijst te laten afkeuren (Boutmans) of goedkeuren (Wauters). Als de lijst geen meerderheid haalt, wordt de volgorde plaats per plaats vastgelegd. Ongelukken zijn dan niet uitgesloten en zelfs de niet echt betwiste eerste plaats van Talhaoui zou dan onder druk kunnen komen.

In zijn nieuwjaarsboodschap drukte partijleider Geysels de hoop uit om de lijsten "te verbreden, te vernieuwen en te vervrouwelijken". In West-Vlaanderen verenigt Ann Croeckaert die drie aspecten in zich. Behalve jong en vrouw is de Brugse politiek secretaris met haar ACV-roots ook afkomstig uit het brede middenveld. De eerste plaats van Croeckaert op de ontwerplijst wordt evenwel bekampt door twee groenen van de oudere generatie: kamerlid Anne-Mie Descheemaeker en senaatsfractieleider Frans Lozie. "Ik hoop op een vrouw", houdt Geysels zich op de vlakte.

In de andere provincies lijkt de hoogspanning minder groot, al kan een basisdemocratie soms rare sprongen maken. In Limburg maakten kamerlid Peter Vanhoutte en senator Jacinta De Roeck een mooie afspraak. De Roeck mag de lijst trekken maar laat zich dan coöpteren in de Senaat, waardoor Vanhoutte zijn vertrouwde stekje in de Kamer weer kan innemen. In Oost-Vlaanderen krijgt Vlaams minister Vera Dua als vrouw voorrang van federaal minister Jef Tavernier. Nieuwkomer Ferdy Willems (ex-Spirit) gaat voor strijdplaats drie en nieuwkomer Els Keytsman mag Dua opvolgen. In Vlaams-Brabant trekt Magda Aelvoet voor Lode Vanoost. Als Aelvoet weer minister wordt, kan kamerlid Kristien Grauwels haar taak voortzetten.

Groene ledenpoll beslist vandaag over provinciale kamerlijsten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234