Zaterdag 28/11/2020

Transitmigratie

'Afwezige' premier komt dan toch uit zijn kot en geeft Francken deadline

Premier Charles Michel (MR) met in de achtergrond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

Premier Charles Michel (MR) wil tonen dat hij nog steeds de baas is van de regering. Na kritiek dat hij te afwezig was in de discussie rond transitmigranten eist hij van Theo Francken (N-VA) een snelle oplossing.

"Tegen de ministerraad van vrijdag moet staatssecretaris Francken effectieve en concrete voorstellen uitwerken over de aanpak van transitmigranten." Dat zei premier Michel aan de vooravond van een Europese top over migratie die vandaag plaatsvindt in het Oostenrijkse Salzburg. De premier eist een aanpak van transitmigratie en de overlast die transitmigranten veroorzaken in het Brusselse Maximiliaanpark.

Michel is niet te spreken over het feit dat Francken vorige week 32 mensen zonder papieren vrijliet uit gesloten centra, terwijl zij een crimineel verleden hadden. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie liet hen gaan om plaats te maken voor transitmigranten. Maar de uitwijzing van delinquente illegalen moet "de absolute prioriteit" krijgen, benadrukt de premier.

Daarmee herhaalt hij wat zijn partijgenoot David Clarinval (MR) gisterochtend ook al zei. De fractieleider van MR plaatste vraagtekens bij de doeltreffendheid van de operatie. "Waarom mensen van wie de terugkeer gepland is vrijlaten om er transitmigranten onder te brengen van wie de terugkeer niet zeker is?" Hij eiste hij de garantie dat de situatie zich niet zou herhalen en spoorde Francken aan om op te treden in plaats van "hectisch te communiceren".

Waar bent u?

Waarom dan ook nog zelf met de vuist op tafel slaan? Ten eerste omdat de oppositie steeds harder tekeerging tegen zijn afwezigheid. "Waar bent u, premier?", vroeg Groen-voorzitster Meyrem Almaci zich ’s ochtends luidop af op Radio 1. Het viel haar op dat hij zowel rond de transitmigranten als rond Arco, twee dossiers waarin de meerderheidspartijen van mening verschillen, "ontzettend afwezig" was.

Ten tweede is er de druk binnen zijn eigen meerderheid. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten sprak maandag haar verontwaardiging uit over de manier waarop CD&V en N-VA elkaar tegenwerken in het migratiedossier. Tegelijk vond CD&V-voorzitter Wouter Beke het hallucinant dat Francken "illegalen met een strafblad liet lopen".

Op minder dan vier weken van de gemeenteraadsverkiezingen zullen de spanningen alleen maar toenemen. Maar door het dossier op de regeringstafel te leggen, dwingt Michel alle partijen mee in bad. Anders dreigt zijn regering onbestuurbaar te worden. Zijn hoop is dat de coalitiepartners zich alsnog achter een plan kunnen scharen. Een plan dat bovendien uit de hoed komt van de man die dit alles in gang zette: Francken.

Ten derde is er de druk binnen de MR, de partij van Michel. Die heeft het al jaren moeilijk om zich in Franstalig België te verdedigen voor haar coalitie met N-VA in de federale regering. Maandag kwam daar nog een extra obstakel bij toen een agent werd neergestoken in het Brusselse Maximiliaanpark. De MR zit in Brussel mee in het bestuur.

Schepen Alain Courtois (MR) lanceerde gisterochtend nog een plan om het park te omheinen, maar de kans is klein dat dat de kiezer zal overtuigen. Het verklaart waarom Michel van Francken ook expliciet een oplossing voor het Maximiliaanpark eist. Daarbij dringt hij aan op een goede samenwerking tussen het federale niveau en de lokale Brusselse autoriteiten.

Verbaasd

Francken en vicepremier Jan Jambon (beiden N-VA) wensen niet te reageren op de premier. Maar achter de schermen haalt N-VA de schouders op. "Dit is het klassieke scenario", zucht een regeringsbron. "Zodra we iets forser communiceren rond migratie, weekt dat ressentiment los aan Franstalige kant. Dat gaat dan een eigen leven leiden, waarna de premier tegengas geeft."

Dat de premier zich profileert tegenover zijn eigen achterban, daar kunnen de Vlaams-nationalisten mee leven. Maar dat hij ook de indruk wekt dat Francken nog geen concrete plannen klaar heeft tegen transitmigratie, vinden ze wel vervelend. Zo dreigt de ingreep van Michel het omgekeerde effect te bereiken dan wat hij beoogde: de regering op één lijn krijgen.

"We zijn vooral verbaasd, want we gingen vrijdag sowieso al een voorstel op tafel leggen voor meer capaciteit in gesloten centra", zegt een N-VA'er. Het voorstel is een van de negen maatregelen tegen transitmigratie die Francken en Jambon vorige week lanceerden. "We zijn alvast blij dat hij zich zo enthousiast achter ons plan schaart."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234