Woensdag 08/12/2021

Afslanken zonder gewichtsverlies

Carrez, Christensen, Gajser, Joly, Aarst, Kharif, Sterbal, Szekeres: een legertje onbekende gezichten deed zijn intrede bij AA Gent. Voor de trouwe achterban werd het even wennen tijdens de opendeurdag. En het zal nog een tijdje duren eer ze hun toekomstige idolen precies kunnen identificeren. Gent kocht vooral over de grenzen om het vertrek van haar vedetten Degryse, Vreven, Collen en Martens op te vangen. Van de elf aanwinsten hebben er drie een Belgische identiteitskaart, de voertaal op training is Engels. De omslag van het transferbeleid in het Ottenstadion is op zijn minst merkwaardig.

Gent.

Eigen berichtgeving

Menig supporter van AA Gent stelde zich eind juni vragen over de gang van zaken bij de club. Zou de massale import van zoveel nationaliteiten het soortelijke gewicht aan kwaliteit niet neerhalen? Maar sterke resultaten in de aanloopperiode namen snel de scepsis weg. Straks moeten de Gentenaars nog de betekenis van het woord 'verliezen' in Van Dale gaan opzoeken. Het bewijs dat trainer Trond Sollied, in samenspraak met zijn assistenten Gilbert De Groote en Herman Vermeulen, goed werk verrichtte. De fundamenten zijn gelegd voor een sterk team, Gent kan met een gerust gemoed op weg naar haar eeuwfeest in het jaar 2000.

Nieuwbakken voorzitter Ivan De Witte en zijn ploeg stonden nochtans voor een uitdaging: de kolossale schuldenberg (een half miljard frank, 12,4 miljoen euro) tot aanvaardbare proporties reduceren en tegelijk een elftal op de been houden dat zich met de subtop kan meten. Afslanken zonder gewichtsverlies, zeg maar.

De Witte: "Het was niet gemakkelijk. Heel wat spelers verlieten de club. In de eerste plaats Marc Degryse. Op het eerste gezicht een aderlating. Maar eigenlijk paste hij niet langer in het spelconcept dat we voor ogen hebben. Bovendien was hij te duur. Stijn Vreven stond al een heel jaar te roepen dat hij wilde gaan. Wie weg wil, mag gaan. Vooral omdat we voortaan alleen nog spelers willen die met hun volle aandacht bij deze club zijn. Sandy Martens dan: een goede speler, kind van het huis, maar door de oproeping voor de nationale ploeg gegeerd. Volgend jaar einde contract en dan kun je niet anders dan hem laten gaan. Nu streken we bij Club nog een leuk bedrag van 65 miljoen frank op. Pieter Collen is een geval apart. Die wilden we houden, maar door de medeplichtigheid van Vitesse moesten we toegeven. Ook al omdat bondsvoorzitter D'Hooghe vreesde dat Collen via een kort geding zijn vrijheid verkregen zou hebben. Voor het Belgische voetbal hield dat mogelijk een gevaarlijk precedent in, met verstrekkende gevolgen."

Een jaar terug schreeuwde Gent het nog van de daken: voortaan een ploeg met een sterke Belgische verankering en alle aandacht naar de jeugdopleiding. Van de fameuze Boskamp-lichting leunen enkel Cédric Roussel en Thomas Chatelle nog dicht bij de eerste ploeg aan. De Witte bekent dat ze door de duurte van de binnenlandse markt gedwongen werden tot een koerswijziging. "We konden gewoon niet anders. Alleen het buitenland blijft enigszins betaalbaar. Maar we deden ons werk selectief en goed. Als we winnen zullen de supporters zich identificeren met de ploeg en de aanwinsten snel als eigen kinderen erkennen. Dat zal lukken, want dit team heeft meer inhoud. Dat zal bij velen verbazing wekken omdat we na de transferperiode toch een positief saldo van 65 miljoen kunnen voorleggen: het resultaat van een creatief aan- en verkoopbeleid. Daarmee zetten we een flinke stap vooruit in de poging om de schuldenberg op termijn weg te werken. We hopen zo op meer loyauteit bij de bankier en de stad Gent te kunnen rekenen."

"Let wel, op twee posten zullen we nooit bezuinigen. We zetten onze jeugdwerking voort en trekken daar jaarlijks 15 miljoen frank voor uit. Met die investering staan we van alle eersteklassers op de derde plaats. De scouting wordt verder uitgebouwd."

In het verleden was Gent vaak een broeihaard voor conflicten. Het imago van de club werd meer dan eens beschadigd. In een niet zo ver verleden waren er het ophefmakende ontslag van Boskamp en de hele poespas rond de borgstelling bij de stad Gent. "Met bestuur en naaste medewerkers hielden we een bezinningsseminarie gedurende twee dagen. En we zijn tot de conclusie gekomen dat we een aangename sfeer willen creëren rond de club. We hoeven niet langer de spits af te bijten in conflicten. Gent moet een aantrekkelijke club worden. Gent moet uitgroeien tot een subtopper die elk jaar kan mikken op een plaats tussen vier en zeven. Met aantrekkelijk voetbal. Ik ben ook van plan een studie te laten uitvoeren over de economische ruimte waarin Gent zich beweegt en hoe we ons daarin maximaal kunnen ontwikkelen. Onze club moet financieel op eigen motor kunnen draaien en mag in de toekomst niet meer afhankelijk zijn van de centen van een rijke voorzitter." Toni Merckx

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234