Zaterdag 12/06/2021

Tindemans

Afscheid van Leo Tindemans: "Met hem werd politiek anders bedreven"

De kist van Leo Tindemans wordt naar de kerk gedragen. Beeld EPA
De kist van Leo Tindemans wordt naar de kerk gedragen.Beeld EPA

In de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek in Edegem hebben zaterdag honderden prominenten, familieleden en vrienden afscheid genomen van oud-premier en minister van Staat Leo Tindemans. Herman Van Rompuy noemde zijn politieke vader in zijn getuigenis een "man van kwaliteit, met overtuiging", voor wie de christendemocratie en de Europese eenmaking heel belangrijk waren.

Het was een serene plechtigheid die werd voorgegaan door Antwerps bisschop Johan Bonny. "We nemen vandaag afscheid van een geliefde vader en grootvader, van een gewaardeerd burgemeester voor zijn dorp en van een groot staatsman voor zijn land", zei de bisschop in zijn homilie. Hij noemde Tindemans een rechtlijnig en rechtvaardig man, die trouw bleef aan zijn principes en dicht bij de mensen stond.

Tijdens de plechtigheid werden twee getuigenissen afgelegd. Thomas Tindemans, zoon van Leo, vertelde hoe de jeugd van zijn vader getekend werd door de oorlog en hoe hij daardoor altijd verzoening had nagestreefd tussen mensen, taalgroepen en staten. Om conflicten op te lossen verkoos hij de dialoog. "Mijn vader was een man van het woord, geschreven en gesproken. Die mochten nooit gratuit of betekenisloos zijn", zei Thomas.

Daarna was het de beurt aan Herman Van Rompuy, vroeger voorzitter van de Europese Raad. Hij herinnerde zich hoe Leo Tindemans hem al meer dan tien jaar geleden gevraagd had om op zijn begrafenis te spreken. "Toen keek ik vreemd op, want wie men graag heeft, waant men graag onsterfelijk. En toch sta ik hier. Naar mensennormen was hij uitzonderlijk lang onder ons. In termen van politieke levensduur was hij al evenzeer een uitzondering."

Hij noemde Tindemans een man van kwaliteit, een man met een overtuiging. "Hij was natuurlijk ook populair, maar belangrijker nog, was dat hij het vertrouwen genoot en het hoogtepunt van dat vertrouwen kwam er in 1979, toen bijna een miljoen mensen hun enige voorkeurstem aan hem gaven. Zij zagen in hem een eerlijk en geïnspireerd man die opkwam voor het algemeen belang. Hij deed dat niet door te demoniseren, of door mensen tegen elkaar op te zetten of door beloftes te doen, die hij niet kon nakomen, neen. Met hem werd politiek anders bedreven."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld EPA
Beeld EPA

Belgische driekleur

De kleinkinderen Tina, Oliver en Matthias lazen vervolgens de voorbeden voor. Sopraan Anne Cambier zorgde voor de muzikale intermezzo's. Op het einde van de plechtigheid zegende kardinaal Godfried Danneels de kist, waarover een Belgische driekleur gedrapeerd lag.

De uitvaart werd door heel wat nationale en lokale politici bijgewoond, zoals premier Charles Michel, oud-premiers Elio Di Rupo en Mark Eyskens, Kamervoorzitter Siegfried Bracke, CD&V-voorzitter Wouter Beke, ministers Kris Peeters, Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Jan Jambon, oud-ministers Willy Claes, Herman De Croo en Magda Aelvoet, Antwerps gouverneur Cathy Berx, Europees parlementslid Ivo Belet, Europees Commissaris Marianne Thyssen, parlementsleden Servais Verherstraeten, Jan Peumans en Ingrid Pira en Mechels burgemeester Bart Somers.

Leo Tindemans was van april 1974 tot oktober 1978 premier van twee regeringen. Zijn laatste kabinet viel door het zogeheten Egmontpact. Een jaar later behaalde de christendemocraat bijna 1 miljoen voorkeursstemmen bij de Europese verkiezingen, wat van hem de populairste politicus van de naoorlogse periode maakt. Twee jaar later werd hij minister van Buitenlandse Zaken en dat bleef hij tot in 1989, waarna hij opnieuw naar het Europees parlement verhuisde. Hij bleef daar tot zijn 77ste. Op 26 december overleed hij in zijn woning in Edegem. Hij werd 92 jaar oud.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234