Maandag 06/02/2023

Afschaffen lukt niet, dus nu wil Trump met decreet Obamacare ontwrichten

null Beeld reuters
Beeld reuters

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag een decreet getekend dat het onder Barack Obama ingestelde zorgstelsel Obamacare moet afzwakken. Bovendien heeft het Witte Huis beslist geen subsidies meer uit te reiken aan verzekeraars, waardoor het voor hen veel moeilijker zal worden nog zorgplannen aan te bieden.

kv

Via het parlement is het de Republikein door dissidentie binnen zijn eigen partij tot dusver niet gelukt om Obamacare te vervangen door Trumpcare, een uitgeklede versie van Obamacare. Daarom probeert Trump Obamacare nu te ontmantelen via een presidentieel decreet om het stelsel zo zoveel mogelijk stokken in de wielen te steken.

De president tekende een bevel dat Amerikanen op termijn toegang kan geven tot sterk afgeslankte zorgpolissen. De president gaf federale diensten opdracht met nieuwe richtlijnen te komen. Daardoor kan het volgens Amerikaanse media maanden duren voordat duidelijk is wat het decreet precies voor gevolgen heeft. Trump wil onder meer laten uitzoeken of het kleine bedrijven gemakkelijker kan worden gemaakt samen zorg in te kopen.

Trump presenteerde het decreet als een belangrijke stap richting het "verlossen van het Amerikaanse volk van de nachtmerrie van Obamacare". Hij beloofde ook dat "dit pas het begin is".

Geen subsidies meer

Amper enkele uren later volgde dan de mededeling dat de regering geen subsidies meer wil betalen aan verzekeraars. Die subsidies zijn elk jaar goed voor 7 miljard dollar en zijn noodzakelijk om het stelsel leefbaar te houden. Door de afschaffing dreigen de premies voor de zorgverzekeringen fors te stijgen.

Het Witte Huis zegt dat het ministerie van Justitie heeft uitgezocht dat er geen verplichting is om subsidies te betalen. Deze subsidies krijgen de zorgverzekeraars om de kosten te dekken voor het verzekeren van minima die vallen onder de zorgwet Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare.

"Het afkopen van zorgverzekeraars door deze onwettige betalingen is weer een voorbeeld van hoe de vorige regering misbruik heeft gemaakt van geld van de belastingbetaler", aldus het Witte Huis. "Het Congres moet het rampzalige Obamacare intrekken en vervangen en zo voor echte verlichting zorgen bij het Amerikaanse volk."

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Campagnebelofte

Het afschaffen van de naar veler oordeel grootste verwezenlijking van Trumps voorganger was één van de grootste campagnebeloftes van Trump. Het is de president een doorn in het oog dat zijn partijgenoten er niet in slagen de zorghervorming van Obama in te trekken. Hoewel de Republikeinen een meerderheid hebben in beide huizen van het Congres, bleek de interne verdeeldheid steeds te groot.

De president zei dat hij het Congres opnieuw gaat verzoeken om het zorgstelsel van Obama, dat evenmin in een ziekteverzekering voor iedereen voorzag, af te schaffen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234