Maandag 26/10/2020

Afrikamuseum wordt eindelijk 2.0

Het Afrikamuseum in Tervuren gaat eind november dicht, maar herbronning wenkt. Vernieuwde verhaallijnen, airco en een glazen onthaalpaviljoen. In het gastenboek staat: 'Kijken uit naar vernieuwingen. Moderne, digitale tijdperk?'

Het park van Tervuren, de toegangspoort tot het Zoniënwoud, verkiest geometrie boven welig tierend groen. Struiken in kegelvorm, een ellipsen vijver, recht aangesneden paden. Een vleugje Versailles nabij Brussel.

Binnen heerst Afrika. In houten vitrinekasten, met opschriften als 'het oerwoud' en 'zuidelijke savanne', zie je giraffen, apen, olifanten. Op ware en schaalgrootte. Door het labyrint van kasten ijsberen al even exotische bezoekers. Toeristen in ruitjeshemd, kinderen met gezinnen, heren in maatpak.

Zo ook Servais Verherstraeten (CD&V), staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen. Die zegt: "Mijnheer de directeur, geduld is een schone deugd. Maar misschien hebben we uw geduld al te zeer op de proef gesteld. Daarom ben ik trots om vandaag deze plannen voor te stellen. Eindelijk is de kogel door de kerk."

Waarop Guido Gryseels, directeur van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika: "Misschien nog even opsommen waarom de geplande verbouwingen zo broodnodig zijn. We worden nog al te vaak het laatste koloniale museum ter wereld genoemd. Onze infrastructuur is dringend aan vernieuwing toe, dat zeggen we al tien jaar. En zoals elk modern museum hebben we nood aan polyvalente ruimtes, een betere toegankelijkheid voor mindervaliden, airco, en een goed restaurant."

Raar dier

Het is, zo hoor je, de nv Denys uit Wondelgem die de 'algemene restauratie-, renovatie- en herinrichtingswerken aan het historische museumgebouw' toegewezen krijgt. Architect Stéphane Beel die het ontwerp heeft gemaakt. En het zijn, alweer, de cijfers die verbazen. Uit het persdossier: "Dit gaat gepaard met een een investering van 51.079.504,36 euro (incl. btw) voor de bouwkost. De werken starten in het najaar van 2013 en zullen ca. 3 jaar in beslag nemen. Tijdens de werken zal het historische museum tijdelijk haar deuren sluiten."

Op een metershoge kaart aan de wand van de ruimte ontwaar je Leopoldville, Bumbuli, Mokata. Ertussen, als aders, de Congo- en Kasairivier. Erop een waas van kolonialisme. De kaart werpt een schaduw over de conferentie.

Ergens roept een kind. "Mama, mama, wat voor een raar dier is dit?"

Op 30 november, zegt directeur Gryseels, staakt het Afrikamuseum haar publieksevenementen. Wat volgt is twee maanden van verhuizen ("une opération gigantesque"), drie jaar van verbouwen, een toekomst vol verbeelden.

Gryseels: "Voor zowat alle Belgische kinderen is een bezoek aan dit museum nog steeds de eerste kennismaking met Afrika. Daarom willen we het museum aanpassen aan de noden en behoeften van de 21ste eeuw. Om de unieke atmosfeer te bewaren zullen we onder meer de oude vitrinekasten behouden, en aanvullen met een nieuw modulair systeem. De nieuwe scenografie en verhaallijn zijn we nog volop aan het uitwerken, maar er zullen vier grote thema's zijn: 'Central Africa Society', 'History', 'Resources' en 'Landscape and Biodiversity'."

Farizeeërs

Belangrijk, hoor je uit de mond van architect Stéphane Beel, is dat alle gordijnen opengegooid worden, de vensters opnieuw licht mogen binnenlaten. Er komen een ondergrondse tentoonstellingsruimte en een fonkelnieuw onthaalpaviljoen (zie kader rechtsboven).

Beel, fluisterend naast de maquette: "De farizeeërs worden uit het museum gejaagd: bookshop, ticketing, dat komt allemaal in het onthaalpaviljoen. Voorts zal het museum niet alleen gerenoveerd maar ten volle gerestaureerd worden."

En Brussel blijft nabij: "Het parkeerprobleem is voorlopig nog niet opgelost. Daarvoor is er nog een bijkomende studie nodig."

Je verlaat de stoet van pers en politiek, en betreedt de moerassen van Lualaba. Een schoenbekooievaar kijkt je aan, de veren grijs. Om de hoek, na het Centraal-Congolees Oerwoud, wacht het Edwardmeer. Je lonkt.

En dan op naar het gastenboek: "Indrukwekkend, fantastisch. Blij het oude museum bezocht te hebben. Kijken uit naar vernieuwingen. Moderne, digitale tijdperk?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234