Zaterdag 31/10/2020

Afrikamuseum vult jubileumjaar met exposities over Congo

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika herdenkt dit jaar niet enkel de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid maar ook zijn eigen centenaire. De jubileumkoorts gaf aanleiding tot een reeks tentoonstellingen die de politieke gevoeligheid van dit thema niet uit de weg lijken te gaan.

Voormalig koloniaal instituut viert honderdste verjaardag en vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid

TERVUREN

Naast een eerste expositie over de Congostroom is het ook uitkijken naar Indépendance!, een parcours dat is opgebouwd rond een reeks getuigenissen van Congolezen over hoe zij denken over het koloniale juk, de onafhankelijkheidsstrijd, het Mobutisme én de recente spanningen met België.

2010 is een druk jaar voor het Koninklijk Museum voor Midden Afrika in Tervuren. Naast de vijftigste onafhankelijkheidsdag van Congo viert het het museum dit jaar ook zijn eigen honderdste verjaardag. Bovendien is 2010 ook het internationale jaar van de biodiversiteit, en ook daar wil Tervuren met zijn Afrikakennis een rol spelen.

In dat kader vertrekt deze week een expeditie van 67 Belgische, Congolese en internationale wetenschappers voor een tocht op de Congostroom. De tocht is een gezamenlijk initiatief van het Afrikamuseum, de universiteit van Kisangani, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Nationale Plantentuin. Naast biologen, archeologen en klimaatexperts zullen ook taalkundigen deelnemen aan de 1.750 kilometer lange reis van Kisangani naar Kinshasa. De expeditie wil een eerste belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van een op te richten centrum voor biodiversiteitsonderzoek in Kisangani. Het materiaal dat de wetenschappers tijdens hun tocht verzamelen, wordt eigendom van dit nieuwe centrum. De groep onderzoekers wordt onder andere vergezeld door VRT-journalist Rudi Vranckx, die voor het VRT-journaal rechtstreeks verslag zal uitbrengen over deze expeditie.

De Congostroom zal ook centraal staan in de volgende tentoonstelling van Tervuren, die de deuren opent op 27 april en ruim acht maanden zal lopen. De expositie is opgebouwd als een reis van bron tot monding. Spektakelstukken zijn een groot aantal in de lucht hangende prauwen. Tijdens het parcours maken bezoekers niet enkel kennis met de mysterieuze legendes over watergeesten maar ook met de Ingawatervallen: het grootste ongebruikte elektriciteitspotentieel ter wereld dat in staat is om het volledige Afrikaanse continent en delen van Zuid-Europa van stroom te voorzien. De verspilde Ingakracht staat tevens symbool voor het Congo dat er maar niet in slaagt om zijn natuurlijke rijkdommen in positieve energie om te zetten.

Ongetwijfeld meer politiek geladen is Indépendance!, een tentoonstelling die is opgebouwd rond een reeks onuitgegeven interviews met getuigenissen over de onafhankelijkheid. Congolezen vertellen hier hoe zijhet koloniale juk, de onafhankelijkheidsstrijd en de woelige jaren die daarop volgden beleefden. Een van de componenten van deze tentoonstelling heet ‘Je t’aime moi non plus’en belicht de liefde-haatrelatie tussen een voormalige kolonie en haar voormalige moederland. Voor het Museum van Midden-Afrika wordt dit een nieuwe test waaruit moet blijken hoe de instelling aankijkt tegen de vaak woelige relatie tussen België en de Democratische Republiek Congo.

In elk geval probeerde Guido Gryseels bij de voorstelling van zijn plannen duidelijk te maken dat zijn museum, honderd jaar na de opening door Albert I, de verstarde neokoloniale blik al een hele tijd heeft ingeruild voor een moderne en onbevangen manier van kijken. Twee meer bescheiden initiatieven waaruit dat eveneens moet blijken zijn Bonjour Congo in België en Kinshasa-Brussel: van Matonge naar Matonge. De eerste tentoonstelling is een selectie foto’s en verhalen over het koloniale verleden in België die via een oproep aan Canvaskijkers verzameld zal worden. Van Matonge naar Matonge is een reeks foto’s van Jean-Dominique Burton die de twee gelijknamige wijken in Brussel en Kinshasa met elkaar vergelijkt en confronteert.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234