Koloniaal verleden
Afrikaanse gemeenschap stelt aanbevelingen aan Waarheidscommissie voor
Vertegenwoordigers van het middenveld van de Congolese, Rwandese en Burundese diaspora in ons land hebben in het Brussels Parlement aanbevelingen voorgesteld over wat België aan moet met zijn koloniaal verleden.
De bijeenkomst was een initiatief van Brussels Parlementslid Hilde Sabbe (one.brussels) en werd bijgewoond door Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-sp.a) en Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen), voorzitter van de Waarheidscommissie over het koloniale verleden. Een en ander gebeurde op initiatief van de Brusselse vzw Change en hun voorzitter Dido Lakama. “We mogen nooit vergeten dat de beweging voor dekolonisatie kadert in een ruimere strijd tegen racisme en discriminatie”, aldus Dido Lakama.
“We laten jullie niet doen zonder ons”, verklaarden de vertegenwoordigers. Ze dringen aan op gedekoloniseerde musea en monumenten en de oprichting van een onderzoekscentrum, een versterking van het wettelijk arsenaal tegen racistische daden, quota en een fonds voor de geestelijke gezondheid van de leden van de Afrikaanse gemeenschap.
“Ik heb u gehoord, en mijn deur staat altijd open”, zei Wouter De Vriendt, voorzitter van de Waarheidscommissie over het koloniale verleden die op 1 december van start gaat. Volgens hem kan het belang van de commissie niet onderschat worden.
“Brussel speelt altijd een voortrekkersrol”, zei staatssecretaris Pascal Smet, die zich binnenkort met een werkgroep buigt over de dekolonisatie van de publieke ruimte. “Een stad heeft behoefte aan een gemeenschappelijk verhaal, een achtergrond en een verleden, en dat moeten we samen construeren. Dat zou kunnen aan de hand van een monument dat aantoont dat we bewust zijn van ons koloniaal verleden.”