Dinsdag 24/11/2020

'Afrika niet reduceren tot de Grote Meren'

Morgen bespreekt de kamercommissie Buitenlandse Aangelegenheden de Sinterklaasnota van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (PRL) (zie ook DM van 4/12) . De meeste aandacht zal er wellicht gaan naar het uitgestippelde Afrika-beleid van de regering. SP-kamerfractieleider en Afrika-specialist Dirk Van der Maelen, die de inhoud van de nota uit de krant moest vernemen, vindt het huiswerk van Michel 'weinig concreet en te beperkt'.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Dat het Afrika-hoofdstuk in de Sinterklaasnota weinig concreet is, wil Van der Maelen nog wel begrijpen. "De situatie blijft daar zo ontvlambaar dat een concreet actieplan snel achterhaald kan blijken." Minder te spreken is de SP'er over de nogal exclusieve aandacht voor de regio van de Grote Meren, "alsof Afrika ophoudt buiten de grenzen van Kongo, Rwanda en Burundi".

Minister Michel wil onder meer de budgetten voor ontwikkelingshulp voor die drie landen 'intentioneel' verhogen, zodat snel ingespeeld kan worden op positieve ontwikkelingen. Een gevaarlijke gok, vindt Van der Maelen, want als de stabiliteit in de regio uitblijft, zit een groot deel van de Belgische middelen geblokkeerd. "In zo'n geval moet de regering de moed hebben om andere landen, waar wel positieve tekenen te zien zijn, te ondersteunen."

Centraal in de Afrika-visie van Louis Michel staat het zogenaamde tweefasenbeleid. In een eerste fase (towards peace and stability) worden meer middelen vrijgemaakt om wapentrafiek tegen te gaan, de ergste nood te lenigen in de crisiszones en ontwikkeling uit bouwen in stabielere zones. De steun wordt nog opgevoerd in een tweede fase (in peace and stability). Die trapsgewijze aanpak kan Van der Maelen wel bekoren, maar hij wil ze nog verfijnd zien. "Landen die al een deel van het akkoord van Lusaka (vredesovereenkomst tussen de strijdende partijen in Kongo, BE) uitvoeren, moeten daar onmiddellijk voor beloond worden."

De SP'er huivert ook bij de hernieuwde aandacht voor de Belgische scholen in Afrika, waarin hij de contouren herkent van een "oude, paternalistische visie op ontwikkelingssamenwerking". Ook het idee om de grenzen van de landen rond de Grote Meren te controleren vindt hij "belachelijk, wegens onuitvoerbaar".

Ondanks die tekortkomingen vindt Vander Maelen de nota overwegend positief. "Michel staat voor een meer activistisch buitenlands beleid. Hij heeft daar ook de mogelijkheden voor: er ligt een vredesakkoord voor, nu moet de dreigende blokkering ervan worden tegengegaan."

De aangekondigde aanstelling van een nieuwe speciaal gezant voor Centraal-Afrika past in dat activistische plaatje: "Die functie bestond al onder Michels voorganger, Erik Derycke (SP), maar die gezant kan zich nu, met het Lusaka-akkoord actiever op het terrein tonen." (BE)

'Landen die al deel van Lusaka-akkoord uitvoeren, moeten daar onmiddellijk voor beloond worden'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234