Vrijdag 05/03/2021

De Mollenvanger

Aflevering 1: De mol blijft het liefst onder de grond, want daar heeft hij geen natuurlijke vijanden

Katrien is claustrofobisch Beeld rd
Katrien is claustrofobischBeeld rd

Elke week lees je op De Morgen een recap van De Mol met vermoedens, zijsporen en aanwijzingen naar de mol. Deze week: Bijbelverzen, Donaldo Trumpo en een afvaller met een pijnlijk achterwerk.

Terwijl de zetel ons angstzweet opzoog en onze pen over het papier danste als een cardiograaf, analyseerden we voor de eerste keer dit jaar elke verdachte beweging op het scherm. In het land van drugskartels, bosbranden en Maria-vereerders, streden negen spelers om de mol te ontmaskeren, en voor ons paranoïde oog tekenden zich langzaam de eerste verdachten af. 

Wie verliezen wij voor de komende acht weken geen seconde uit het zicht? Naar oude traditie geldt: de mol leidt een solitair bestaan, en de eerste proef begint alvast in zijn natuurlijke habitat.

Tien stervelingen, onder wie een priester en een mol, liggen in tien kisten onder de grond. Ze krijgen een uur om elkaar te bevrijden, en iedereen staat met slechts één ander groepslid in contact. Er wordt gelachen, gezongen, gezucht en gegild. Ceremoniemeester Gilles kijkt neer op zijn werk, en ziet dat het goed is. En de Judas manifesteert zich meteen. "Kan een priester liegen?", vraagt men zich af.

Genesis

We maken kennis met Joke, dierenarts, en Steve, gewoon arts. Als zij worden bevrijd, wint de groep 2.500 euro. De rest van de groepsleden ligt onder 1.000, 750, 500 en 250 euro. Hoe hoger het bedrag, hoe moeilijker de weg naar de buitenlucht te vinden is. Wie het langst ondergronds blijft, kan natuurlijk niet saboteren. Of toch? Onze biologiekennis steeds in het parate verstand, vertelt ons: zolang hij onder de oppervlakte blijft, heeft de mol geen natuurlijke vijanden. Onthoud dat maar.

Lloyd, een student geneeskunde, en Kelly, een psychologe (en daardoor een verdacht profiel), halen als eerste bovengronds adem. Kelly is na haar bevrijding zo van haar melk dat ze zich een hoedje schrikt wanneer ze de presentator ziet staan. Zo uit de psychologe zich meteen als ongevaarlijk. "Ik heb nog escape rooms gedaan, dus ik vond dit heel gemakkelijk", zegt de psychologe. Dat hebben we onthouden. Kelly is 'm ni!

null Beeld rv
Beeld rv

Lot

Bahador, een jonge financieel adviseur, en Pieter, de priester, liggen verscholen onder het tweede laagste bedrag. Ook zij bevrijden zichzelf vrijwel meteen. We hadden nochtans graag de priester betrapt op schijnheilig gedrag, maar neen. Ze mogen zich beide wassen in onschuld.

Pascale en Katrien, die onder de 750 euro liggen, vinden de lettercombinatie voor het eerste slotje niet. Nochtans erg makkelijk, leek ons. Maar zou de mol zichzelf onder de 750 euro leggen - niet eens het hoogste bedrag - en blijven liggen, terwijl de kans bestaat dat de 750 euro gewoon werd ingewisseld voor een tip door de anderen? Dan kon hij zich beter alsnog bevrijden om een beetje sabotage te plegen. Katrien en Pascale, respectievelijk event manager en marinier, zijn dus beiden níet de mol. Al past Pascale perfect in het plaatje, en zal Katrien nog vaker, net als Annelies vorig jaar, verdacht zijn.

Ook Channy, maatschappelijk assistent, en Jeffrey, chauffeur, brengen het er goed vanaf. Ze hebben best wat geluk in de fotoronde. Channy verwart Paul McCartney met Karel De Gucht - lachen - en herkent ook Margaret Thatcher niet - woeps. Het zou een ideale kans geweest zijn om te mollen, maar Channy antwoordt juist. Ook brengt ze voor een hoopje pieren en Jeffrey een verdienstelijke ondergrondse uitvoering van 'I Can't Dance’. Speciale vermelding voor Jeffrey trouwens - de chauffeur die tijdens verloren uren gespendeerd op een parking volgens ons wel eens het Heilige boek vastneemt. 

Joke neemt de telefoon op. Beeld rd
Joke neemt de telefoon op.Beeld rd

Enkel Steve en Joke kunnen dus nog roet in het eten strooien. Joke lijkt al meteen met een paar communicatieproblemen te kampen. De eerste beller krijgt geen gehoor van haar, en bij de tweede herhaalt ze vooral wat men haar zegt, zonder echt constructief informatie door te spelen. Oh ja, en hadden we al vermeld dat er een sleuteltje in haar zaklamp zat waar ze gewoon brutaal heeft overgekeken? Nou, nou, da's straf. Ook Steve gedraagt zich verdacht, maar laat je niet afleiden door rare blikken. De mol houdt zijn of haar gedrag angstvallig onder controle.

Judas

Op dag twee worden Baha en Channy op pad gestuurd als muziekkenners, terwijl ze beiden duidelijk maken dat dat geen slim idee is - onthouden we Channy’s Paul McCartney-flater. Toch herkent ze ‘Lola’ én ‘Billy Jean’, terwijl flaters niet ongeloofwaardig waren geweest. Waarom zou een mol een fout laten liggen? Nope, Channy is hem niet. Bahador laat zich eerlijk gezegd niet van zijn beste kant zien, zéker niet bij de laatste proef met de kippen. Maar voor de rest scoort iedereen puik, zowel tijdens de basketbalmatch als tijdens het rondje ‘Wie is het?’. Steve, Pascale en Pieter helpen elkaar zelfs alles oplossen, en ze lijken dat nog aan een hoog tempo te doen ook. Lloyd maakt hier en daar zeer onopvallende foutjes, en Pascale spitst haar oren niet. Die twee moeten we in het oog houden.

null Beeld rv
Beeld rv

Bij Kelly en Joke loopt het grondig mis. Joke gooit geen enkel steentje om - ze lijkt wel goed geoefend te hebben. Kelly klungelt wat aan, maar vindt dan ook weer een tactiek om het vallen van haar domino's te verhelpen. Wanneer ze klaar zijn en de dominostenen vallen - nét op tijd - blijkt Jokes rijtje niet helemaal tegen het grind te gaan. Toeval? Of gewoon perfect uitgevoerde en subtiele sabotage?

Ook bij proef nummer drie - ‘de cliffhanger’ - geneert Joke zich niet om vliegensvlug naar beneden te razen, alle communicatie geheel achterwege te laten en keihard het foute antwoord te geven. Het lijkt zelfs alsof ze niet eens geïnteresseerd was in de vraag die ze moest oplossen. Twee vliegen in één klap: ze haalt de som niet binnen, maar krijgt wél een enveloppe in handen waar cruciale informatie in staat. Ook Bahador en Lloyd geven het verkeerde antwoord, maar gedragen zich een pak minder asociaal.

De eerste afvaller is een feit: psychologe Kelly moet naar huis Beeld rd
De eerste afvaller is een feit: psychologe Kelly moet naar huisBeeld rd

Wordt Joke flink geframed door de programmamakers? Uiteraard. De stemronde ‘s avonds eindigt op een ex-aequo. Psychologe Kelly moet eruit - toevallig degene die het meeste tijd met Joke heeft gespendeerd. We konden in de montage ook niet horen wie zij verdacht. Ach ja, zo blijft het een uitdaging, toch?

Dan is er nog de brief, die Joke won. In gezelschap opent ze hem, en in een doodse stilte gaan haar ogen over het papier, terwijl de rest haar aanspoort om toch íets te lossen. Maar Joke lost niets, en loopt mysterieus de duisternis in. Waarom mag ze de brief niet op haar kamer lezen? Alle tunnels van de mol leiden naar de dierenarts, maar het lijkt te makkelijk.

Verdacht? Lloyd en Bahador. Schuldig tot het tegendeel bewezen is: Joke. En oh, nog even dit: in de Bijbel speelt Judas onder één hoedje met de priesters. Just saying. Tot volgende week!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234