Dinsdag 06/12/2022

Afghanistan is één groot mijnenveld

President Bush heeft het voortdurend over een kruistocht? Er zijn weinig woorden die een moslim nog woedender kunnen maken dan het woord kruistocht. Wanneer hij echter met een kruistocht in Afghanistan wil beginnen, stort hij zich in een militaire campagne die gevaarlijker en duurder zou kunnen worden dan de oorlog in Vietnam.

Om Osama bin Laden gevangen te nemen, moeten er waarschijnlijk grondtroepen ingeschakeld worden in een land dat bezaaid is met één tiende van alle landmijnen ter wereld. Deze mijnen werden door de sovjettroepen achtergelaten in ongeveer 80 procent van het land.

Bovendien heb je bondgenoten nodig wanneer je Afghanistan wilt binnenvallen. De Russen hadden destijds de steun van het communistische regime van Babrak Karmal. Maar met de moord op de belangrijkste opposant tegen het Taliban-regime Ahmad Shah Masoud, door Arabische kamikazemoordenaars, rest de Amerikanen geen enkele bondgenoot binnen Afghanistan meer.

Willen de Amerikanen zich beperken tot een aanval met kruisraketten? Na de aanslagen op de ambassades in Nairobi en Dar es Salaam vuurden ze al zeventig raketten af op de kampen van Osama bin Laden. En ze kenden de precieze ligging van die kampen, want de CIA had ze zelf gebouwd tijdens de Afghaans-Russische oorlog. Osama bin Laden werd echter door geen enkele raket geraakt.

Zijn ze van plan om speciale parachute-eenheden in te schakelen, die moeten neerstrijken in de buurt van Kandahar, waar Bin Laden zich in het verleden wel eens placht op te houden?

Maar wat dan met al die mijnen? Wanneer Amerika met grondtroepen wil binnenvallen, mogen ze niet vergeten dat de Russen de omgeving van Jalabad, Kandahar, Khost en Herat - de mogelijke toegangswegen - bezaaid heeft met antitankmijnen. in Afghanistan liggen momenteel meer dan 10 miljoen mijnen. Gemiddeld sterven er elke dag 25 Afghanen: mannen, vrouwen of kinderen. Volgens de meest gunstige schatting mogen we rekenen dat er de laatste tien jaar 73.000 burgerslachtoffers door landmijnen om het leven kwamen.

Een eerste militaire interventiemacht zou dus uit ontmijningsspecialisten en soldaten samengesteld moeten worden. Zij moeten dan het land meter na meter mijnenvrij maken voor de Amerikaanse en geallieerde troepen arriveren.

Tijdens de periode dat de Russen Aghanistan bezetten, tien jaar in totaal, lieten ze ook duizenden mijnen in 'veiligheidszones' rond vliegvelden, elektriciteitscentrales en overheidsgebouwen achter. Ngo's becijferden twee jaar geleden dat het onschadelijk maken van de 10 miljoen mijnen 3.500 frank per mijn zou kosten. Bovendien zou men aan het ontmijnen van 1 vierkante meter land, 45 dagen werk hebben.

Pakistan heeft al verklaard dat het zijn leger buiten de strijd wil houden. Nu reeds wordt gefluisterd dat Generaal Pervez Musharraf met het nodige geld wel overtuigd kan worden. Het is overigens opvallend dat de Amerikanen nu zeer respectvol over president Musharraf spreken ondanks het feit dat de man totaal illegaal president werd.

De Afghaanse grenzen worden bewaakt door Taliban-sympathisanten. Zelfs wanneer de Amerikanen erin slagen Afghanistan binnen te dringen, zullen hun bommen enkel ruïnes beschadigen. De Russen probeerden tien jaar lang de voorgangers van de Taliban uit te roeien en verwoestten volledige dorpen. Toch slaagden zij er niet in om de moedjahedien te verslaan.

Met Pakistan als enige en verdeelde bondgenoot, zonder steun in Afghanistan zelf, met 10 miljoen mijnen die overal begraven liggen, ziet het ernaar uit de Bush' kruistocht meer dan gevaarlijk wordt. Amerika, zo zegt de president zal slachtoffers moeten accepteren.

Robert Fisk

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234