Zaterdag 30/05/2020

Update

Afghaanse vluchtelingen zijn vrijgelaten

Beeld PHOTO_NEWS

De Afghanen van wie de uitwijzingsbevelen eerder vandaag werden geschorst door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) zijn vrijgelaten. "De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft kennis genomen van de arresten van de RVV en respecteert de uitspraken", aldus woordvoerster Katrien Jansseune.

Vorige week werden 42 Afghaanse asielzoekers na een manifestatie in Brussel opgepakt en opgesloten in een gesloten instelling met het oog op hun uitwijzing. De advocaat van enkele asielzoekers verklaarde vandaag dat de Raad oordeelde dat de DVZ, de dienst waarvoor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) verantwoordelijk is, onzorgvuldig tewerk is gegaan bij het nemen van haar beslissingen om de Afghanen uit te wijzen en de beslissing daarom schorste.

De mogelijke schending van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat marteling en onmenselijke behandeling verbiedt, moet grondiger onderzocht worden. Door de schorsing moesten de Afghanen vrijgelaten worden, maar de DVZ zou dit weigeren. "Dat klopt dus niet", zegt Jansseune. "De Afghanen werden al vrijgelaten".

De Dienst Vreemdelingenzaken gaat wel in beroep tegen de uitspraken van de RVV. "De RVV heeft de beslissingen van de DVZ niet geannuleerd, ze werden enkel geschorst omdat Vreemdelingenzaken haar beslissingen technisch onvoldoende motiveerde", klinkt het. "Het betreft dus een vormelijke fout. De arresten van de RVV stellen niet dat terugkeer naar Afghanistan onmogelijk zou zijn."

Vruchteloos onderhoud op kabinet Di Rupo
Een delegatie bestaande uit twee Afghaanse asielzoekers, een advocaat, de voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten en een vertegenwoordiger van de vzw Bruxelles Laïque is vandaag ontvangen op het kabinet van premier Elio Di Rupo (PS). Volgens de aanwezigen heeft de ontmoeting, die draaide rond de benarde situatie van de Afghaanse asielzoekers in België, niet tot positieve resultaten geleid.

De delegatie werd ontvangen door de juridische raadgever van de premier en door de kabinetschef van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

Volgens meester Selma Benkhelifa was het onderhoud "zeer negatief" en heeft de delegatie "te horen gekregen dat de eerste minister staatssecretaris De Block steunt". "We hebben hen gevraagd of ze echt bereid waren een juridische oplossing te zoeken voor deze crisis en kregen als antwoord dat een oplossing de vrijwillige terugkeer is."

"We hebben bovendien gevraagd om de Afghanen vrij te laten die in gesloten centra verblijven, waarop ze hebben geantwoord dat we daarvoor individuele aanvragen moeten indienen. Die aanvragen worden echter allemaal geweigerd", zegt de advocate nog.

Alexis Deswaef, de voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten, heeft dan weer gehamerd op de toepassing van de terugkeerrichtlijn, waarin staat dat de staat het verblijf van asielzoekers in België moet organiseren, zelfs al verblijven ze maar tijdelijk in ons land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234