Donderdag 17/10/2019

Vluchtelingen

Afghaanse familie verliest zesjarig dochtertje bij treinongeval en belandt daarna in Kroatische cel

Vluchtelingen trekken door Servië, op weg naar EU-lidstaat Kroatië. Beeld © afp

De familie van een zesjarig Afghaans meisje dat bij de grensovergang van Servië naar Kroatië bij een treinongeval verongelukte, wordt door de Kroatische politie al meer dan een maand in afzonderlijke cellen vastgehouden. Een bevel van het Europees Mensenrechtenhof in Straatsburg tot onmiddellijke vrijlating wordt voorlopig genegeerd.

De asielzaak van de Afghaanse familie Hussiny geldt als een van de meest schrijnende Europese vluchtelingenverhalen, maar de saga lijkt alleen nog maar dramatischer te worden.

Eind vorig jaar probeerde de Afghaanse Muslima Hussiny met haar zes kinderen de Servisch-Kroatische grens over te steken en asiel aan te vragen. Maar de Kroatische grenspolitie weigerde een asieldossier te openen en bracht de familie terug naar de grens met het bevel om langs de spoorlijn terug naar Servië te stappen. Tijdens de nachtelijke tocht werd een van de kinderen, de zesjarige Madina, dodelijk door een trein getroffen.

Sindsdien probeerden Muslima Hussiny en haar kinderen opnieuw – tevergeefs – de grens over te steken. Op 20 maart was er een laatste poging maar daarna verdwenen moeder en kinderen in het niets. Mensenrechtenactivisten en journalisten kregen geen nieuws meer van hen.

Gesloten detentiecentrum

Enkele dagen geleden ontvingen medewerkers van de Kroatische ngo’s Are Your Serious? en Center for Peace Studies een kort bericht van Muslima Hussiny’s oudere dochter met de boodschap dat de familie in het geheim naar een detentiecentrum in de Kroatische grensstad Tovarnik was gebracht. Uit de sms blijkt dat de familie al een maand in drie afzonderlijke en gesloten cellen is ondergebracht en dat moeder en kinderen elkaar enkel tijdens de maaltijden kunnen spreken. Contact met de buitenwereld is verboden en ook het bezoek van een advocaat werd meermaals afgewezen.

Kroatische mensenrechtenorganisaties dienden daarop klacht in bij het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg. Bij wijze van voorlopige en hoogdringende maatregel besliste het Hof dat de Kroatische staat de familie Hussiny een menswaardige behandeling en bewegingsvrijheid moet garanderen en daarom niet langer in een gesloten detentiecentrum kan onderbrengen. Naar verluidt werd aan dat bevel nog geen gevolg gegeven.

Wel convoceerde de Kroatische politie de advocaat van de familie. Zij kreeg te horen dat zij verdacht wordt van schriftvervalsing bij het opmaken van het contract met de familie Hussiny.

Anonieme dreigtelefoons

Dat de zaak-Hussiny de spanningen tussen Kroatische autoriteiten en kritische ngo’s tot een hoogtepunt brengt, is duidelijk. Enkele mensenrechtenadvocaten kondigden vorige week aan dat zij de volgende dag om 10 uur een persconferentie zouden organiseren om de behandeling van de familie Hussiny en de intimidatie van hun collega’s aan de kaak te stellen. Enkele uren later kregen zij bezoek van agenten die hen bevalen om zich op het politiekantoor aan te bieden voor ondervraging. Ook sommige ouders van de betrokken mensenrechtenactivisten kregen bezoek van de politie. Volgens sommige activisten kwamen er ook al meerdere anonieme dreigtelefoons binnen.

"Voor ons allemaal geen probleem, we kunnen leven met die bedreigingen", zegt juriste Asja Korbarica van de ngo Are you Serious? in een reactie aan deze krant. "Maar de onrechtmatige arrestatie en psychologische mishandeling van kwetsbare families zullen we nooit tolereren."

Grote bezorgdheid

Verschillende Europese vluchtelingenorganisaties drukken hun grote bezorgdheid uit over de houding van de Kroatische overheid in deze zaak. In België stuurt Vluchtelingenwerk Vlaanderen een brief naar premier Charles Michel (MR) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) waarin beide excellenties aangespoord worden om een kritische dialoog op te starten met de Kroatische en ook de Hongaarse autoriteiten over de manier waarop ze mensenrechtenactivisten onder druk zetten. 

"We zijn geschokt door de ruwe manier waarop de autoriteiten van Kroatië en Hongarije het kritische middenveld intimideren", zegt Rein Antonissen, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Ook in de gruwelijke zaak van Madina Hussiny worden mensenrechtenactivisten, vluchtelingenorganisaties en kritische advocaten systematisch geïntimideerd en aan de schandpaal genageld."

De Morgen vroeg het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken om commentaar over de beslissing van het Europees Hof van de Mensenrechten. Volgens binnenlandminister Davor Božinović is de beslissing van het Mensenrechtenhof onterecht omdat de familie Hussiny wel degelijk in "een gepaste omgeving" en in lijn met het mensenrechtenverdrag is opgevangen. 

Wat voorafging

In de nacht van 21 november 2017 stak de Afghaanse Muslima Hussiny met haar zes kinderen de Servisch-Kroatische grens over. Ze werden opgemerkt door de Kroatische politie en meteen weer naar de grens gebracht, waar ze het bevel kregen om langs de spoorlijn terug naar Servië te stappen. Tijdens die terugtocht werd Muslima’s zesjarige dochtertje Madina door een trein gegrepen en was waarschijnlijk onmiddellijk dood.

Op 8 maart waagde de familie een tweede tevergeefse poging om de grens over te steken. Op 20 maart volgt er een derde poging waarna de familie in het geheim naar een gesloten detentiecentrum werd gebracht waar ze nog steeds vastzitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234