Zaterdag 11/07/2020

Afgelopen jaar dubbel zoveel nucleaire incidenten

Bij de luchtcompres-soren van Doel 2 werden op kerstdag afwijkingen vastgesteld, die evenwel niet ernstig bleken. Het aantal nucleaire incidenten (21) ligt dit jaar wel twee keer zo hoog als in 2008. Volgens het controleorgaan FANC waren de incidenten niet ernstig, Green-peace hecht daar geen geloof aan.

Bij een controle op 25 december werd er een afwijking vastgesteld in twee luchtcompressoren van Doel 2. Volgens Electrabel GDF Suez werden de nodige acties ondernomen om de afwijking weg te werken. De afwijking zou ook geen enkele invloed hebben op het welzijn van de medewerkers, omwonenden en omgeving. Volgens gegevens van het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) werden afgelopen jaar 21 incidenten bij nucleaire installaties gemeld. Zowat alle incidenten kregen code één volgens de INES-schaal mee, wat betekent dat ze niet al te ernstig zijn. Die schaal gaat van niveau 1 (storing) tot niveau 7 (meest ernstige gebeurtenis). Eén incident kreeg code twee. In de centrale van Sterigenics in Fleurus was een technicus aanwezig in één van de bestralingscellen toen de opstart van de bestraling al bezig was. De overige incidenten gaan van defecte kabels tot flessen met radioactief materiaal die barsten. Opvallend is wel dat in 2008 ‘slechts’ negen incidenten gemeld werden, de helft minder dan dit jaar. Volgens FANC-woordvoerder Karina De Beule komt dat omdat er meer aandacht is voor veiligheid. “De INES-schaal is verfijnd en de veiligheidscultuur is vergroot. Vroeger werden bepaalde incidenten gewoon nooit gemeld, vandaag loopt die rapportering veel beter, wat de zogezegde stijging van incidenten verklaart. Bovendien hebben bijna alle voorvallen code één gekregen.”Jan Vande Putte volgt voor Greenpeace het nucleaire dossier, en heeft zo zijn bedenkingen. “De INES-schaal is absoluut geen goede indicator van de potentiële gevaren van incidenten”, zegt hij. “De schaal maakt de communicatie erover gemakkelijker, maar is verder niet wetenschappelijk. Bepaalde incidenten kregen schaal één mee omdat ze uiteindelijk geen gevaar vormden, maar dat wil niet zeggen dat het niet ernstig had kunnen zijn, waren de omstandigheden anders geweest. Sommige ‘storingen’ waren werkelijk potentiële nucleaire rampen. Daardoor is het erg moeilijk om de stijging van incidenten in te schatten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234