Donderdag 28/01/2021

Standpunt

Afgehandeld staat netjes voor Vande Lanotte

Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator.

Afhandelcentra. Het is een woord dat je zou kunnen gebruiken voor een recyclagepark waar je oude koelkasten en tuinafval kan dumpen. Of eventueel voor een distributiecentrum van Amazon.com.

Maar het begrip afhandelcentrum bezigen voor een plek waar mensen naartoe worden gebracht om hun documenten te controleren en hen eventueel een uitwijzingsbevel te overhandigen: het klinkt zo verschrikkelijk fout.

Maar de keuze van dit terminologische wangedrocht is niet eens het meest zorgwekkende aan het voorstel van Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte om in Jabbeke zo'n 'afhandelcentrum' voor transitmigranten te installeren.

Ten eerste is het misschien nuttig om erop te wijzen dat de sp.a’er rijkelijk laat bezorgd is over het fenomeen van de rondreizende migranten in West-Vlaanderen. Dit probleem stelt zich al meer dan twintig jaar en het schrijnende is dat het hier vaak over niet-begeleide minderjarigen gaat.

Onbeholpen

Al tientallen jaren probeert de politie van Jabbeke een oplossing te vinden voor deze mensen. Migranten belanden dan voor enkele uurtjes op het politiekantoor, krijgen een boterham en een koffie en vervolgens een document om het grondgebied binnen een bepaalde termijn te verlaten. Dat bevel wordt nooit opgevolgd wat betekent dat de migranten in kwestie opnieuw rond beginnen zwerven in de hoop om ooit op een ferry naar Groot-Brittannië te geraken.

Dat Vande Lanotte dit thema nu ter sprake brengt, geeft zuurstof aan het vermoeden dat zijn ijver is ingegeven door de nakende gemeenteraadsverkiezingen, waar zijn linkse kiezers naar het Groen van Wouter De Vriendt en zijn rechtse kiezers naar de Open Vld van Bart Tommelein dreigen over te lopen.

Maar ook inhoudelijk houdt de maatregel geen steek, omdat hij niets aan de realiteit verandert. Ook in het centrale ‘afhandelcentrum’ krijgen migranten niet meer dan een uitwijzingsdocument. In het beste geval worden ze naar een West-Vlaams station gebracht. Dan kunnen ze terug naar Brussel sporen, of afstappen in Brugge of Gent waar – o cynische ironie! – socialistische burgemeesters Renaat Landuyt en Daniël Termont het probleem dan maar moeten oplossen. Burgervaderlijke collegialiteit lijkt allerminst de bekommernis van Vande Lanotte. “Mijn verantwoordelijkheid stopt waar de grens van Oostende stopt."

Deze saga legt opnieuw pijnlijk bloot hoe onbeholpen en improviserend de Vlaamse socialisten met het asiel- en migratiethema omspringen. Bijzonder verwonderlijk is dat, want vanuit hun solidariteits-DNA zouden de sociaal-democraten een gedegen, realistisch en niet-populistisch migratieprogramma kunnen ontwikkelen dat de kiezers een alternatief biedt op het Fort Europa-discours van conservatieve concurrenten.     

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234