Donderdag 02/12/2021

Aelvoet laat haar tanden zien aan Europese Commissie

Brussel

Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier / Sybille Decoo

Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) is geenszins van plan om toe te geven aan de binnenlandse en Europese kritiek op haar beslissing rond het verbieden van fluor in voedingssupplementen. Gisteren heeft ze de Hoge Gezondheidsraad gevraagd een dossier voor te bereiden waarmee ze haar standpunt tegenover de Europese Unie kan verdedigen. Deze week was in Europese kringen gesteld dat een verbod weinig zin had aangezien volgend jaar een lijst met toegelaten voedingssupplementen door Europa zal worden vastgelegd. En daar staan er ook enkele met fluor op, zo werd duidelijk gemaakt.

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad waarop Aelvoet zich baseerde voor haar KB dateert, zo blijkt, van 1995 en werd in 1999 en 2000 bevestigd. Een nieuw advies omtrent de gezondheidsproblemen met fluor werd echter niet aangevraagd. Ook na de commotie van deze week gebeurt dat niet. Of toch wel? "De minister heeft ons net gevraagd om het dossier te heropenen", zegt professor Guy De Backer, voorzitter van de Hoge Gezondheidsraad.

De woordvoerder van Aelvoet is formeel: "Van heropenen in de zin dat we de zaak laten herbekijken is geen sprake. De minister heeft het advies van de raad politiek vertaald in een verbod op de vrije verkoop van fluorsupplementen. Omdat we die beslissing moeten melden aan Europa hebben wij de Hoge Gezondheidsraad enkel gevraagd de wetenschappelijke gegevens waarop het advies is gebaseerd te bundelen in een dossier waarmee we naar de Europese Commissie trekken. We moeten argumenten hebben als we willen dat Europa ons verbod overneemt."

Overigens is de Hoge Gezondheidsraad ook gevraagd een rondzendbrief ter zake voor te bereiden voor artsen en tandartsen.

Over eventuele gezondheidsgevolgen voor het zenuwstelsel - één van de redenen voor het verbod - wordt in het advies met geen woord gerept. Precieze cijfers over die verontruste toename van het aantal gevallen van fluorvergiftiging worden evenmin gegeven. Behalve op het advies van de Hoge Gezondheidsraad baseerde Aelvoet zich ook op het advies van professor Dirk Vanden Berghe, microbioloog aan de UIA en een fervent bestrijder van fluor.

De wetenschappelijke wereld in België heeft haar twijfels over andere bronnen die aan de basis liggen van Aelvoets beslissing. Zoals het onderzoek van de Amerikaanse dr. Phyllis Mullenix, dat de gevaren van fluoriden voor het zenuwstelsel moet aantonen. Mullenix zou hebben aangetoond dat met fluor behandelde ratten gedragsstoornissen gingen vertonen. De resultaten zijn nooit bevestigd. Professor Declercq, professor tandheelkunde, reageert droog. "Het ging om een proef bij ratten. Die kregen een dagelijkse dosis die zou overeenkomen met 1.000 fluoridetabletten per dag, stel je voor. Uiteraard kun je van elke stof een zwaar toxisch effect ondervinden, als je de dosis maar sterk genoeg opdrijft."

Blijft de vraag waarom de recente maatregel plots zo nodig was. "Er is al een reglementering die voldoet", besluit professor Laekeman, hoofd van de dienst voor geneesmiddelenkennis en geneesmiddelenvoorlichting van de KU Leuven en lid van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie. "Ik kan alleszins geen bewijzen vinden dat er een epidemiologisch probleem is door fluor."

het fluordossierr

Pagina 4

Minister vraagt Hoge Gezondheidsraad om omstreden fluorverbod te verdedigen bij Europa

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234