Donderdag 22/08/2019

Advocaten van verdediging verliezen eerste procedureslag

Nog voor de eigenlijke zitting van start ging, oordeelde het Antwerpse assisenhof in een tussenarrest dat het proces tegen Hans Van Themsche wel degelijk kon plaatsvinden. Zijn advocaten hadden aangestuurd op een nietigverklaring van het gerechtelijk onderzoek.

DOOR SUE SOMERS

Antwerpen l De jury was amper samengesteld toen advocaat Tom Decaigny, een van de drie raadsmannen van Hans Van Themsche, bezwaar aantekende tegen de strafvordering. Volgens hem kon geen sprake meer zijn van een eerlijk proces omdat de rechten van de verdediging geschonden zouden zijn.

Helemaal als een verrassing kwam die oprisping niet. Pol Vandemeulebroucke, rond wie de verdediging van Hans Van Themsche is opgebouwd, is niet vies van een procedureslag meer of minder. De raadsman kiest bovendien wel vaker voor de frontale aanval.

De berichtgeving in de zaak-Van Themsche is volgens Vandemeulebrouckes confrater Decaigny veel verder gegaan dan 'gewone mediabelangstelling', zoals hij het uitdrukte. Decaigny verwees daarbij in de eerste plaats naar De Morgen, die in november vorig jaar de hand kon leggen op het psychiatrisch rapport van Van Themsche.

Recenter zouden de profielschets van Van Themsche in Humo, zijn handgeschreven brieven in Dag Allemaal en het uitlekken van de akte van beschuldiging in het VTM-nieuws "met de suggestieve commentaren van gewezen assisenvoorzitter Edwin Van Fraechem" volgens Decaigny eveneens het vermoeden van onschuld en het recht op tegenspraak hebben geschonden.

De advocaten van de burgerlijke partijen waren niet te spreken over de demarche, temeer omdat ze pas een kwartier voor het begin van het proces de vijftig pagina's tellende bezwarenbundel in de handen kregen geduwd. Het is de gewoonte dat advocaten dergelijke besluiten elkaar op voorhand meedelen.

"Puur tijdverlies, deze ramkoers", vond een advocaat. "Hadden de advocaten van Hans Van Themsche nu echt gedacht dat het hof het onderzoek nietig zou verklaren, zodat Van Themsche zonder proces naar buiten kon wandelen? Hier palm je zeker geen jury mee in."

"Als het proces om die reden moet worden afgeblazen, kan het gerecht nooit meer een veroordeling uitspreken", reageerde Jef Vermassen, die de ouders van Luna vertegenwoordigt. "Dan zal het in de toekomst volstaan om op voorhand dossierstukken in de pers te lekken om iemand zonder proces vrij te krijgen."

Kris Luyckx, de advocaat van de nabestaanden van Oulematou Niangadou, vond de vraag om de nietigverklaring van het onderzoek een slag in het gezicht van de burgerlijke partijen. "Er zijn mensen die van heel ver zijn gekomen om verhaal te halen. Hans Van Themsche heeft trouwens zelf al toegegeven dat zijn daden racistisch geïnspireerd waren. Hij zou hier beter deemoedig het hoofd buigen, dan zijn advocaten in de aanval te laten gaan."

Na een opschorting van drie uur sprak de voorzitter van het assisenhof zich in een tussenarrest uit voor de verderzetting van het proces. "Het feit dat zoveel over deze zaak is gezegd en geschreven zal noch bij de volksjury noch bij de magistraten het objectief beoordelingsvermogen aantasten. Meningen zijn vluchtig en de opiniërende partijen hebben in deze zaak geen enkel gezag."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden