Vrijdag 15/01/2021

Advocaten van Fortuyn willen politici vervolgen voor haat

Den Haag

de Volkskrant

De advocaten van Fortuyn overwegen justitie nog voor de verkiezingen te vragen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen politici vanwege hun harde uitspraken over Pim Fortuyn. Advocaat Gerard Spong acht 'in beginsel de grond aanwezig' om met name de lijsttrekkers Melkert, De Graaf, Dijkstal, Rosenmöller en columnist Marcel van Dam aan te klagen vanwege het 'aanzetten tot haat'.

Spong en zijn collega Oscar Hammerstein overlegden vorige week hierover met de top van de Lijst Pim Fortuyn, die achter een eventuele aangifte staat.

De komende dagen onderzoekt het duo of vervolging, met name op grond van artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht, mogelijk is tegen uitspraken van Haagse politici. Als dat juridisch kan, wordt de hoofdofficier van justitie in Rotterdam vandaag of morgen gevraagd een strafrechtelijk onderzoek te starten. Het betreffende wetsartikel verbiedt het aanzetten tot haat of discriminatie wegens geloof, ras of seksuele voorkeur. Volgens Spong spannen de uitspraken van D66'er De Graaf en oud-PvdA'er Van Dam de kroon.

De Graaf sprak in februari, na een pleidooi van Fortuyn voor het afschaffen van artikel 1 van de grondwet, onder andere de woorden 'hier vlakbij staat het Achterhuis van Anne Frank'. Van Dam noemde Fortuyn ooit 'een minderwaardig mens' en ook stelde hij hem in één lijn met Eichmann. Melkert vergeleek Fortuyn in april met Le Pen. Dijkstal vond hem 'een combinatie van Janmaat en Dewinter'.

Spong: "Met name De Graaf en Van Dam hebben de kritische grens overschreden. Als je op deze wijze refereert aan het nazi-gedachtegoed, dan insinueer je dat de denkbeelden van Fortuyn tot die van de nazi's behoren. Je mag alles zeggen in dit land, ook Fortuyn heeft dingen geroepen, maar de grens ligt waar je de wet overtreedt. Deze politici hebben de grens overschreden en een bepaald klimaat geschapen."

Hoogleraar strafrecht Y. Buruma acht de kans op vervolging 'nagenoeg nihil'. Volgens hem zijn sommige uitspraken 'weinig smaakvol', maar zetten ze niet aan tot haat. Buruma: "Deze actie van Spong is bij de wilde spinnen af. Ik begrijp er niets van."

Uitspraken van D66'er De Graaf en oud-PvdA'er Van Dam spannen de kroon

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234