Woensdag 23/10/2019

Advocaten van Claes halen betrouwbaarheid getuigen onderuit

'Met defensiecontracten als dat met Agusta is er geen vuiltje aan de lucht'

Brussel.

Eigen berichtgeving

Twee ex-stafhouders, Pierre Lambert uit Brussel in het Frans en Jef Van den Heuvel uit Antwerpen in het Nederlands, kwijten zich in het Agusta-proces van Claes' verdediging. Veel achting voor het door Cassatie geleverde werk was er niet.

Het begon gisteren met een stevige uiteenzetting van Lambert over de procedure van onderhandse aanbesteding in ons land en vooral ook over de taakverdeling en de onderlinge samenwerking tussen de departementen Defensie en Economische Zaken bij het afsluiten van defensiecontracten. Lambert wond er geen doekjes rond. Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie in zijn rekwisitoor alleen maar wat getuigen ten laste tegen Claes aangevoerd om meteen te concluderen dat hij zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan corruptie en schriftvervalsing. Volgens hem weegt dat allemaal niet zwaar.

Aan de toon van het pleidooi viel duidelijk te merken dat Lambert er rotsvast van overtuigd is dat de wereldvreemde procureur-generaal Eliane Liekendael en haar adjunct, eerste advocaat-generaal Du Jardin, eigenlijk niet beseffen hoe het er werkelijk aan toe gaat bij het afsluiten van defensiecontracten. Daarom kregen de magistraten van Cassatie gisteren alvast een spoedcursus inzake wapenhandel en de daarmee in dit land nauw verbonden economische compensaties. Claes' advocaat kwam dicht in de buurt van de volgende redenering: eenmaal men weet hoe het er in de praktijk echt aan toe gaat, dan wordt het meteen ook duidelijk dat er bij nader toezien met die defensiecontracten, zoals Agusta bijvoorbeeld, geen vuiltje aan de lucht is. Wie het tegendeel volhoudt, zoals Liekendael, kent er niets van.

De getuigen op wie eerst procureur-generaal Velu en daarna diens opvolger Liekendael zich al sedert 1995 baseren om Claes in de Agusta-zaak te vervolgen zijn, volgens de advocaat, zelf totaal onbetrouwbare figuren. Neem nu Georges Cywie, de Belgische lobbyman van Agusta. Hij vertelde al in '93 dat Claes, zijn kabinetschef Delanghe en topambtenaar Jacobs op Economische Zaken geld incasseerden van Agusta. Maar sindsdien heeft hij die eerste verklaring al verscheidene keren afgezwakt. Met zo iemand nagelt men zomaar geen Claes aan het kruis.

De tweede advocaat van Claes, Jef Van den Heuvel, ging meer in het bijzonder in op de bewering van nog een andere getuige, Agusta-man Baldini. Die beweert dat minister Claes op zondag 8 januari '89 op het ministeriële kabinet een ontmoeting had met toenmalig uittredend Agusta-president Teti. Er is ook al sedert jaren veel te doen ronde de vraag of die elkaar toen gezien hebben of niet. Ook getuige Baldini werd gisteren door de verdediging van Claes bestempeld als volstrekt onbetrouwbaar. Ook hij heeft zijn verklaringen op dit punt meer dan eens gewijzigd.

Claes zelf heeft altijd geloochend dat hij Teti toen heeft ontvangen. In elk geval was de Agusta-president die bewuste zondag slechts van 10.55 u. tot 16.10 u. in Brussel. Claes van zijn kant heeft een alibi tot 14 u. Het probleem herleidt zich volgens de verdediging van Claes dan ook tot de resterende 130 minuten. Van den Heuvel maakte gisteren voor het eerst bekend dat de verdediging van Claes door een deurwaarder liet nagaan of er na een eventueel onderhoud Claes/Teti nog voldoende tijd overbleef voor Teti om voor 16.10 u. de afstand af te leggen tussen het kabinet van Claes in het centrum van Brussel en de Aviation Terminal in Zaventem, en daarna nog op te stijgen met zijn privé-vliegtuig. Dat was niet het geval.

Of dit nieuwe element het Openbaar Ministerie echt van zijn stuk kan doen brengen, valt te betwijfelen. Meer intrigeert daarentegen het verslag van de vermeende bijeenkomst Teti/Claes op die zondag dat Baldini daags nadien heeft opgesteld. Daarin komen nogal wat ongerijmdheden voor die, aldus de verdediging van Claes, uitwijzen dat het om een vals document zou gaan. En op dit punt zal de openbare aanklager vast en zeker duidelijkheid moeten verschaffen. (WDB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234