Zaterdag 13/08/2022

#MeToo

Advocaten over mogelijk strafbare uitspraken Sven Mary: ‘De balie moet dit publiekelijk veroordelen’

Sven Mary. Beeld belga
Sven Mary.Beeld belga

‘Ik neem geen vrouwen meer aan.’ Deze uitspraak van de gerenommeerde Brusselse advocaat Sven Mary zal mogelijk niet zonder gevolg blijven. Confraters en gelijkekansenexperts noemen het discriminerend en stigmatiserend. ‘De balie moet dit publiekelijk veroordelen.’

Femke Van Garderen

Wat heeft #MeToo voor mannen betekend? In Nina, het magazine van Het Laatste Nieuws, geeft onder meer ‘alfaman’ en advocaat Sven Mary daarop een antwoord. Toen hem een vraag gesteld werd over het feit dat mannen minder geneigd zouden zijn om knappe vrouwen aan te nemen, reageerde hij met: “Dat kan ik bevestigen. Wij nemen op het advocatenkantoor geen vrouwen meer aan.”

De man zei dat te betreuren omdat er veel bekwame en intelligente dames afstuderen. “Maar ik heb zelf eens een probleem gehad met een stagiaire die beweerde dat ze haar slechte evaluatie te danken had aan het feit dat ze niet op mijn avances ingegaan was en ik wil mezelf niet meer aan dat soort risico blootstellen. Uiteraard heeft ze bot gevangen omdat haar klacht nergens op gebaseerd was. Maar vandaag ben je kwetsbaar als man en zo'n etiket kan je achtervolgen.”

Naar de rechtbank

Mary’s uitspraak zal mogelijk niet zonder gevolg blijven. Professor discriminatierecht Jogchum Vrielink (Université Saint-Louis) reageerde op Twitter met de boodschap dat “deze loutere aankondiging in beginsel al discriminatie is”. Ook Vlaams ombudsvrouw gender Annelies D’Espallier bevestigt dat. Volgens haar kunnen vrouwelijke sollicitanten die denken dat ze om deze reden afgewezen zijn, naar de burgerlijke rechtbank stappen. “Een werkgever kan in zo’n geval een sanctie opgelegd krijgen van zes maanden brutoloon.” Maar ook zij benadrukt: slachtoffers zijn niet nodig. Een publieke uitspraak kan voldoende zijn.

Ze verwijzen daarvoor naar de zaak-Feryn oftewel Pascal Feryn, de directeur van het gelijknamige kantelpoortenbedrijf. Hij zorgde in 2005 voor polemiek door in de pers te zeggen dat hij “geen Marokkanen in dienst neemt, want mijn klanten willen dat niet. Ze moeten kantelpoorten plaatsen in privéwoningen en vaak villa’s. Die klanten willen geen allochtonen over de vloer.” Hoewel hij zei dat “persoonlijk zeer erg te vinden”, besliste het Europees Hof van Justitie wel dat zo’n publieke verklaring binnen het Europese recht een vorm van discriminatie is.

Ook Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen, noemt de uitspraken van Mary bijzonder problematisch, omdat ze suggereren dat je een bepaalde groep mensen na één negatieve ervaring zou mogen uitsluiten. Dit weekend liep al een tiental meldingen binnen en ze gelooft dat er de komende dagen nog meer kunnen volgen. “Wij zullen dus een dossier openen.”

Precair statuut

Over de aanklacht waarnaar Sven Mary verwijst, is niet meer informatie voorhanden. Navraag bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen en de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst leren in elk geval dat er in de nasleep van #MeToo geen bijzondere dossiers over grensoverschrijdend gedrag in de advocatuur bekend zijn geraakt. “Wat natuurlijk niet wil zeggen dat hier geen mistoestanden plaatsvinden”, benadrukken ze. Beide organisaties wijzen naar de paralellen met de cultuursector. Ook daar heb je een hiërarchie met geregeld aan de ene kant mannelijke, machtige leiders en aan de andere kant beginnende professionals of stagiaires met een erg precair statuut.

Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, vraagt zich dan weer af of advocaten niet net beter beschermd zijn tegen dit soort wantoestanden. “Omdat we verbaal mondig zijn, de wetten en dus ook de grenzen goed kennen.” Zelf heeft ze tot vier jaar geleden, als eerste vrouwelijke stafhouder aan de balie van Antwerpen, slechts één klacht opgepikt, over ongepaste opmerkingen van een ‘patron’ aan het adres van een stagiaire. “Dat was natuurlijk voor #MeToo”, aldus de advocate, die de uitspraken van Mary los daarvan wel onaanvaardbaar noemt.

“Een zeker machismo lijkt in het DNA van ons beroep te zitten”, schetst confrater Mieke Van den Broecke in een open brief. En, hoewel de meeste advocaten intussen vrouw zijn, zijn volgens haar “seksuele intimidatie, flauwe seksistische moppen en all male panels dagelijkse kost aan de balie”. Aansprekingen met ‘schatje’ of een zoveelste opmerking over de lengte van een rok noemt ze ook niet uitzonderlijk. Ze verwijst naar een Franstalige affiche die ze onlangs in het Brusselse justitiepaleis zag. Daarop was volgens haar een mannelijke advocaat met zijn hand op het achterwerk van een vrouwelijke collega te zien. “Dit is geen confraternaliteit, stond daarbij, verwijzend naar de erecode onder confraters.”

Geen vrouwvriendelijke werkomgeving

Na 112 jaar strijd voor vrouwenrechten is het volgens haar tijd dat de balie zich écht inzet voor de rechten van advocates. “Onder meer door de uitspraken van Mary publiekelijk te veroordelen”, schrijft ze nog. In haar open brief verwijst ze ook naar onderzoek door de Brusselse balie die leert dat advocates gemiddeld de helft minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. Dat heeft volgens haar te maken met het merendeel van vrouwen dat na vijf jaar uit de advocatuur stapt, omdat de combinatie met een gezin onmogelijk blijkt. “De balie is geenszins een vrouwvriendelijke werkomgeving.”

De Morgen belde tevergeefs naar Mary. In andere media reageerde hij wel middels zijn eigen advocaat Hans Rieder. Die stelt dat de uitspraken van zijn cliënt uit hun context zijn gehaald en zich enten op een specifieke zaak. “Het advocatenkantoor van Sven Mary neemt zeker nog stagiaires aan”, klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234