Woensdag 14/04/2021

Advocaten in verweertegen kritiek Hans Rieder

Zijn confraters voelen zich niet aangesproken door de strie-mende kritiek van strafpleiter Hans Rieder, die vooral pro-Deoadvocaten ervan beschuldigt misbruik te maken van het systeem. 'Je mag op basis van enkele incidenten geen hele beroepsgroep in diskrediet brengen.'

In een open brief in De Standaard trekt strafpleiter Hans Rieder fel van leer tegen de pro-Deoadvocaten die volgens hem de staat uitmelken. De advocaten hebben er belang bij dat hun cliënt zo lang mogelijk opgesloten blijft omdat ze geld verdienen bij iedere verschijning voor de rechtbank, zo schrijft hij. Bovendien hebben de pro-Deoadvocaten dikwijls geen kennis van zaken en proberen ze zich zo gemakkelijk mogelijk van hun werk af te maken door niet met hun cliënt te overleggen alvorens hen bij te staan in de raadkamer of bij de onderzoeksrechter.

Hugo Vandenberghe, stafhouder van de Nederlandstalige Orde van Advocaten bij de Balie van Brussel (NOAB), voelt zich alvast niet aangesproken door de kritiek van Rieder. "Meester Rieder vraagt mij in zijn brief of ik ook advocaten vertegenwoordig die misbruik maken van het pro-Deosysteem. Maar de orde is helemaal geen belangenvereniging die advocaten vertegenwoordigt. De orde is een vereniging die erop toeziet dat de rechten van de verdediging worden gevrijwaard."

Meer middelen nodig

Dat er geen sprake is van misbruik binnen de advocatuur wil Vandenberghe niet gezegd hebben, maar de overgrote meerderheid van de pro-Deoadvocaten doet zijn werk volgens de stafhouder met veel toewijding. "Natuurlijk zijn er rotte appels, maar men mag niet veralgemenen."

Toch kan de kwaliteitscontrole op de pro-Deoprestaties beter, geeft Vanden-berghe toe. "Maar daarvoor hebben we dan wel meer middelen nodig. Er passeren jaarlijks 160.000 dossiers ter controle bij de Nederlandstalige orde in Brussel. Je kunt de effectiviteit van de prestaties en de verplaatsingskosten wel controleren, maar veel verder dan dat gaat het niet."

Voor pro-Deoadvocaten die er een potje van maken zijn er in tegenstelling tot wat meester Rieder beweert wél sancties, zegt Kathleen Vercraeye van de Orde van Vlaamse Balies. "Wie zijn werk niet fatsoenlijk doet, wordt geschrapt van de lijst en mag geen pro-Deozaken meer uitvoeren. Ook tuchtsancties zijn mogelijk." Dat Hans Rieder met zijn kritiek naar buiten komt op een moment dat er net druk gediscussieerd wordt over heel het systeem van rechtsbijstand in België, betreurt Vercraeye. "Je kan op basis van enkele incidenten toch geen hele beroepsgroep in diskrediet brengen?"

Ook al niet te spreken over de open brief van Rieder zijn de advocaat-stagiairs, die door Rieder kleurrijk omschreven worden als "advocaten met een van gel stijf staande hiphopkop, die vanaf hun eerste jaar stage in een BMW Cabrio van politiekantoor naar politiekantoor hossen met een oor aan hun iPhone geplakt en die niet te beroerd zijn om op een uit de hand gelopen dansfeestje, waar wel eens een lijntje wordt gesnoven, te pochen dat ze er alle belang bij hebben dat hun cliënt zo lang mogelijk opgesloten blijft".

Salduz-permanenties

Uitgerekend gisteren organiseerde de Nederlandstalige Orde in Brussel een studiemiddag over de Salduz-wetgeving voor zo'n driehonderd beginnende advocaten. Tijdens hun stage zijn de advocaten verplicht om naast hun eigen werk op kantoor ook een heel aantal pro-Deozaken voor hun rekening te nemen. "Sinds 1 januari van dit jaar zijn daar ook de Salduz-permanenties bijgekomen en worden opeens alle stagiairs geacht om strafrechtspecialist te zijn", zegt een stagair-advocate. "Ik ben gespecialiseerd in internationaal handelsrecht, maar van de ene op de andere dag moet ik ook verdachte inbrekers, drugsdealers of mensenhandelaars bijstaan. We hebben daar nooit een opleiding voor gekregen."

De stagiairs vragen naar eigen zeggen niets anders dan dat het strafrecht aan de strafrechtspecialisten wordt overgelaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234