Zaterdag 17/04/2021

Kasteelmoord

Advocaten André Gyselbrecht betwisten bevoegdheid rechtbank

Het procent van de kasteelmoord ging vanmorgen van start voor de correctionele rechtbank. Beeld BELGA
Het procent van de kasteelmoord ging vanmorgen van start voor de correctionele rechtbank.Beeld BELGA

Volgens de verdediging van André Gyselbrecht op het proces rond de kasteelmoord is de correctionele rechtbank mogelijk niet bevoegd om een moordproces te behandelen. De verdediging wil hierover prejudiciële vragen stellen aan het Grondwettelijk Hof. Ook omtrent de maximumstraf rijzen problemen.

"Assisen is de natuurlijke rechter om over deze zaak te oordelen", aldus meester Filip D'Hont. De verdediging wierp dat argument ook op voor de Gentse KI. "Maar die heeft de hete aardappel naar u doorgeschoven. Het is aan uw zetel om daar preliminair over te oordelen." Volgens meester D'Hont stelt zich een probleem van gelijkheid, aangezien in andere regio's wel nog zaken naar assisen worden verwezen. Assisen biedt ruimere garanties binnen de procedure, onder andere bij het oproepen van getuigen. "De praktische problemen die we hier vandaag hebben, waren daar wel netjes geregeld."

De verdediging ziet de betreffende wetgeving als een omzeiling van de grondwet. "Dat zorgt minstens voor een ernstig probleem met betrekking tot de grondwettelijkheid van dit proces. Dat hangt als een molensteen rond deze procedure."

Verschillende visies op maximumstraf

De maximumstraf voor gecorrectionaliseerde moorden is bepaald op 40 jaar cel. Die wet is echter nog niet van toepassing op de feiten die voordien werden gepleegd. Over die maximumstraf bestaan verschillende visies: 40, 30 of 20 jaar cel. "Het is toch het eerste recht van een beklaagde om zoiets te weten. Het is trouwens ook de eerste vraag die je telkens als advocaat krijgt." Volgens meester D'Hont is 20 jaar de maximumstraf. "De discussie is misschien wel boeiend, maar het gaat hier over mensenlevens. Als de rechtbank ons standpunt hierover niet volgt, zou ik daarover graag hebben dat er een vonnis over komt."

Getuigen

De advocaten van André Gyselbrecht willen voorts een twintigtal getuigen oproepen. Meester Johan Platteau wil onder andere de eerste onderzoeksrechter op een volgende zitting kunnen ondervragen.

Op de lijst van de verdediging van dokter Gyselbrecht staat een vriend van de familie die de problemen binnen het gezin mee probeerde op te lossen. Daarnaast wil meester Platteau ook twee psychologen, de poetsvrouw en de nanny van het gezin laten oproepen. Over het mogelijke incest door Stijn Saelens zou een psychiater van het slachtoffertje kunnen gehoord worden. Een Nederlandse vrouw beweert dat ze in Australië verkracht werd door Saelens. Ook haar wil de verdediging graag op de zitting kunnen verhoren.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Daarnaast stelde meester Platteau ook een reeks politiemensen als getuigen voor. Zij zouden onder andere meer duidelijkheid moeten verschaffen over de computergegevens die van de computer van Saelens zouden gewist zijn. "Ik wil ook onderzoeksrechter Paul Gevaert oproepen. Het valt op dat de deskundigen aan hem andere dingen vertelden dan wanneer ze later verhoord werden door onderzoeksrechter Wittouck."

Nieuwe voogd

Op het proces had de rechtbank vanmorgen al ambtshalve advocaat Rik Demeyer aangesteld als nieuwe voogd ad hoc voor de minderjarige kinderen van Stijn Saelens (34) en Elisabeth Gyselbrecht.

Koen Gobin, die sinds dinsdag voogd ad hoc was van de minderjarige kinderen van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht, vertelde de rechtbank geen polemiek te willen starten. Zijn stafhouder ontdekte dat hij eerder al als vrederechter over het gezin had geoordeeld. Gobin wenste zich daarop terug te trekken, ook al was hij zelf van oordeel dat hij wel degelijk hun belangen kan verdedigen. "Ik wil de sereniteit van de rechtszaak niet in het gedrang brengen", aldus de advocaat.

Meester Johan Platteau. Beeld Photo News
Meester Johan Platteau.Beeld Photo News

"Voor de tweede keer worden de rechten van de kinderen geschonden. Het openbaar ministerie neemt hun advocaat af, vlak voor de start van het proces", ­reageerde de familie Gyselbrecht. "Ze hebben geen stem in dit proces. De nieuwe advocaat kan het hele dossier, 60.000 pagina's, onmogelijk nog inlezen. Dit is schrijnend."

Gesloten deuren of niet?

Na de aanstelling van Demeyer barstte een hevige discussie los over de openbaarheid van de debatten. De voogd ad hoc stelde voor om de deuren te sluiten als het over het mogelijke incest door Stijn Saelens gaat.

"Het is belangrijk dat er vrank en vrij kan gesproken worden", aldus Demeyer. "Die kinderen hebben al veel meegemaakt, daarom zal ik vragen om dat deel van de debatten met gesloten deuren te voeren." Hierop pikten andere advocaten in door te stellen dat die opsplitsing eigenlijk onmogelijk te maken valt. De advocaat van de familie Saelens zag nog een andere mogelijkheid. "Dan moet alles maar achter gesloten deuren behandeld worden. De hoofdrolspeler maakt van de bescherming van zijn kleinkinderen een motief, maar wil alles nu wel in de openbaarheid gooien", aldus meester Jan Leysen.

André Gyselbrecht. Beeld Photo News
André Gyselbrecht.Beeld Photo News

De advocaat van André Gyselbrecht reageerde als door een wesp gestoken. "U bent tussengekomen om dat uit het dossier weg te houden. Uw cliënt is alleszins niet geplaatst om te oordelen over de belangen van die kinderen", aldus meester Johan Platteau.

Lees ook: Het proces van de Kasteelmoord: hoe zat dat ook alweer?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234