Dinsdag 19/01/2021

Update

Advocate twee Belgische meisjes in Gaza vraagt onderzoek federaal parket

Asmaa El Mourabiti, Veronique De Keyser en Julie Jaroszewski.Beeld UNKNOWN

De advocate van twee van de vijf Belgen die zich aan boord bevonden van een schip dat deel uitmaakte van het door Israël aangevallen hulpkonvooi voor Israël, vraagt dat het Belgische federaal parket een onderzoek opent naar het voorval op basis van de wet op de universele bevoegdheid. "België is bevoegd om zo'n onderzoek te voeren omdat er Belgen bij betrokken zijn", aldus advocate Joke Callewaert tijdens een persconferentie in het Europees Parlement.

Fatima El Mourabiti en Kenza Isnasni (beiden 27) waren aan boord van het schip toen het door de Israëli's geënterd werd. Bij de actie vielen 19 doden en 36 gewonden. De advocate heeft ook al aftredend minister van Justitie Stefaan De Clerck gevraagd van zijn positief injunctierecht gebruik te maken en het federaal parket de opdracht te geven een onderzoek te openen.

De zogeheten wet op de universele bevoegdheid dateert van 1993 en werd in 2003 aangepast om het toepassingsgebied ervan te verengen. Wie op basis van de wet een klacht indient, moet minstens Belg zijn. Voorheen was dat niet het geval.

Geen islamitische activisten
Op de persconferentie was de zus van Fatima El Mourabiti, Asmaa, aanwezig. Zij heeft al sinds 3 uur maandagochtend niets meer van het zus gehoord, van wie ze zegt dat ze "geëngageerd" is, maar tot geen enkele organisatie behoort. Fatima El Mourabiti is studente.

Volgens Asmaa El Mourabiti waren de mensen die van de vloot deel uitmaakten geen islamistische activisten en vervoerden ze geen wapens. De vereniging "Viva Palestina Friends in Belgium" verduidelijkte dat er vijf Belgen betrokken waren. Behalve Fatima El Mourabiti en Kenza Isnasni gaat het om Griet Deknopper, Inge Neefs en cameraman Isaam Zaatar.

Niet voldoende gesteund
Een andere Belgische die aan de hulpactie haar medewerking had verleend, Julie Jaroszewski, verliet het konvooi al in het Turkse Antalya, dus voor het naar Gaza vertrok. "Iedereen aan boord was zich bewust van het risico, maar we verwachtten wel dat Israël het internationaal recht zou respecteren", zegt ze.

Jaroszewski zegt het konvooi te hebben verlaten uit schrik voor geweld van de Israëli's, maar ook omdat ze zich niet voldoende gesteund voelde "door de media en de politiek". "De militaire dreiging van Israël was reëel, we wilden bescherming, maar we hebben het gewenste antwoord niet gekregen."

Einde van de blokkade
Europarlementslid Véronique De Keyser (PS), die afgelopen vrijdag nog in de Gazastrook was, vreest dat de relatie tussen Palestijnen en Israëli's nu zal escaleren. Ze vraagt een onafhankelijk internationaal onderzoek en oordeelt dat de vraag van de hoge vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton, om een onderzoek door Israël, niet volstaat. "We moeten het einde van de blokkade (van de Gazastrook, nvdr.) opleggen en teruggrijpen naar alle niet-gewelddadige middelen." "Uit respect voor Israël" moet ook verhinderd worden dat dit land "wegzinkt in deze gekte", aldus De Keyser.

Michel vraagt Europese bijeenkomst
Aftredend minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) van zijn kant vraagt dat de Europese ministers met dezelfde bevoegdheid dringend bijeenkomen na "de aanval" van het Israëlische leger op de humanitaire vloot richting Gaza. "De EU en haar lidstaten moeten gecoördineerd, duidelijk en snel reageren op dit disproportioneel gebruik van geweld binnen de reeds moeilijke humanitaire context in de Gazastrook, waarvan de toegang geblokkeerd wordt door de Israëlische autoriteiten", schrijft Michel.

Volgens Michel zijn er al contacten in die zin geweest met de hoge vertegenwoordiger van de Unie, Catherine Ashton, en het Spaanse voorzitterschap. Michel zegt dat hij als minister de blokkade tot de Gazastrook "meermaals heeft veroordeeld. Ons land blijft ijveren voor de opheffing van de blokkade van Gaza opdat humanitaire hulporganisaties hulpmiddelen voor de bevolking van de Gazastrook ter plaatse zouden kunnen brengen." (belga/odbs)

Fatima El-Mourabiti (archieffoto).Beeld UNKNOWN
Julie Jaroszewski verliet het konvooi al in het Turkse Antalya.Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234