Woensdag 15/07/2020

Bart De Pauw

Advocate Mussche: "Ik sta altijd open voor herstelbemiddeling"

Advocaat Christine Mussche.Beeld vrt

Hoe lastig het ook lijkt: Bart De Pauw en zijn slachtoffers zouden best elkaar in één ruimte weer ontmoeten. Zo'n vorm van herstelbemiddeling is de beste manier om de anonimiteit van de getuigenissen niet in het gedrang te brengen, zegt professor strafrecht Frank Verbruggen.

Gisteren meldden zich bij advocate Christine Mussche opnieuw enkele vrouwen die vinden dat Bart De Pauw hen ongepast benaderde. De teller van haar kantoor stond zondagavond al op minstens tien. Mussche wil enkel gezegd hebben dat het er intussen inderdaad meer zijn.

Voor de advocate is het geen geheim dat haar cliënten zelf geen vragende partij zijn voor een proces in de rechtbank tegen Bart De Pauw. "Anders hadden ze heus wel een klacht ingediend", zegt Mussche. Voor alle duidelijkheid: dat had geen van de vrouwen gisteravond gedaan. "Omdat ze in zo'n gevoelige materie op hun privacy staan. En dat heeft niets te maken met het feit dat ze zelf inhoudelijk dingen te verbergen hebben, zoals sommigen insinueren", benadrukt Mussche.

Toch is het volgens professor strafrecht Frank Verbruggen (KU Leuven) lang niet zeker dat de namen van de slachtoffers lang onbekend zullen blijven voor het gerecht, dat eind vorige week zelf een onderzoek begon naar stalking - volgens de klagers viel De Pauw hen soms maanden lastig met expliciete sms'jes en stond hij bij sommigen ook 's nachts aan hun deur. De speurders namen al de dossiers bij de VRT in beslag.

Omdat de cliënten van Mussche op hun privacy staan en eigenlijk ook geen strafproces willen raadt professor strafrecht Frank Verbruggen hen herstelbemiddeling aan. "Dat komt neer op een ontmoeting tussen De Pauw en de vrouwen, elk afzonderlijk als ze dat willen. Dan kunnen de vrouwen enerzijds verduidelijken wat zij De Pauw verwijten en kwalijk nemen. Anderzijds kan hij misschien proberen om face to face zijn excuses aan te bieden. Dit alles in aanwezigheid van een onafhankelijk bemiddelaar. Het grote voordeel: het vertrouwelijke karakter is absoluut. Van die ontmoeting mag er werkelijk niets in het dossier belanden", zegt Verbruggen.

"Wij willen dit dossier alleszins niet op de spits drijven", zegt advocate Christine Mussche. Ze bevestigt dat haar cliënten de excuses van Bart De Pauw maar heel matig vinden. "Ik sta altijd open voor herstelbemiddeling. Alleen weet ik niet of het hier aangewezen is. Het gerechtelijke onderzoek speelt zich nu af boven het hoofd van mijn cliënten."

Of de herstelbemiddeling er komt, zal natuurlijk in de eerste plaats afhangen van het feit of de klagers de confrontatie met De Pauw zullen willen én durven aangaan. Want zo weet hij natuurlijk dat hij net door hen van zijn voetstuk is gedonderd. Het blijft ook onduidelijk of De Pauw zelf eventueel wil ingaan op herstelbemiddeling. Hij wilde gisteren niet reageren.

Raadkamer

En voor de volledigheid: de onderzoeksrechter blijft na zo'n herstelbemiddeling wel achter het stuur van het onderzoek zitten. Hij kan dus na de toenadering tussen dader en slachtoffer beslissen dat hij elk verder onderzoek staakt of verder moet blijven spitten. Op een dag belandt dit dossier dus sowieso voor de raadkamer. Dan zal De Pauw natuurlijk ook de identiteiten van de klagers kennen.

Mussche benadrukt dat het ook nooit de bedoeling was van haar cliënten om het ontslag te verkrijgen van De Pauw. "Die vrouwen stapten met hun verhaal naar de preventieadviseur, zoals het woord zelf het zegt: ter preventie. Er was hen iets overkomen en ze wilden dat het stopt. Voor hen, maar ook voor anderen. Meer vroegen en vragen ze eigenlijk niet."

Bart De Pauw.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234