Zaterdag 04/02/2023

InterviewAnn Van de Steen

Advocaat zaak-Chovanec: ‘Mijn cliënte is erg teleurgesteld in België’

Ann Van de Steen, de advocaat van de weduwe van Chovanec. Beeld Lijst A
Ann Van de Steen, de advocaat van de weduwe van Chovanec.Beeld Lijst A

André Desenfants, topman binnen de federale politie, loopt een tuchtstraf op in de zaak van Jozef Chovanec, de 39-jarige Slovaakse man die in februari 2018 stierf in een politiecel in de luchthaven van Charleroi. Advocaat van de familie Ann Van de Steen: ‘Het is maar een ‘vaderlijke tik’, maar we zijn tevreden dat er werd vastgesteld dat hij fouten heeft gemaakt.’

Samira Atillah

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie willen dat Desenfants twee maanden lang 10 procent van zijn brutoloon afgeeft als sanctie. Wat is eigenlijk de rol van Desenfants in deze zaak?

Van de Steen: “Meneer Desenfants stond aan het hoofd van de luchtvaartpolitie in Charleroi op het moment dat Chovanec overleed. Blijkbaar zijn er die nacht zware communicatiefouten gebeurd. Een man stierf in zijn cel en er werd niets mee gedaan, want daar gaat het uiteindelijk over. Ik blijf erbij dat als mevrouw Chovancova (de weduwe van Chovanec, SA) geen klacht indiende met burgerlijkepartijstelling, dit een fait-divers was geweest en er geen kat naar deze had zaak gekeken. Er is blijkbaar niets gebeurd qua opvolgings- en communicatieprocedure. Een stervende man in een cel is blijkbaar dagelijkse kost in Charleroi: ze hebben de videobeelden nooit bekeken, wetende dat er camera’s hingen in die politiecel. Als ik in meneer Desenfants zijn plaats was, zou ik op dat moment toch heel graag weten wat er juist gebeurde op de luchthaven.

“Normaal zijn er dus bepaalde richtlijnen die gevolgd moeten worden, zeker qua communicatie. Tien jaar na het overlijden van Jonathan Jacobs, die ook stierf in een politiecel, gebeurt er zoiets vreselijks gewoon opnieuw. Er moet erge desinteresse zijn geweest in meneer Chovenec: dát is het probleem van meneer Desenfants. Alle excuses waren blijkbaar goed om niet adequaat te handelen.”

Vindt u dit wel een gepaste tuchtsanctie?

“Het is niet de taak van de burgerlijke partij om zich te mengen in strafbepalingen. Ik zou eerder zeggen: meneer Desenfants heeft inderdaad fouten gemaakt maar deze sanctie is eerder symbolisch, het is maar een ‘vaderlijke tik’, en het zal hem denkelijk worst weten dat hij enkele maanden minder loon krijgt. We zijn wél tevreden dat er vastgesteld werd dat hij fouten heeft gemaakt, zeker nadat de feiten eerst geminimaliseerd werden. Het had voor ons wel iets meer mogen zijn. Dit neemt niet weg dat de zaak nog ten gronde moet voorkomen.”

Hoe gaat het nu met mevrouw Chovancova? Duurt het onderzoek lang voor haar?

“Absoluut. Voor haar begint het zwaar door te wegen. Ik heb wekelijks contact met haar via Skype. Soms zegt ze dat ze niet meer gelooft in de zaak. Het onderzoek gaat ondertussen wel de goede kant op maar we zijn ook enorm teleurgesteld dat de wedersamenstelling (reconstructie van die nacht, SA) zo lang aansleept. Het gaat al snel over zo’n 150 mensen die tijdens de reconstructie aanwezig zullen moeten zijn op de luchthaven van Charleroi, maar door de coronapandemie werd het uitgesteld. Bovendien is er in juli en augustus het gerechtelijk verlof, dus het zal pas eind september kunnen doorgaan. Voor mijn cliënte lijkt het alleszins alsof er nog niets is gebeurd en ik moet haar vaak opmonteren omdat ze erg teleurgesteld is in België. Coronavarianten of niet: ik duld geen uitstel meer.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234