Dinsdag 31/01/2023

Advocaat versus 'eenzijdige' VRT

Hans Rieder haalt uit naar Canvasprogramma over zaak van vermoorde veearts Karel Van Noppen

De eerste uitzending van het Canvasprogramma De zaak, over de moord op veearts Karel Van Noppen, mondt uit in een welles-nietesspel tussen de VRT en Hans Rieder, advocaat van een beschuldigde.

Door Brecht Decaestecker

Brussel l De VRT weigerde vooraf elke uitleg over het programma 'om polemiek te vermijden'. Volgens Rieder misbruikt de openbare omroep echter de ingebrekestelling die hij naar de VRT gestuurd heeft precies om zoveel mogelijk heisa omtrent De zaak te creëren.

Maandagochtend kregen alle mediajournalisten een e-mail van de persdienst van de VRT. Daarin stond dat de persconferentie over het nieuwe programma De zaak, die voor die dag gepland stond, afgelast werd. De reden? "Teneinde polemiek voor de uitzending te vermijden, geeft de VRT er uiteindelijk de voorkeur aan deze persontmoeting niet te laten doorgaan."

Datzelfde antwoord kregen we te horen toen we voor meer uitleg naar de woordvoerster van Canvas belden. We mochten de documentaire ook niet op voorhand bekijken. De reden daarvoor, zo meldde een goede bron binnen de VRT, was dat Hans Rieder met een proces had gedreigd.

"Dat heb ik niet", zegt de Gentse advocaat. "Ik heb wel een brief gestuurd waarin ik de VRT in gebreke stel. Dirk Leestmans, de maker van de documentaire, pretendeert een historische reconstructie van de moord op Karel Van Noppen te hebben gemaakt. Als je die pretentie hebt, moet je ook rekening houden met de beslissingen van het gerecht. Die legt hij naast zich neer. In de plaats daarvan baseert hij zich, zo zei hij mij toch, voor zijn reconstructie uitsluitend op verklaringen van Carl De Schutter. Uit gerechtelijk onderzoek is gebleken dat De Schutter liegt."

Veearts Karel Van Noppen werd op 20 februari 1995 doodgeschoten. Tijdens een sterk gemediatiseerd proces werden Carl De Schutter, Germain Daenen en Albert Barrez veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor de moord. Alex Vercauteren kreeg levenslang, omdat hij de opdrachtgever geweest zou zijn. Zijn advocaten, Hans Rieder en Walter Van Steenbrugge, blijven tot op vandaag geloven in de onschuld van Vercauteren. Hij werd dan ook veroordeeld op basis van de beschuldigingen van Carl De Schutter.

Een verhaal binnen het verhaal is dat Hans Rieder tijdens het proces zelf ook als getuige is opgevoerd. Hij vertelde dat hij na de moord twee Grieken in zijn kantoor ontving. Die vroegen hem 297.000 euro te betalen. In ruil zou De Schutter de naam van Vercauteren niet noemen. Bijna een jaar na het proces werd Rieder voor 24 uur gearresteerd. Twee ex-secretaressen van de advocaat gaven een andere versie van het verhaal en dus zou Rieder meineed hebben gepleegd. Voor die aanklacht werd de Gentse strafpleiter nadien door de raadkamer buiten vervolging gesteld.

"Mijnheer Leestmans heeft me bevestigd dat hij daar bij het maken van de historische reconstructie geen rekening mee houdt", zegt Rieder. "De rechter heeft nochtans op basis van feiten en documenten die ik heb aangebracht beslist dat ik toen de waarheid verteld heb. Het probleem voor de maker van de documentaire is dat hij zijn peper en zout kwijt is als hij de correcte versie van het verhaal weergeeft."

Mocht dat waar blijken in de documentaire, die gisterenavond werd uitgezonden, dan zou dat merkwaardig zijn. Leestmans, maker van het programma, werkt al meer dan twintig jaar als journalist bij de VRT. Hij maakte verschillende ophefmakende documentaires, onder andere over de ontvoering van Paul Vanden Boeynants, het proces van ex-onderzoeksrechter Guy Jespers en de spionageaffaire omtrent Eugène Michiels. Leestmans werkte meer dan een jaar aan de documentaire over Van Noppen. Ook hij weigerde te vertellen waarom de VRT de persconferentie van het programma schrapte.

"Er zijn twee redenen", zo meent Rieder. "Ten eerste wilden ze vermijden dat ik op voorhand te weten kwam wat de inhoud van het programma was. Ten tweede hebben ze de documentaire aangepast na mijn ingebrekestelling. Daardoor was de nieuwe versie nog niet klaar toen het programma aan de pers moest worden voorgesteld. Ondertussen gebruiken ze mijn ingebrekestelling om zoveel mogelijk heisa omtrent het programma te creëren."

Advocaat Hans Rieder:

Het probleem voor de maker van de documentaire is dat hij zijn peper en zout kwijt is als hij de correcte versie van het verhaal weergeeft

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234