Donderdag 01/12/2022

Dood Sanda Dia

Advocaat van de overlevende schachten: ‘Het Reuzegom-proces zal de jongens van de mannen scheiden’

Sanda Dia stierf in december 2018. Dia’s vader: ‘Ik heb die twee andere jongens één keer op bezoek gehad. Achteraf bleek dat ze toen heel wat verzwegen.’ Beeld Tim Dirven
Sanda Dia stierf in december 2018. Dia’s vader: ‘Ik heb die twee andere jongens één keer op bezoek gehad. Achteraf bleek dat ze toen heel wat verzwegen.’Beeld Tim Dirven

Na de doop van studentenclub Reuzegom overleed ingenieursstudent Sanda Dia in december 2018 in het UZA in Edegem. Twee medeschachten belandden toen ook in het ziekenhuis. Advocaat Kris Luyckx doet hun verhaal.

Cédric Maes en Freek Evers

Een stevige doop, dat hadden twee medeschachten van Dia wel verwacht om te mogen toetreden tot Reuzegom. Dat het een mensonterend schouwspel zou worden en Dia zou overlijden, behoorde niet tot die verwachtingen, zegt hun advocaat Kris Luyckx. Ook zijn cliënten moesten zich te pletter drinken, werden vernederd in een put met ijswater, werden ondergeplast, moesten levende goudvissen inslikken en visolie drinken.

Dia overleed op 7 december 2018 aan meervoudig orgaanfalen door de enorme hoeveelheid zout in zijn lichaam door de visolie. De andere twee kwamen er na uren aan een baxter en een nacht in het ziekenhuis met de schrik van af. Volgens het onderzoek werd Dia harder aangepakt dan de twee anderen: hij moest meer visolie drinken en langer in de put blijven.

Het trio werd op dag één van de doop dronken gevoerd met gin en bier. ’s Nachts werden ze opgesloten en kregen ze geen toegang tot water. De vraag zal zijn of de drie schachten voldoende bij bewustzijn waren om in te stemmen met wat hen op dag twee overkwam. “Dat zal juridisch de hoofdvraag zijn: was er op elk moment nog instemming met de – laat ons eerlijk zijn – mens- onterende behandeling?”, stelt Luyckx. “Ook mijn cliënten beseften pas achteraf wat ze die avond moeten doorstaan in die put met ijswater. In het heetst van de strijd lieten ze blijkbaar begaan, misschien door de groepsdynamiek of groepsdruk, maar achteraf gezien zouden ze nooit aan zoiets deelnemen.”

Volgens Luyckx zouden de twee schachten Dia op dag twee op eigen initiatief uit het ijswater getrokken en bij het haardvuur gelegd hebben. Andere bronnen zeggen dat dat pas gebeurde na toestemming of na opdracht van de Reuzegommers. Volgens Luyckx hebben zijn twee cliënten de Reuzegommers er ook op gewezen dat zijn toestand “snel achteruitging”. Maar uit het dossier blijkt dat Reuzegommer J.S. al om 12 uur in een whatsappgroep meedeelde dat Dia “rijp voor de vuilbak” was. Pas om 19 uur werd hij uit de put gehaald.

Emotioneel kluwen

De twee zitten volgens hun advocaat in een emotioneel kluwen. “Ze rouwen om hun overleden vriend en beseffen dat ze aan de dood zijn ontsnapt. Daarnaast kunnen ze niet rond hun fundamentele vriendschap met enkele van de daders.” Ze voelen zich volgens Luyckx niet verantwoordelijk of schuldig voor de dood van Dia. “Zij hebben hem proberen te redden. Ze worstelen wel met de vraag waarom zij het wél hebben overleefd.”

Dat de twee door het parket gevrijwaard blijven van vervolging, roept bij velen vragen op, net omdat ze bevriend zijn met enkele van de daders. Maar van een omerta is volgens Luyckx geen sprake. Het onderzoek is volgens hem grondig en compleet gebeurd. “Mijn cliënten hebben alles verteld wat ze konden. Een van hen heeft nog geregeld contact met Sanda’s ouders, net omdat hij alles wil vertellen en wil rouwen om zijn vriend.” Dat wordt tegengesproken door de vader van Sanda. “Ik heb die twee jongens één keer op bezoek gehad, samen met hun ouders. En dat is het. Ze hebben toen niet veel gezegd en – zo bleek achteraf – ook heel wat verzwegen.”

“Wat de daders betreft, zullen tijdens het proces de mannen wel van de jongens worden gescheiden en zullen we zien we zijn verantwoordelijkheid zal nemen en wie niet”, maakt Luyckx zich sterk.

Luyckx’ cliënten vragen dat iedereen die volgens hen niets met de kern van de zaak te maken heeft, zoals GAIA, zich erbuiten houdt. Ook de KU Leuven, die zich nu als belanghebbende partij opstelt, wordt gevraagd om zich uit de zaak te houden. “Dit proces zal meer dan zwaar genoeg zijn voor al die jonge gasten die een vriend zijn verloren zonder al die bijkomende partijen. Voor sommigen zal pas na het proces de echte rouw kunnen beginnen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234