Dinsdag 27/07/2021

Proces Verviers

Advocaat van Algerijn die in bezit was van gsm Abaaoud eist de vrijspraak

De gedode terrorist Abdelhamid Abaaoud. Beeld ap
De gedode terrorist Abdelhamid Abaaoud.Beeld ap

De advocaat van Algerijn Omar Damache (33), beklaagde op het proces van de terreurcel van Verviers, heeft vrijdag voor de correctionele rechtbank in Brussel de vrijspraak geëist van zijn cliënt. Advocaat Mehdi Abbes betwistte dat Damache een lid was van de terreurcel van Verviers en een leidende rol speelde.

Damache werd opgepakt op 17 januari 2015 in Athene, twee dagen na de politieraid in Verviers.

Hij bleek in het bezit van een gsm die gebruikt was door Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de terreurcel van Verviers, die omkwam bij een politieraid in Saint-Denis. Bovendien gaf hij een ander lid van de terreurcel onderdak en had hij contacten met andere Syriëstrijders, die hij mogelijk naar Turkije hielp reizen.

Federaal procureur Bernard Michel had donderdag tien jaar cel geëist voor Damache en hem een leidende rol toegedicht. De advocaat van Damache hield vrijdag in zijn pleidooi vol dat zijn cliënt onschuldig is en vroeg zijn vrijspraak. In elk geval kan hem geen leidende rol toegedicht worden, klinkt het. Als het toch tot een veroordeling zou komen, vroeg advocaat Michel Abbes hem niet meer dan drie jaar cel te geven, zodat hij niet kan uitgewezen worden naar zijn vaderland Algerije.

Abbes pleitte dat zijn cliënt de voorbije dagen moeite had om zijn onschuld uit te drukken. Hij verblijft in een vreemd land, waarvan hij de taal niet spreekt en wordt beschuldigd van ernstige terroristische feiten. "Maar het is niet aan Damache om zijn onschuld te bewijzen, het is aan het openbaar ministerie om bewijzen te leveren van het tegendeel", zei Abbes. "Ik hoorde in het requisitoir van de procureur niet het bewijs dat hij leider of lid was van een terreurgroep."

De advocaat stelde vragen bij zijn rol als "mensensmokkelaar" die hem wordt toegedicht. Volgens hem liet Damache om andere redenen soms iemand bij hem inwonen, met name om hen te laten bijdragen aan de huur.

Damache gaf eerder op het proces toe dat hij drie vrienden van Walid Hamam had ontmoet, de Franse Syriëstrijder die bij hem inwoonde en samen met hem werd opgepakt op 17 januari. Hamam werd inmiddels om onduidelijke redenen vrijgelaten door de Griekse politie. Het gaat om drie andere Syriëstrijders uit Frankrijk: Mansour Niang, Mouhammed Diallo en Wissem El Mokhtari. Volgens het federaal parket maken de vier ook deel uit van de terreurcel van Verviers. "Is het geen aanwijzing van zijn onschuld dat hij zo eerlijk is om ietwat onhandig toe te geven dat hij ook hen kent?" vroeg Abbes.

Hij zei ook dat er geen bewijs is dat tegenspreekt dat Damache eind 2014 niet in Athene was, zoals hij zelf verklaarde eerder op het proces. Op een laptop die teruggevonden werd, en die gebruikt werd door Abdelhamid Abaaoud, zouden foto's te zien zijn van die laatste terwijl die nieuwjaar viert in Athene. Damache hield altijd vol Abaaoud, van wie hij de gsm per toeval uit een lot gsm's zou gehaald hebben, nooit ontmoet te hebben.

Op de laptop stonden ook foto's van de andere Franse Syriëstrijders. De advocaat van Damache benadrukte dat zijn cliënt geen deel uitmaakte van het groepje rond Abaaoud. Dat hij op geen van de foto's te bespeuren valt, is volgens hem daarvan het bewijs. "Was dat niet logisch geweest dat hij hen door Athene had gegidst, omdat hij er woont?"

De advocaat ging ook in op het feit dat de broers-Benameur, kort voor een van hen via de luchthaven van Charleroi naar Syrië wou reizen, het telefoonnummer van Damache uitwisselden. De twee werden op 15 januari opgepakt op weg naar de luchthaven. Abbes zei dat het niet de bedoeling was van een van de broers om contact op te nemen met Damache, maar wel met Walid Hamam. Ze wisten dat die zich bij Damache zou bevinden.

Nog volgens Abbes sprak een van de broers over Damache als een "ordinaire zakkenroller", en zou hij meer respect genoten hebben als hij als leider werd beschouwd. De advocaat van Damache mist ook bewijs dat hij extremistische ideeën zou hebben - zo zou er geen enkele melding van de inlichtingendiensten zijn in die zin. "Van een ordinaire zakkenroller wordt hij opeens beschouwd als de centrale draaischijf van de terreurcel van Verviers. Dat is veel meer dan hij in werkelijkheid is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234