Maandag 10/05/2021

Interview

Advocaat Sven Mary: ‘Mijn dochters staan nog steeds niet bij naam op hun klasfoto’

Advocaat Sven Mary.  Beeld Bob van Mol
Advocaat Sven Mary.Beeld Bob van Mol

Vorig jaar haalde Jan Jambon (N-VA) zwaar uit naar Sven Mary, omdat hij wegens een procedurefout de vrijspraak vroeg van zijn cliënt Salah Abdeslam. Jambon heeft toen het leven van hem en zijn omgeving in gevaar gebracht, de advocaat nu.

Waarom zegt u dat precies?

“Ik vind het jammer dat Le Soir dat in de titel heeft gezet. Het interview ging over hoe je als advocaat geconfronteerd wordt met het gegeven dat je ‘de onverdedigbare’ verdedigt: Salah Abdeslam was toen vijand nummer één.

“Het enige wat ik wilde zeggen, is dat ik van Jambon niet verwacht had dat hij mij daar op het schavot ging plaatsen. Jambon zei dat het de taak is van een advocaat om erop toe te zien dat de juiste straf wordt uitgesproken. Maar dat is een idiote definitie. Ik moet erop toezien dat de regels toegepast worden. Hij zei ook dat een procedureargumentatie ‘not done’ is voor iemand als Abdeslam.”

Uit het interview blijkt ook dat de impact van het proces op uw leven zeer verregaand is geweest.

“Natuurlijk, dat vergt enorme aanpassingen. Mijn dochters staan nog steeds niet bij naam op hun klasfoto. Dat zijn beslissingen die je als ouder neemt om onheil te vermijden. Ik heb destijds ook op mijn privéadres bedreigingen gehad ten aanzien van mijn dochters. Je moet maar eens iemand hebben die bij jou thuis een brief in de bus steekt om te zeggen dat je een hoerenzoon bent. En dat hij je ‘hoeren van dochters’ de keel over wil snijden.”

Stelt u Jambon daar dan mee voor verantwoordelijk?

“Nee, want dat was ook al zo voordat hij die uitspraken deed. Maar dit was voor mij een vorm van volksverlakkerij. Ik zeg alleen dat ik van iemand als Jambon verwacht dat hij zoiets dan niet nog gaat oppoken, dat is alles. Kijk ook maar eens naar de reacties op sociale media. Ik word daar een ‘moslimcollaborateur’ genoemd.”

Gaat u er anders mee om, sinds vorig jaar?

“Ik ben nog steeds een pak voorzichtiger. Je kan dat zelfs een vorm van paranoia noemen. Als ik aan een lange tafel zit, ga ik altijd met mijn rug naar de muur zitten, zodat ik weet wie er het restaurant binnenkomt. Anders voel ik mij ongemakkelijk.”

Toen advocaat Derk Wiersum werd neergeschoten in Amsterdam, zei u dat u een spijtoptant nooit zou verdedigen omdat uw gezin u meer waard is dan uw job.

“Natuurlijk. Maar men mag de twee niet vergelijken. Abdeslam gaat over emotie en volkswoede. Bij mijn Nederlandse confrater was het een boodschap uit het criminele milieu. Maar er zijn wel degelijk grote risico’s. Als een cliënt aangehouden is en onder huisarrest staat, moet ik naar hem thuis rijden. Dat kunnen verkrachters, moordenaars of drugdealers zijn. En dan ben je daar alleen. Je kan nooit uitsluiten dat bij zo’n man plots de stoppen doorslaan.”

U zei ook dat u in debat wil gaan met Jambon. Wil u dat nog steeds?

“We hebben de kans gehad, want hij zat eens in mijn loge op Beerschot. Maar hij heeft mij geen blik gegund. No hard feelings. Ik heb ook nooit gezegd dat hij de oorzaak was van alles. Maar het heeft sommigen wel gestaafd in hun redenering dat ik als advocaat een klootzak en een smeerlap was.

“Maar denkt u dat men naar mij zou luisteren als ik met iemand hierover zou gaan praten? Weet u wanneer er schande van zal gesproken worden? Als het eerste ongeluk met een advocaat bij een huisbezoek gebeurd is. Dan worden er wel maatregelen getroffen. Dat gaat altijd zo.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234