Zaterdag 06/03/2021

'Advocaat-stagiairs worden massaal uitgebuit'

Kersverse advocaat doorbreekt 'omerta' over situatie van stagiairs

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Bart mag nog van geluk spreken. "De stagevergoeding in Brussel was en is de hoogste van het land." Desondanks verdiende hij de voorbije drie jaar nauwelijks of zelfs niet eens het minimumloon. "Bijzonder frustrerend wanneer je bedenkt dat stagiairs pro Deo moeten pleiten voor mensen die meer verdienen dan zijzelf."

In zijn eerste jaar als advocaat-stagiair ontving Bart een vergoeding van 500 euro. "Daar moest ik een ongeveer even grote baliebijdrage van betalen. Aangezien dat niet ging, mocht ik in schijven betalen. Vandaar dat ik nu nog aan het afbetalen ben. Elke maand 75 euro." Het tweede en derde stagejaar verdiende de Brusselaar respectievelijk 750 en 1.000 euro. "Nettobedragen die eigenlijk bruto zijn omdat je zelf opdraait voor de sociale zekerheid. Advocaten, en dus ook stagiairs hebben namelijk een zelfstandigenstatuut."

Van het weinige geld dat overbleef, moest de twintiger de huur van zijn appartement betalen alsook de kosten van gsm en auto. "Men verwacht simpelweg dat je over beide beschikt." Die situatie is in zijn ogen onleefbaar. "In het zwart werken is niet alleen strafbaar maar ook verboden wegens strijdig met de eer, waardigheid en kiesheid van het beroep. Naar het OCMW stappen is eveneens verboden." Stagiairs kunnen hun ouders volgens hem wel voor de rechtbank dagen om een vergoeding voor levensonderhoud af te dwingen. De meesten willen dat niet. "Je hebt dus de keuze: huwen (en je laten onderhouden door je echtgenote), lenen van je familie of keihard werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, in de hoop dat je baas je een hogere vergoeding geeft." Die zware werkdruk komt de gezondheid niet ten goede. "Toch kan een stagiair het zich niet permitteren om ziek te worden. Als zelfstandige ben je enkel verzekerd tegen grote risico's." Kosten voor oog-, oor- of tandarts zijn niet gedekt. Van de Onderlinge Ziekenkas kan hij pas geld terugtrekken na veertien dagen ziekte. Van vakantiegeld kan hij alleen maar dromen. "Het enige dat je kunt inbrengen, zijn de onkosten voor verplaatsingen (benzine) buiten Brussel en heel soms de kosten van postzegels." Dat bedrag kan hij terugvragen bij het Bureau voor Juridische Bijstand.

Door dat harde werk voor de patron hebben stagiairs nauwelijks tijd voor pro-deozaken. "Elke stagiair moet er vijftien doen, in theorie dan. In de praktijk komt dat neer op een stuk of twintig, 25 zaken omdat men vindt dat je met minder al snel te eenzijdig bezig bent." De vergoeding voor dat soort zaken wordt ongeveer een jaar na afsluiting van het dossier uitbetaald. "Sommige zaken, zoals echtscheidingen, slepen echter jaren aan."

Dat veel stagiairs een dergelijke behandeling niet slikken, bewijst volgens Bart het uitvalspercentage. "Meer dan vijftig procent haakt vroegtijdig af." Hij wijt dat vooral aan het feit dat de wantoestanden niet bespreekbaar zijn. "Daarop rust een groot taboe. Als stagiair kun je moeilijk gaan klagen bij je baas of stagemeester. Die denkt alleen aan de goede naam van zijn kantoor. Bovendien hangt je carrière van dat soort mensen af. Bovendien hebben ze er alle belang bij de bestaande situatie te handhaven. Stagiairs worden door hen betaald. Als de vergoedingen laag blijven, is dat in hun voordeel." Naar de vakbond stappen is ook al uit den boze. "Je kunt de problemen aankaarten bij de Jonge Advocaten (een belangenvereniging voor advocaat-stagiairs, CN). Daar zijn ze heel behulpzaam. Het probleem is alleen dat vrijwel niemand ernaartoe durft te gaan." Daardoor komen veel problemen niet aan het licht en kan de belangenvereniging er weinig aan doen. "Je staat er tijdens je stage dus nagenoeg alleen voor. Ik wil dat dat verandert. Daarom heb ik besloten te spreken. Opdat de nieuwe lichting stagiairs, die vanaf volgende maand aan de slag gaat, het beter krijgt", aldus Bart.

De Vereniging van Vlaams Balies erkent bij monde van woordvoerder Hugo Lamon dat er misbruiken bestaan en dat de manier waarop advocaten worden opgeleid dringend aan herziening toe is.

De naam van de geïnterviewde werd gewijzigd.

'Wantoestanden zijn niet bespreekbaar'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234