Woensdag 08/02/2023

AchtergrondZaak-Sanda Dia

Advocaat Reuzegommer krijgt geen gelijk: ‘En tóch heb ik een belangrijk punt gemaakt’

Advocaat Joris Van Cauter. Beeld BELGA
Advocaat Joris Van Cauter.Beeld BELGA

Het hof van beroep in Antwerpen heeft het wrakingsverzoek van advocaat Joris Van Cauter in de zaak-Reuzegom verworpen. Die vond dat de voorzitster van de raadkamer partijdig was en moest worden vervangen, maar krijgt dus geen gelijk. In principe kan de zaak rond de dood van Sanda Dia nu worden voortgezet op 20 juli, áls Van Cauter niet naar Cassatie stapt.

Patrick Lefelon

De raadkamer van Hasselt moet beslissen wie van de 18 Reuzegommers voor de strafrechter moet verschijnen en waarvoor. Ze zijn alle 18 aangeklaagd voor de dood van student Sanda Dia (20) tijdens de uit de hand gelopen doop in december 2018 en worden beticht van het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg en schuldig verzuim. Worden ze schuldig bevonden, dan riskeren ze jarenlange celstraffen.

Het dossier-Reuzegom stond op 7 juni voor behandeling voor de raadkamer in Hasselt. Advocaat Joris Van Cauter, die één Reuzegommer verdedigt, had de voorzitster toen om uitstel en ‘conclusietermijnen’ gevraagd. Dat is een planning waarin advocaten afspreken wie wanneer en hoelang wenst te pleiten. Toen dat uitstel door de voorzitster werd geweigerd, interpreteerde Van Cauter dat als ‘partijdigheid’ en diende hij een wrakingsverzoek in.

Advocaat Joris Van Cauter beschuldigde rechter Ilse Lommelen (boven) van 'partijdigheid'. Niks van aan, zegt het hof van beroep nu. Beeld Photo News
Advocaat Joris Van Cauter beschuldigde rechter Ilse Lommelen (boven) van 'partijdigheid'. Niks van aan, zegt het hof van beroep nu.Beeld Photo News

Louter administratief

Het hof van beroep heeft dat wrakingsverzoek gisteren verworpen. De voorzitster van de raadkamer in Hasselt hoeft haar plaats niet af te staan aan een andere rechter. Zij was niet partijdig toen zij op 4 juni aan advocaat Joris Van Cauter liet weten dat het dossier-Reuzegom zoals voorzien op 7 juni zou worden behandeld.

Persrechter Jo Daenen van het Antwerpse hof van beroep: “Meester Van Cauter had een subjectief gevoel dat zijn vraag tot uitstel bij voorbaat was verworpen door de raadkamer. Dat subjectieve gevoel wordt door geen enkel objectief element ondersteund. De voorzitster stuurde alle advocaten op 4 juni een fax met de melding dat de zaak op 7 juni zou worden behandeld. Het was een louter administratieve mededeling zonder vooruit te lopen op vragen tot uitstel die de advocaten tijdens de raadkamer wilden opwerpen.”

15 dagen tijd

De advocaten hebben vijftien dagen de tijd om naar het Hof van Cassatie te stappen om alsnog de wraking van de voorzitster in Hasselt af te dwingen. Advocaat Joris Van Cauter zou ‘in een normale reflex’ altijd naar Cassatie stappen. Een advocaat wil niet enkel gelijk hebben, hij wil ook zijn gelijk halen. “Ik zou kunnen zeggen: we gaan verder en laten Cassatie vallen”, zegt Van Cauter. “Ook mijn cliënt en zijn familie willen dat deze zaak liefst zo snel mogelijk wordt behandeld. Maar ik ga nu eerst de motivering van het hof bekijken, want ik blijf ervan overtuigd dat ik voor Cassatie gelijk krijg. Met dit wrakingsverzoek werd wel een belangrijk punt gemaakt. Of je nu verdachte bent in de zaak-Reuzegom of in een andere zaak, een rechter mag pas oordelen nadat de pleidooien zijn gevoerd. Elke partij moet op gelijke voet behandeld worden. Dit wrakingsverzoek heeft alle betrokkenen daaraan herinnerd.”

Dit weekend had de Antwerpse advocaat Jan De Man, die eveneens een Reuzegommer verdedigt, in een interview in De Morgen nog geklaagd over de “immense druk van buitenaf” op het dossier-Reuzegom. Volgens De Man is een eerlijk proces daardoor onmogelijk geworden.

Begaan met Sanda Dia

De familie van Sanda Dia hoopt dat de verdachten de stap naar Cassatie laten vallen, zodat het dossier effectief op de raadkamer van 20 juli kan worden behandeld. Advocaat Sven Mary: “De ouders van die Reuzegommers beweren dat zij heel begaan zijn met wat Sanda Dia en zijn familie is overkomen. Dus ik neem aan dat die families aan meester Van Cauter zullen vragen om niet naar Cassatie te stappen en voort te maken met het dossier. We zullen zien op 20 juli.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234