Zaterdag 11/07/2020

Advocaat Quirynen en kerkjurist Torfs adviseren Luc Versteylen

‘Het is aan het gerecht om uit te maken of op de klachten die nu tegen Luc worden geformuleerd een juridisch etiket kan worden gekleefd’, zegt advocaat Paul Quirynen.

Pater Versteylen lijkt er een andere mening op na te houden. Na de vergadering, op de stoep van het college waar hij nog altijd woont, toont hij zich maar wat graag bereid om zijn zeg te doen. “De Morgen! Allez manneke, hoewist?”, klinkt het enthousiast. Schuifelend komt Versteylen (83) aangewandeld, tot zijn partner Mieke Van Hoof hem tegenhoudt en de deur van haar Toyota Yaris aan passagierszijde opent. “We gaan niets zeggen”, zegt Van Hoof gedecideerd, terwijl ze naar de grond kijkt. “Dat is zo afgesproken en we gaan ons daar aan houden.”

Zonder dat hij helemaal lijkt te beseffen wat er gebeurt, wordt Versteylen in de auto geduwd. “Sorry”, prevelt Van Hoof. “Ik respecteer jullie vraag om onze kant van het verhaal willen horen, maar nu niet.”

Een man vol emoties

“Ik begrijp dat Luc de neiging heeft om te praten”, zucht Paul Quirynen. “Hij is een man vol emoties, zeker nu hij via mails en brieven zoveel steunbetuigingen krijgt. Het verdriet om het verlies van zijn levenswerk is fundamenteel. Maar tegelijk moeten we ook begrip hebben voor het leed van de slachtoffers. Publieke uitspraken kunnen nu even niet.”

Advocaat Quirynen, die de bisschoppen bijstond tijdens hun getuigenis in de commissie Seksueel Misbruik in het parlement, werd door de Unie van de Religieuzen van Vlaanderen (URV), de overkoepelende organisatie voor de Vlaamse ordes en congregaties, gevraagd het ‘dossier’ omtrent Versteylen op te volgen.

“Ik doe dat voor iedereen die betrokken is bij een zaak over seksueel misbruik in de kerk”, legt Quirynen uit, die benadrukt niet de raadsman te zijn van Luc Versteylen. “Ik adviseer hem alleen dat het vanwege zijn leeftijd en zijn gezondheid beter is deemoedig alles te ondergaan. Ik zal hem nooit verdedigen voor een rechtbank.”

Was eveneens aanwezig op de vergadering in het Xaveriuscollege: Rik Torfs. “Nooit verbleven in Viersel, hoor”, zegt de kerkjurist over de brouwerij waar pater Versteylen begin jaren zeventig zijn alternatieve bezinningsoord stichtte. “Enfin, één keer heb ik daar een doop meegemaakt.”

Torfs zegt Versteylen “al jaren” te kennen en is bezorgd om zijn imago. Was er begin deze week nog sprake van dat Luc en Mieke een persbericht de wereld in zouden sturen om te reageren op de klachten van seksueel misbruik die tegen hen allebei zijn opgedoken, dan lijkt dat plan na het overleg van gisteren te zijn afgevoerd.

“Niet spreken is de beste oplossing”, beaamt Torfs. “Het heeft geen zin om in een escalerende sfeer een controverse van woord en wederwoord te voeren. Ik ben voor een objectivering van alle dossiers en dat is de taak van het gerecht. We moeten dat niet uitvechten in de media.”

Of Luc dat ook vindt? “Pater Versteylen bewaart het stilzwijgen en heeft vertrouwen in justitie”, monkelt Torfs. “Trouwens, Luc valt nog altijd onder de zwijgplicht van zijn overste Fons Swinnen.”

“Hij begrijpt dat die jongens nu worstelen met hun gevoelens,” zegt Quirynen over de slachtoffers. “Het is niet dat Luc zegt dat het allemaal verzinsels zijn, maar justitie moet beoordelen of er sprake is van strafbare feiten. Luc beseft dat hij grenzen heeft verlegd en dat er discussie kan bestaan over het grensoverschrijdende karakter daarvan.”

Quirynen vraagt begrip en plaatst de klachten tegen de seksuele moraal van jaren zeventig en tachtig. “Die was heel anders dan nu, veel minder strak. Je mag niet vergeten wat Versteylen heeft betekend. Tachtig procent van de dingen die Luc heeft gedaan waren goed, maar er zijn ook een aantal verkeerd geweest. Zijn opvoedingsmodel en zijn handelingen worden nu in vraag gesteld. Dat is niet eenvoudig om te dragen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234