Woensdag 01/02/2023

Lernout & Hauspie

Advocaat over proces Lernout & Hauspie: "Er valt geen cent te rapen"

Pol Hauspie en Jo Lernout. Beeld Photo News
Pol Hauspie en Jo Lernout.Beeld Photo News

"Aan de 15.000 mensen die zich burgerlijke partij willen stellen in het Lernout & Hauspie-proces: bespaar u die moeite, want er valt toch geen cent meer te rapen." Dat zegt Luc Gheysens, advocaat van medeoprichter Jo Lernout. Vandaag start voor het Gentse hof van beroep de afhandeling van de burgerlijke belangen. Er is maar beperkte interesse van benadeelden, zo blijkt op de eerste procesdag.

JM

"De mensen die in 2010 veroordeeld werden, zijn geenszins in staat om het verloren geld solidair terug te betalen. Wat er aanvankelijk aan financiële middelen was, en dan nog vooral op papier, is in rook opgegaan." Ook de rechtbank treft daarin schuld, aldus Gheysens, want de bank Dexia die geld leende aan L&H en het revisorenkantoor KPMG dat de boeken diende te controleren, werden vrijgesproken.

Meester Luc Gheysens en zijn cliënt Jo Lernout. Beeld
Meester Luc Gheysens en zijn cliënt Jo Lernout.

Gheysens zegt dat zijn cliënt nu "straatarm" is, ook al heeft hij na de val van L&H van alles geprobeerd om weer aan de bak te komen. "Hij is nu 68 en leeft van een minimumpensioentje. Mochten oude bekenden hem niet geregeld nog wat geld toestoppen, dan zou hij niet kunnen overleven."

Beperkte interesse

Maar op de eerste procesdag blijkt ook dat er beperkte interesse van de advocaten van benadeelden is. Verschillende gedupeerden hebben al afstand gedaan van hun vordering, terwijl Pol Hauspie verstek liet gaan.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding. Het Gentse hof van beroep wou chaos vermijden en had enkele regels vastgelegd. De eerste zitting vandaag was alleen een inleidingszitting. Er werden enkel partijen geregistreerd die bijgestaan of vertegenwoordigd worden door een advocaat. Er werden 150 advocaten verwacht, maar ongeveer de helft daagde op.

Volgens verschillende advocaten is er nog weinig hoop op een schadevergoeding. Een reeks gedupeerden hebben al afstand gedaan van hun schadevergoeding, stelde Luc Gheysens, de advocaat van Jo Lernout. Pol Hauspie was niet aanwezig en werd ook niet vertegenwoordigd door een advocaat. Het Gentse hof van beroep stelde het verstek vast. Ook verschillende andere veroordeelden gaven verstek.

Concrete begroting komt later

Voorzitter Antoon Boyen van het hof van beroep wil het proces niet laten aanslepen. "In theorie zijn nog meer dan 15.000 partijen betrokken. (..) We zullen streng moeten zijn om het beheersbaar te houden. Het is misschien kort door de bocht, maar we moeten eerst uitmaken wie van wie op basis van wat vergoeding kan eisen. In deze fase gaan we de (schade)vergoeding nog niet becijferen. We gaan alleen de algemene principes vaststellen en de concrete begroting komt pas later", zei Boyen.

De pleidooien starten op 5 december en zullen verschillende weken duren. Wanneer de tweede fase kan starten is nog niet bekend, maar vermoedelijk zal er pas eind volgend jaar of later een definitieve uitspraak komen. De Belgische gedupeerden zullen meer dan tien jaar langer moeten wachten op een schadevergoeding dan de beleggers die hun geld hadden geïnvesteerd in LHSP (Lernout & Hauspie Speech Products) via de Amerikaanse beurs NASDAQ.

In de Verenigde Staten werden al in 2005 en 2007 settlements ondertekend en uitgevoerd waarbij schadevergoedingen zijn uitbetaald voor meer dan 200 miljoen US dollar. De vermogende partijen waarin de gedupeerden in België hun hoop hadden gesteld op een schadevergoeding, Dexia (nu Belfius) en bedrijfsrevisor KPMG, werden door het Gentse hof van beroep vrijgesproken. Enkele gedupeerden hopen nog KPMG in het dossier te betrekken, omdat hun toenmalige medewerker William Van Aerde wel strafrechtelijk veroordeeld werd.

Morgen wordt een eerste groep van 300 gedupeerden zonder advocaat verwacht. Wie geen advocaat heeft, moet persoonlijk aanwezig zijn op een vastgelegde datum tussen 8 en 22 november. Er zijn nog 2.733 gedupeerden die zich persoonlijk kunnen verdedigen, maar de volgende weken zal blijken hoeveel slachtoffers zich laten registreren.

Vijftien jaar na het faillissement is L&H nog niet dood. Al zit er geen spatje leven meer in. U leest er meer over in de pluszone van De Morgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234