Woensdag 24/07/2019

Aanslagen Brussel

Advocaat Mohamed Bakkali wil testament Ibrahim El Bakraoui in dossier

De Turkse krant Haberturk publiceerde eerder deze foto van zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui. De man die zichzelf op Brussels Airport opblies, werd in juli 2015 in de Turkse stad Gaziantep opgepakt. Beeld AP

Meester Sebastien Courtoy, de advocaat van Mohamed Bakkali, eist dat het testament van Ibrahim El Bakraoui aan het dossier over de aanslagen van Parijs wordt gevoegd. Dat testament, dat Bakkali zou vrijpleiten, is aangetroffen vlakbij het appartement waar de broers El Bakraoui de aanslagen in Brussel en Zaventem zouden voorbereid hebben en zit in het dossier over de aanslagen in Brussel.

"Maar voorlopig wordt het niet gevoegd aan het dossier over Parijs, wat voor mij onbegrijpelijk is", zegt meester Courtoy.

De 28-jarige Bakkali werd eind november opgepakt en aangehouden wegens terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Een BMW die hij huurde, werd gezien in de omgeving van twee safehouses waar de aanslagen in Parijs zouden voorbereid zijn, in Charleroi en Auvelais. Mohammed Bakkali zou onder een valse naam ook een safehouse in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek gehuurd hebben, waar onder meer DNA-materiaal van Salah Abdeslam werd aangetroffen. De politie vond bij hem bovendien een video waarin een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd bespioneerd.

Advocaat Sebastien Courtoy. (Archieffoto) Beeld BELGA
Het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek waar de broers El Bakraoui en Najim Laachraoui zich schuilhielden. Beeld BELGA

Testament

Intussen is gebleken dat die video gemaakt werd door de broers El Bakraoui, die zich op 22 maart opbliezen in de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek. Bakkali wordt ook in verband gebracht met het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek waar de broers El Bakraoui zich de weken voor de aanslagen schuilhielden. Op een computer die aangetroffen werd in een vuilnisbak vlakbij dat appartement, hebben speurders een testament van Ibrahim El Bakraoui gevonden, waarin Bakkali vermeld wordt. Dat testament zou Bakkali evenwel vrijpleiten van elke directe betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

"Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat het niet aan het dossier over Parijs wordt gevoegd, ondanks onze vragen", zegt meester Courtoy. "Ik ben er zeker van dat als het een stuk was dat in het nadeel van onze cliënt was, het dan wel al lang aan ons dossier was gevoegd."

Ontsnappingsplan

Op dezelfde computer zouden ook berichten zijn aangetroffen die erop wijzen dat de broers El Bakraoui een plan voorbereidden om Bakkali uit de gevangenis te bevrijden. Daarover gaf meester Courtoy geen enkele commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden