Vrijdag 03/02/2023

Advocaat Kim De Gelder geeft psychiater schuld van moorden

De psychiater die Kim De Gelder (22) nog voor zijn eerste moorden onderzocht en ‘gezond’ verklaarde, heeft schuld aan de moorden die De Gelder uiteindelijk pleegde. Dat meent De Gelders advocaat Jaak Haentjens, die een klacht met burgerlijke partijstelling indiende tegen psychiater E.D.B. uit Sint-Niklaas.

“Ik heb bijkomend onderzoek gevraagd naar de medische toestand van Kim De Gelder, van vóór de moorden”, zei Jaak Haentjens gisteren na afloop van de raadkamer in Dendermonde, die overigens altijd achter gesloten deuren plaatsvindt. “Maar meer kan ik daarover niet zeggen. Het ligt te gevoelig”, aldus Haentjens. Het parket van Dendermonde zette vervolgens de puntjes op de i. “Alles draait om een klacht wegens schuldig verzuim tegen een psychiater die Kim De Gelder in het verleden behandelde”, zegt Antoon Schotsaert, persmagistraat van het Dendermondse parket.

Volgens onze informatie viseert advocaat Jaak Haentjens psychiater E.D.B. uit Sint-Niklaas. Deze psychiater werd geraadpleegd door de ouders van Kim De Gelder zelf, want zoals bekend vertoonde De Gelder al vanaf zijn vijftiende, zestiende ‘bizar gedrag’. De ouders raadpleegden verschillende dokters en psychiaters, die elkaar echter tegenspraken over zijn gezondheidstoestand. Toen Kim De Gelder achttien was, stelde één psychiater de diagnose ‘schizofreen’. De ouders van Kim De Gelder beslisten daarop hun zoon gedwongen te laten opnemen in de psychiatrie. Uiteindelijk gebeurde dit toch niet, omdat Kim zich akkoord verklaarde om zich ambulant te laten behandelen bij een andere psychiater. Dit was E.D.B uit Sint-Niklaas.

Hij behandelde Kim De Gelder drie maanden en lachte de diagnose van schizofrenie weg. Volgens de psychiater zat De Gelder ‘in de overgang’. De psychiater zou zelfs gesuggereerd hebben dat de mama van Kim zich beter zelf zou laten behandelen als zij meende dat haar zoon ziek was. En omdat De Gelder volgens psychiater E.D.B. toch niet ziek was, ging hij alleen nog enkele keren op consultatie bij een psychologe, een familielid van de psychiater. Daarna stopte zijn behandeling.

In zijn klacht verwijt advocaat Haentjens psychiater E.D.B. niet de nodige medische stappen te hebben gezet. Volgens de advocaat is het duidelijk dat De Gelder niet de behandeling kreeg die hij nodig had en moest krijgen. De advocaat denkt dat hij de moorden dan wellicht niet zou hebben gepleegd.

Kim De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby’s en een 54-jarige opvoedster om het leven in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. Hij verwondde ook nog tien andere kinderen en twee begeleiders. Na zijn arrestatie bekende De Gelder ook dat hij een week voor de moorden in de crèche al een gepensioneerde vrouw doodstak op haar boerderij in Vrasene.

Het parket van Dendermonde zegt dat de onderzoeksrechter de klacht tegen psychiater E.D.B. grondig heeft onderzocht. “Volgens ons is er geen enkel element dat erop wijst dat de psychiater een strafbaar feit heeft gepleegd. Wij vragen de buitenvervolgingstelling”, zegt parketwoordvoerder Schotsaert. Dinsdag buigt het parket van Dendermonde zich over twee andere klachten die Jaak Haentjens indiende.

De eerste klacht draait om zogezegde schriftvervalsing door het college van gerechtspsychiaters die Kim De Gelder onderzochten. De tweede is een klacht over het uitlekken van het psychiatrisch verslag van De Gelder in de media. De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent wees de vragen van Haentjens om bijkomend onderzoek in deze twee dossiers al af. Het is onduidelijk hoeveel vertraging de hele procedure zal oplopen door de klacht tegen psychiater E.D.B. Die wenste gisteren niet te reageren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234