Dinsdag 17/05/2022

Advocaat: 'Hem verdedigen is óók een deel van de Noorse democratie'

Geir Lippestad (47) krijgt haatmails en scheldbrieven. Maar de advocaat die Breivik zelf vroeg, wil zo objectief mogelijk zijn job doen tijdens het proces van het 'Noorse monster'. 'Ook dat is democratie', zegt hij in een exclusief interview met de krant Aftenposten.

Breivik heeft aangegeven dat hij in zijn situatie bewust een geschikte advocaat moet kiezen, een die bereid is te stellen dat zijn proces niet over zijn daden maar over 'de toekomst van Europa' gaat. En dat hij van zijn advocaat begrip verwacht voor zijn motivaties. Ook suggereert Breivik dat niet alleen hij, maar ook zijn advocaat zijn ideeëngoed wat meer zal kunnen uitleggen tijdens het proces.

Advocaat Geir Lippestad neemt de opdracht aan. Breivik heeft hem dat gevraagd. Wegens de selectiecriteria is het niet verwonderlijk dat die bakken kritiek krijgt. "Ik heb een tijdje getwijfeld", verklaart Lippestad in Aftenposten. "Maar net nu moeten we de democratische principes niet laten varen, maar hoog in het vaandel houden. Rechtspraak is daar een onderdeel van. Ik probeer het strikt professioneel te bekijken", zegt de raadsman.

Dat Breivik net van hem begrip en zelfs steun voor zijn ideeën verwacht, weerlegt Lippestad deels. "Hij zegt vooral dat de maatschappij binnen zestig jaar zal begrijpen wat hij deed. Maar ik zie het zeker niet als mijn opdracht om een stuk van zijn boodschap die geen betrekking heeft op de feiten aan bod te laten komen in de rechtszaak, integendeel." De advocaat is van plan zijn cliënt, die erg zou uitkijken naar het uiteenzetten van zijn visie op het proces, zo weinig mogelijk die kans te geven. "Er komt geen politiek betoog voor hem in de rechtszaal. Ik heb er zelf nu ook al voor gekozen niet te reageren op de inhoud van zijn manifest of om stukken ervan te verwoorden, en ik vraag me af hoe verstandig het is dat de pers dat wel doet", zegt de advocaat.

Lippestad benadrukt ook dat hij de dader juridisch adviseert en niet zijn eigen mening in de verf wil zetten.

Toch wordt her en der verwezen naar het feit dat Lippestad in 2002 een zekere Ole Nicolai Kvisler verdedigde, in de racistisch gemotiveerde moord op Benjamin Hermansen. "Ik zie geen verband. Kvisler was een neo-nazi. Breivik vertegenwoordigt een andere rechtse strekking en heeft bijvoorbeeld een andere kijk op Israël. Net zoals in de zaak-Kvisler word ik nu beschimpt door mensen en ja, dat maakt wel indruk. Gelukkig zijn er toch meer mensen die inzien dat dit ook een deel van de Noorse democratie is en dat je als je die basiswaarden koestert, je het kind niet met het badwater mag weggooien, zelfs niet in zo'n afschuwelijke zaak", verdedigt Lippestad zich.

Lippestad heeft verder overigens geen uiterst rechts profiel. Hij werkte eerder voor ngo's en patiëntenorganisaties."Maar bij dit werk kom je ook in aanraking met mensen die gruwelijke daden verrichten en die je niet kunt begrijpen." Net daarom is het moeilijk een motief te formuleren, zo geeft hij toe. "Het enige wat ik daarover kan zeggen is dat hij kwaad is over de manier waarop de samenleving wordt bestuurd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234