Dinsdag 15/10/2019

'Advocaat extreem rechtse verdachten bagatelliseert dossier'

Advocaat Paul Quirynen is verontwaardigd over de manier waarop zijn confrater Piet Noë de plannen van de extreem rechtse bende die vorige week werd opgepakt, minimaliseert. Quirynen was de tegenstrever van Piet Noë toen die de notoire negationist Siegfried Verbeke verdedigde, en ziet gelijkenissen.

Quirynen stoort zich aan de manier waarop Noë zijn cliënten op de VRT uit de wind probeerde te zetten. "Lullig en intellectueel weinig eerlijk, want hij bagatelliseert het dossier", vindt Quirynen.

De politie arresteerde de afgelopen dagen twaalf personen, waaronder een militair die lid is van het extreem rechtse BBET, op verdenking van onder meer wapenhandel, terreurplannen, racisme en negationisme. Noë trok dit weekend de eerste verdedigingslinie op door de versie van de politiediensten in twijfel te trekken. "Wapenfreaks die machogedrag vertonen", oordeelt Noë, zeker geen terroristen die aanslagen voorbereidden om de Belgische staat te ontwrichten, zoals het parket gelooft.

Quirynen is behoorlijk boos over de tactiek van Piet Noë. "Hij minimaliseert alles, terwijl deze zaak over de essentie van de samenleving gaat: individuele vrijheid en de begrenzing ervan door een maatschappelijke verantwoordelijkheid." Volgens Quirynen hanteert Noë dezelfde technieken als tijdens het proces-Verbeke. "Hij formuleert hetzelfde verweer: 'Waar moeit justitie zich mee en op welke rechtsgrond durft men ons te vervolgen?' Hij zal ook wel weer komen aandraven met het argument dat de vrijheid van meningsuiting voor dergelijke mensen absoluut is."

Quirynen wijst er echter op dat de vrijheid van meningsuiting grenzen heeft. "Dat principe is goed gekaderd in de Europese regelgeving: als de democratie daarmee gediend is, kan die vrijheid worden beperkt. Een voorbeeld daarvan is de negationismewet. Maar Noë gaat steeds weer op dezelfde nagel kloppen, komt steeds terug aandraven met argumenten die al talloze keren besproken zijn en in diverse arresten zijn afgewezen."

Piet Noë verdedigde in het verleden niet alleen Verbeke, maar ook Roeland Raes, gewezen VB-senator, toen die werd aangeklaagd voor negationisme.

Vandaag komen de twaalf verdachten voor de raadkamer, die beslist over hun verdere aanhouding.

Gorik Van Holen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234